Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka saa mainoksessa olla suomalainen? Pelko vihapalautteesta sai mainostajat varpailleen, sanoo mainosjohtaja

Kulttuuri
 
Felixin kampanja sai sosiaalisessa mediassa rasistisia vastalauseita mainoksen henkilön ihonvärin takia. – Kuvakaappaus tv-mainoksesta.
Felixin kampanja sai sosiaalisessa mediassa rasistisia vastalauseita mainoksen henkilön ihonvärin takia. – Kuvakaappaus tv-mainoksesta.

Millaiset henkilöt kelpaavat tätä nykyä markkinoimaan tuotteita ja yrityksiä? Tai suomalaisuutta? Kenen kasvot ärsyttävät kuluttajia vähiten?

Nämä ovat asioita, joita mainostoimisto Ida Framin toimitusjohtaja Panu Laaksonen on joutunut viime aikoina pohtimaan eri tavalla kuin ennen.

Laaksonen kertoi tiistaina julkaisemassaan blogikirjoituksessa castingista, jonka hänen toimistonsa teki asiakkaan uutta mainosfilmiä varten. Kun yksi heidän suosikkiesiintyjistään poikkesi ihonväriltään tyypillisestä kantasuomalaisesta, mainostoimisto ja asiakas päätyivät miettimään, miten suomalaiset ihmiset häneen suhtautuvat.

Laaksosen mielestä on väärin, että tällaisesta asiasta joudutaan Suomessa edes keskustelemaan.

Onko siis pelko astunut jo mainonnankin maailmaan?

”Voin puhua vain omasta puolestani ja siinä määrin asiakkaiden puolesta, joiden kanssa keskusteluja on käyty. Kyllä se vaan niin on, että jos pelko on yhteiskunnassa noussut esiin, se tulee väistämättä myös markkinoinnin maailmaan”, Laaksonen sanoo.

”Niin hurjalta kuin se kuulostaakin, on ajauduttu näihin keskusteluihin.”

Pelko kuluttajien reaktioista johti lopulta siihen, että kyseiseen mainosfilmiin valittiin toinen henkilö.

Erään toisen asiakkaan kanssa Laaksosen toimisto olisi halunnut toteuttaa viestintäkampanjan, jossa asiakas toivottaa julkisesti tervetulleeksi kaikki ihmiset ihonväriin tai uskontokuntaan katsomatta.

”Kampanjaa ei toteutettu, koska pelko asiakkaamme toimipisteisiin ja henkilöstöön kohdistuvista väkivallanteoista katsottiin liian suureksi”, Laaksonen kertoo.

Hänen mielestään asialle pitää tehdä jotain.

”En itse usko siihen, että Suomen kansan yleinen mielipide olisi se, mikä nyt tuntuu olevan vallalla. Mielestäni rasistinen keskustelu saa liikaa painoarvoa ja liikaa huomiota. Ja koska markkinoijat ovat hyvin herkkiä tämän tyyppisille asioille, he reagoivat siihen.”

Itsesensuurista on viime päivinä keskusteltu Suomessa, kun Posti päätti jättää julkaisematta sananvapauspostimerkit.

”Saimme palautetta, että maahanmuuttomerkin epäiltiin loukkaavan sekä suomalaisia, muslimeita, naisia että maahanmuuttajia”, postimerkkitoimikunnan puheenjohtaja Kaj Kulp totesi HS:ssä.

Laaksonen peräänkuuluttaa paitsi itseltään myös päättäjiltä ja markkinoijilta rohkeutta olla asiasta jotain mieltä.

Hän nostaa esimerkiksi Felixin tammikuussa julkaistun mainoksen, jonka päähenkilö on tummaihoinen suomalainen Josephine. Mainoksessa Josephine kertoo kalastusharrastuksestaan ja suomalaisuudesta.

Mainoksen julkaisun jälkeen joukko ihmisiä ilmoitti julkisesti aloittavansa firman tuotteiden boikotoinnin, koska Josephine on heidän mielestään ”vääränvärinen”.

”Minusta oli hienoa, että Orkla [elintarvikeyhtiö] otti sen kannan, että ei haittaa, jos joku alkaa heitä boikotoida.”

Laaksosen mielestä ei voi olettaa automaattisesti, että olisi kaupallisten toimijoiden tehtävä lähteä muuttamaan tilannetta.

”Voisihan olla mahdollista, että tietyt yritykset vaan päättäisivät, että he eivät hyväksyisi asiaa ja he investoivat rahaa siihen, että asia muuttuu. Mutta näinhän yritys ei toimi, koska sillä on kaupalliset tavoitteet ja velvoitteet omistajilleen. Mutta uskon, että tähän asiaan voisi tarttua kaupallisesta näkökulmasta. Yritykset voisivat hyötyä asiasta”, Laaksonen sanoo.

Mainostoimisto TBWA:lta juuri Dynamo & Sonin toimitusjohtajaksi ja luovaksi johtajaksi siirtynyt Vesa Tujunen myöntää, että Laaksosen esiin nostamat huolenaiheet on tiedostettu alalla.

Pelko asiakkaiden käyttäytymisestä ei silti ole vaikuttanut päätöksiin, joita Tujusen asiakkaiden kanssa on tehty.

”Ei ole mietitty, mikä on ihmisten tausta tai ihonväri ja miten se vaikuttaa myyntiin.”

Tujusen mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa tehdään paljon sellaisia mainoksia, joissa eri rotujen edustajat käyttävät tuotetta, koska muuten asia herättäisi napinaa.

”Jos katsot joidenkin isojen mainostajien mainontaa, siellä monesti on yksi afroamerikkalainen, yksi aasialainen, yksi latino jne. Koitetaan saada kaikki ryhmät vahvasti mukaan. Ei semmoista ole Suomessa, mutta en ole myöskään tähän vielä törmännyt, että mietittäisiin, että ei voida laittaa jonkun ryhmän edustajaa mainokseen siksi, että siitä voisi aiheutua jotain yrityksen brändille”, Tujunen sanoo.

Suomalainen mainoskuvasto on hyvin valkoista, mutta Tujunen uskoo, että se tulee muuttumaan, koska Suomi on kansainvälistynyt ja kansainvälistyy.

”Sitä ei kukaan pysty estämään, ja hyvä niin. Mainoskuvaston täytyy heijastaa olemassa olevaa kulttuuria. On vääjäämätöntä, että kuvasto menee siihen suuntaan, mitä väestö keskimäärin edustaa. Näin on tapahtunut muualla. Esimerkiksi jo Ruotsissakin näkee mainoskuvastossa huomattavasti enemmän ei-kantaruotsalaisia.”

Hyviä esimerkkejä on Suomessakin, hän muistuttaa. Esimerkiksi Instrumentariumin mainoskampanjassa esiintyivät transsukupuolinen mies ja nainen, joka peitti kasvonsa huivilla. Kampanja sai aikaan vihapuhetta, mutta mainostaja ei siitä välittänyt.

Tujunen arvelee, että monikulttuurisiin arvoihin ei mainonnan ja markkinoiden maailmassa ehkä aiemmin ole kiinnitetty kovin paljon huomiota.

”Voi olla, että nykyisessä vallitsevassa ilmapiirissä mainostajat saattavat enemmän miettiä, että on kannanotto, jos valitaan eri taustasta olevia ihmisiä. Aiemmin asiaa ei ehkä ole ajateltu kannanottona vaan siten, että se on rohkeaa, erottautumista.”

Joka tapauksessa vallalla on trendi, jonka mukaan mainoksiin haetaan mahdollisimman aidon ja persoonallisen oloisia ihmisiä.

”Mallikatalogista repäistyn oloinen, pikkuisen ehkä feikki ihmistyyppi ei ole tätä päivää”, Tujunen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat