Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osmo Vänskä palaa Lahteen Minnesotan orkesterinsa kanssa – solistina Pekka Kuusisto

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Osmo Vänskä kiertää Minnesotan orkesterinsa kanssa. Kuva on Havannasta Kuubasta keväältä 2015. Tämän vuoden elokuussa orkesteri suuntaa Lahteen ja Euroopan-kiertueelle.
Osmo Vänskä kiertää Minnesotan orkesterinsa kanssa. Kuva on Havannasta Kuubasta keväältä 2015. Tämän vuoden elokuussa orkesteri suuntaa Lahteen ja Euroopan-kiertueelle. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Minnesota Orchestra tekee musiikillisen johtajansa Osmo Vänskän kanssa kuuden vuoden tauon jälkeen Euroopan-kiertueen, jonka avauskonsertti kuullaan Lahden Sibeliustalossa sunnuntaina 21. elokuuta klo 16.

Kiertueen muut konsertit ovat Edinburghin festivaalilla, Amsterdamin Concertgebouw-salissa ja Tivoli-festivaalilla Kööpenhaminassa. Kiertueen solistina esiintyy viulisti Pekka Kuusisto.

Lahden-konsertin ohjelmassa kuullaan äskettäin edesmenneen Pulitzer-palkitun yhdysvaltalaissäveltäjä Steven Stuckyn orkesteriteos Rhapsodies (2008), Sergei Prokofjevin viulukonsertto nro 1 ja Ludwig van Beethovenin sinfonia nro 3 Eroica.

Vänskälle paluu Lahteen on jo toinen Minnesotan orkesterin kanssa. Vänskä nosti Lahden kaupunginorkesterin eli Sinfonia Lahden maailmanmaineeseen pitkällä ylikapellimestarikaudellaan. Siirryttyään Minnesotan orkesteriin hän toi uuden kokoonpanonsa Lahteen myös 2004. Lisäksi Minnesota Orchestra on esiintynyt Suomessa Vänskän kanssa myös Helsingin juhlaviikoilla.

”Tästä tulee minulle tunteikas kotiinpaluu”, Vänskä toteaa tiedotteessa.

Minnesota Orchestra tunnettiin Yhdysvalloissa aikoinaan Minneapolis Symphony Orchestrana ja sen historian legendaarisia musiikillisia johtajia ovat olleet esimerkiksi Eugene Ormandy ja Dmitri Mitropoulos. Vänskän kausi alkoi erinomaisesti, mutta katkesi välillä raastavaan työsulkuun, kun orkesteri ei suostunut hurjiin palkanalennuksiin työsopimuskauden päättyessä.

Vänskä erosi välillä tehtävästään, mutta kun työsulku saatiin sovittua ja rajua saneerausta yrittänyt toimitusjohtaja vaihdettua, Vänskä palasi tehtäväänsä yhdysvaltalaiskriitikkojen helpotukseksi. Suitsutus on jatkunut esimerkiksi taannoisessa vierailussa New Yorkin Carnegie Halliin.

”Meille on tärkeää tulla Eurooppaan näyttääksemme, että Minnesotan orkesteri soittaa paremmin kuin koskaan. Jokainen soittaja on täydellisen sitoutunut antaen aina kaikkensa”, Vänskä kertoo.

Orkesterin uutta myötätuulta lisäsi keväinen vierailu Kuubaan ensimmäisenä yhdysvaltalaisorkesterina tällä vuosituhannella. Minnesotan orkesteri antoi tuolloin myös pedagogista apua kuubalaiselle nuoriso-orkesterille.

Vänskä johti Yhdysvallat ja Kuuban harmoniaan
Vänskä johti Yhdysvallat ja Kuuban harmoniaan
Osmo Vänskä johdatti Minnesotan orkesterin ensimmäisenä yhdysvaltalaisorkesterina tällä vuosituhannella Kuubaan. HSTV seurasi Havannan Kansallisteatterissa Vallankumousaukion laidalla, kuinka vähintään 96 000 dollaria vuodessa tienaavat amerikkalaismuusikot opettivat "side-by-side"-harjoituksissa kuubalaista Amadeo Roldán -nuoriso-orkesteria. Jos nuoret päätyvät kuubalaiseen sinfoniaorkesteriin, keskipalkka jää noin 20 euroon kuukaudessa. Mutta musiikin ihme tuotti upeaa yhteissoittoa. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus ja leikkaus: Juhani Niiranen.

Vastaava pedagoginen osuus sisältyy myös Lahden-vierailuun, kun Minnesotan orkesteri harjoittelee yhdessä Vivo-nuoriso-orkesterin kanssa.

Vänskän kiertueisiin sisältyy usein myös hauskoja ylimääräisiä, kuten kapellimestarin sovitus Säkkijärven polkasta. Kuubassa pistettiin klassisen konsertin jälkeen myös jazziksi havannalaisessa yökerhossa.

Osmo Vänskä puhalsi jazzia Havannan yössä - kuuntele kapellimestarin tyylinäyte
Osmo Vänskä puhalsi jazzia Havannan yössä - kuuntele kapellimestarin tyylinäyte
Maailmankuulu kapellimestari Osmo Vänskä vei Minnesotan orkesterin Kuubaan ensimmäisenä yhdysvaltalaisorkesterina tällä vuosituhannella. HSTV seurasi vierailun poikkeuksellista päätöstä Habana Café - yökerhossa. Minnesotan orkesterin jazztaitoiset muusikot jamittelivat perinteisen kuubalaisen Aragon-orkesterin kanssa, ja Vänskä soitti klarinetillaan osan sooloista. Toimitus: Vesa Sirén, kuvaus ja leikkaus: Juhani Niiranen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat