Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aku Louhimiehen kansainvälisen uutuussarjan näkee pian lähes koko maailma, paitsi Suomi

Suomalaisohjaajan Irlannissa ohjaama tv-sarja on Netflixin ohjelmistossa, mutta ei meillä.

Kulttuuri
 
RTÉ
Rebellion on historiallinen tv-sarja, jonka ohjasi Irlannissa Aku Louhimies.
Rebellion on historiallinen tv-sarja, jonka ohjasi Irlannissa Aku Louhimies. Kuva: RTÉ

Aku Louhimies teki viime vuonna jotakin poikkeuksellista. Elokuvia paljon tehnyt ohjaaja ohjasi viime vuonna viisiosaisen kansainvälisen Rebellion-televisiosarjan Irlannissa. Nyt Suomi on kuitenkin yksi harvoista maailman maista, jossa uutuussarjaa ei voi katsoa.

Irlannin itsenäistymiseen liittyvästä Pääsiäiskapinasta kertova Rebellion-televisiosarja on jo esitetty Irlannissa. Siellä sarja esitettiin alkuvuodesta ensimmäisenä, sillä tv-sarjan tilasi alun perin sikäläinen yleisradioyhtiö RTÉ.

Ensi viikolla Louhimiehen sarjaa ryhdytään esittämään Yhdysvalloissa. Siellä sarjan oikeudet on hankkinut Sundance-tv.

Muualle maailmaan sarjan tuo katsottavaksi tämän viikon lopussa suoratoistopalvelu Netflix. Netflix tarjoaa ohjelmistoaan katsottavaksi maailmanlaajuisesti ja sen toimintakentän ulkopuolella on vain muutamia maita, kuten Kiina ja Syyria.

Juhani Niiranen
Aku Louhimies
Aku Louhimies

Suomessa Louhimiehen sarjaa ei voi kuitenkaan katsoa Netflixistä, sillä meillä sarjan tv-oikeudet ovat Ylellä. Ylellä on Netflixiä vastaan sopimuksessa hold-back-pykälä. Käytännössä sarja on siis nähtävissä lähes kaikkialla muualla, paitsi ohjaajan kotimaassa.

Eikö tämä ole koominen tilanne, kansainvälisen ohjelmahankinnan päällikkö Tarmo Kivikallio?

”Ei tämä ideaalitilanne ole”, Kivikallio myöntää.

Rebellionia ei ole vielä sijoitettu Ylellä TV1:n ohjelmakarttaan. Suunnitelmana oli esittää se syksyllä, mutta ohjelmista on tunkua, ja voi olla että Rebellionin esitys menee ensi vuoden puolelle.”

Miksi historialliasta sarjaa ei esitetä saman tien? Pääsiäiskapinan juhlavuosihan on nyt, kun tapahtumista on kulunut sata vuotta.

”Emme saaneet sitä kevääseen, emme voineet esittää sitä ennen RTÈ:tä. Kesä taas on huono, koska silloin televisiota ei oikein katsota. Syksy olisi ollut aikaisin ajankohta esittämiselle, mutta silloin ohjelmista on tunkua. Siellä on useita sarjoja tulossa TV1:stä. Esimerkiksi BBC:n Sota ja Rauha, jonka esittämisen perään on kyselty. Lisäksi on tulossa Poldark, josta esitetään kaksi kautta.”

Rebellion on viisiosainen sarja, jonka Louhimies ohjasi Colin Teevanin käsikirjoituksen pohjalta. Sarjan päärooleissa on irlantilaisia näyttelijöitä. Mukana ovat muiden muassa Ruth Bradley, Brian Gleeson, Sarah Greene ja Charlie Murphy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat