Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Laulaja työnsi kielen suuhuni” – Suomen oopperaväki heräsi keskustelemaan seksuaalisesta häirinnästä

Sopraano Anu Komsi kertoo kähminnästä musiikkimaailmassa. ”Keski-Euroopassa on oopperataloja, joissa on suoranaista naisvihaa”, laulaja sanoo.

Kulttuuri
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Joukkokohtaus lontoolaisessa bordellissa Igor Stravinskyn Hulttion tie -oopperan näyttämöharjoituksessa Kansallisoopperassa.
Joukkokohtaus lontoolaisessa bordellissa Igor Stravinskyn Hulttion tie -oopperan näyttämöharjoituksessa Kansallisoopperassa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Kieltä suuhun ja kähmintää. Miesten ja naisten ahdistelua ooppera- ja orkesterimaailmassa.

Seppo Solmela
Anu Komsi kertoo kokeneensa ja nähneensä seksuaalista häirintää.
Anu Komsi kertoo kokeneensa ja nähneensä seksuaalista häirintää.

Sopraano Anu Komsi on Kokkolan oopperan taiteellinen johtaja ja kertoo kokeneensa ja nähneensä tätäkin. Hän osallistuu tähtisopraano Karita Mattilan herättämään keskusteluun seksuaalisesta häirinnästä.

Keskustelu alkoi keskiviikkona, kun Mattilasta kertova Korkealta ja kovaa -kirja julkaistiin. Mattila kertoi ulkomailla kokemiaan esimerkkejä kapellimestarista, joka tarttui rintoihin, sekä tenoreista, jotka tunkivat kieltä suuhun ja lääppivät enemmän kuin ohjaus edellyttää. Komsi koki kerran vastaavaa Kansallisoopperassa.

”Suomalaislaulaja työnsi kielen suuhuni, siitä on jotain 18 vuotta. Menin hämilleni ja luulin, että se kuuluu ohjaukseen. Olin ollut Saksassa, ja siellä ohjaajat pyytävät kaikenlaista.”

Chrisroll
Näpit irti! Seksuaalinen häirintä herättää keskustelua musiikkimaailmassa.
Näpit irti! Seksuaalinen häirintä herättää keskustelua musiikkimaailmassa.

Komsi muistelee produktiota, jossa hänen roolihahmonsa raiskataan useasti Alfred Schnittken Elämä idiootin kanssa -oopperassa. ”Ohjaus oli raju, mutta kaikki olivat herrasmiehiä. Ainoa iljettävältä tuntunut kohta oli, kun raiskaaja nuoli minua harjoituksissa eikä assistentti ollut muistanut kertoa ohjaajan toiveesta minulle. Se oli puhdas vahinko, joten annoin sen anteeksi.”

Komsin mukaan on myös mahdollista, että ohjaaja ja käsikirjoittaja kauko-ohjaavat seksuaalista häirintää ratkaisuillaan. Tästä aiheesta on teatteri- ja oopperamaailmassa vilkasta kansainvälistä keskustelua ja sitä käsittelee myös Anna Paavilaisen Play Rape -näytelmä.

”Naispuolinen ohjaaja sanoi olevansa feministi ja laittoi meidät strippaamaan melkein alasti Bizet’n Carmenin produktiossa. Saksan-mestaruuden voittanut bremeniläisjoukkue tuli katsomoon ja kiljui innoissaan. Oli se vähän kiusallista nuorelle laulajalle. Nykyään ehkä naurattaisi.”

Myös Kansallisoopperan ohjauksissa Rasputinista Nenään ja Hulttion tiehen on ollut kähmintä-, orgia- ja raiskauskuvastoa. Komsi sanoo, että ohjaajalla ja ensemblella on silloin erityinen vastuu siitä, että ilmapiiri ei muutu ikäväksi eikä näytteleminen ole tekosyy häirinnälle.

”Keski-Euroopassa on oopperataloja, joissa on suoranaista naisvihaa ja hyvin kummallinen ilmapiiri. Sitä voivat aiheuttaa myös naiset tai vaikka homoseksuaalinen oopperatalon johto.”

Karita Mattilan mukaan ongelma kohdistuu myös miehiin.

”Kapellimestareita ahdistellaan”, Anu Komsi tietää.

”En puhu omasta puolisostani (kapellimestari Sakari Oramo ), mutta olen nähnyt kuinka naispuoliset solistit ja homoseksuaali ohjaaja ahdistelevat heitä. Näkemäni tapaukset on kuitenkin selvitetty nopeasti.”

Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen sanoo, että seksuaalista häirintää ei ole todettu hänen kaudellaan.

Sirpa Räihä
Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen kertoo, että häirintää on käsitelty perinpohjaisesti eikä sitä ole tullut ilmi hänen kaudellaan.
Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen kertoo, että häirintää on käsitelty perinpohjaisesti eikä sitä ole tullut ilmi hänen kaudellaan.

”Vuonna 2012 teimme rutiininomaisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyn ja saimme tietoon yksittäisiä kokemuksia kiusaamisesta ja häirinnästä aikaisemmilta vuosilta. Asia koettiin eri tavoin: kiusaamisena saatettiin pitää myös sitä, jos ei saanut haluamaansa roolia.”

Nousiko esille oikeaa seksuaalista häirintää?

”Ei noussut. Asia selvitettiin perinpohjaisesti ja henkilöstöpäällikkömme Hanna Fontana piti yhteensä 21 infoa kaikille henkilöstöryhmille.”

Kansallisooppera selvitti pelisäännöt henkilöstölleen myös esitteellä Hyvä käytös sallittu – ohje epäasiallisen kohtelun ehkäisemiseksi ja käsittelemiseksi. Kärkkäisen mukaan se on herättänyt kiinnostusta myös kansainvälisissä taidelaitoksissa.

”Se selkiytti asioita. Olen kuullut takavuosilta ja muista maista paljon tarinoita. Kun huhuja liikkuu, on tärkeää, että asiat selvitetään. Se on kaikkien oikeusturvan mukaista.”

Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi on laulanut ympäri maailmaa.

”Omakohtaisia kokemuksia häirinnästä ei ole. En ole myöskään koskaan kuullut, että kukaan tuntemistani kollegoista olisi joutunut häirinnän kohteeksi”, Paasikivi sanoo.

Markus Jokela / HS
Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi kertoo ettei ole kuullut tuntemiensa kollegojen joutuneen häirinnän kohteeksi.
Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi kertoo ettei ole kuullut tuntemiensa kollegojen joutuneen häirinnän kohteeksi.

”Se ei tietysti tarkoita sitä, etteikö tämän tyyppistä valta-aseman väärinkäyttöä voisi jossakin ilmetä. Sinänsä en kuitenkaan usko, että seksuaalinen häirintä olisi jotenkin korostetun yleistä juuri oopperamaailmassa”, hän arvioi.

Ruotsissa syntyi kuitenkin aktiivinen keskustelu oopperan seksismistä ja myös seksuaalisesta häirinnästä, kun laulaja Malena Ernman julkaisi kirjan Bryt Tystnaden vuonna 2012, Paasikivi muistuttaa. Ernman sai taustatukea esimerkiksi laulaja Anna Larssonilta.

”On tärkeää, että asia nostetaan esille myös täällä Suomessa ja alan toimijat tuomitsevat vahvasti kaiken seksuaalisen häirinnän”, Paasikivi korostaa.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa kuohahti viime vuonna, kun työharjoittelussa ollut opiskelija sai tehtäväkseen tarkistaa, toimivatko vaihto-opintoihin hakeneiden sellistien dvd:t. Opiskelija oli katsonut kaverinsa kanssa hakuvideot ja he kirjasivat kommentteja, kuten ”ihan kuuma” ja ”ulkonäkö 8”.

Opiskelijat saivat sanktion, samoin Sibelius-Akatemian professori siitä, että opiskelijat olivat voineet nähdä toisten opiskelijoiden hakuvideoita.

Taideyliopiston nykyinen rehtori Jari Perkiömäki sanoo, että hänen rehtorikaudellaan uusia tapauksia ei ole tullut tietoon.

”Jo aikaisemmin yliopistoissa on tehty ohjeistusta epäasiallisen käyttäytymisen tunnistamisessa”, hän kertoo.

Sibelius-Akatemian dekaani Tuomas Auvinen sanoo, että selvityksiä on tehty, mutta muita todennettuja häirintätapauksia ei hänen kaudellaan ole Sibelius-Akatemiassa ollut. ”Linjamme on tiukka kaikkeen häirintään”, hän sanoo.

Pitkän linjan pedagogi totesi kuitenkin Helsingin Sanomissa 2015, että Suomessa ei ole edes aloitettu kunnollista keskustelua klassisen musiikin maailmassa vallitsevasta seksismistä.

Mattila muistuttaa kirjassa, että ”hyväosaiset valkoiset naiset” voivat päästyään ”vihreälle oksalle miesten maailmassa ajatella, että tasa-arvo on toteutunut ja sillä siisti”.

Hän toimii toisin ja edistää tasa-arvoa myös keräämällä varoja afganistanilaisten tyttöjen ja nuorten naisten koulutukseen.

Mattilalla on paitsi rohkeutta, myös kansainvälistä arvovaltaa: häntä kuunnellaan.

Uraansa rakentava tai työpaikkansa pysyvyydestä huolestunut työntekijä voi kuitenkin pysyä hiljaa ja kärsiä ahdistuneena joutuessaan häirinnän kohteeksi tai todistaessaan sitä.

”Varmasti jotkut pysyvät hiljaa, kun pelkäävät työtarjousten katkeamista”, Anu Komsi arvioi.

Ja se mahdollistaa häirinnän jatkumisen.

Antti Aimo-Koivisto
Karita Mattila herätti keskustelun seksuaalisesta häirinnästä.
Karita Mattila herätti keskustelun seksuaalisesta häirinnästä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat