Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuottaja Lasse Saarinen valittiin Elokuvasäätiön uudeksi toimitusjohtajaksi

Aiemmin säätiötä ovat johtaneet politiikasta tulleet, nyt toimitusjohtajaksi valittiin elokuva-alan tuntija.

Kulttuuri
 
Jenniina Nummela
Elokuvatuottaja Lasse Saarinen aloittaa elokuvasäätiön toimitusjohtajana elokuun alussa. Kuva on vuodelta 2009.
Elokuvatuottaja Lasse Saarinen aloittaa elokuvasäätiön toimitusjohtajana elokuun alussa. Kuva on vuodelta 2009. Kuva: Jenniina Nummela

Suomen elokuvasäätiön uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu Lasse Saarinen.

Vuonna 1960 syntynyt Saarinen on toiminut vuosikymmeniä elokuvatuottajana. Saarisen Kinotar-yhtiön tuottamia elokuvia ovat olleet muun muassa Rakkaudella, Maire, Nousukausi, sekä ensimmäiset kolme Risto Räppääjää.

Saarisen valintaa voi pitää pienenä yllätyksenä, sillä viimeiset vuosikymmenet johtaja on ollut taustaltaan poliitikko. Säätiötä on johtanut vuodesta 2005 Irina Krohn, vihreiden entinen kansanedustaja, jonka toimikausi nyt päättyy.

Johtajavalinnan teki elokuvasäätiön hallitus, jolla oli hakuprosessin alussa edessään 16 nimeä. Loppuvaiheessa kolmea hakijaa testattiin ja haastateltiin pitkään, kertoo hallituksen puheenjohtaja Georg Dolivo.

Dolivon mukaan toimitusjohtajalta kaivataan nyt elokuvatietämystä, kun säätiön hallitukseen on tullut laajempaa kulttuuripoliittista osaamista.

”Irinan kaudella oli pelkistetysti päinvastoin: hallituksessa oli asiantuntemusta ja toimitusjohtajalla laajat yhteiskuntasuhteet”, Dolivo sanoo.

Saarisen valinta oli yksimielinen, Dolivo sanoo ja kehuu Saarisen monipuolista tietämystä elokuva-alalta.

Muiden hakijoiden nimiä Dolivo ei paljasta. ”Joillekin hakijoille kysymys oli oleellinen”, Dolivo sanoo.

Toimitusjohtajana elokuussa aloittava Lasse Saarinen sanoo tuntevansa elokuvasäätiön asiakkaan näkökulmasta monen kymmenen vuoden ajalta. Suuria linjanvetoja hän ei kuitenkaan vielä halua tehdä julkisuudessa tehdä.

”En tunne taloa sisältä, jotta voisin heti kertoa kehitysnäkymistä”, Saarinen sanoo Helsingin Sanomille.

”Tukivaroihin nähden säätiö on onnistunut pitämään tasapainon kaupallisen ja taiteellisemman elokuvan välillä. Ei ole tarvetta radikaalisti linjaa muuttaa”, Saarinen sanoo.

Saarinen asettuu myös puolustamaan elokuvasäätiön itsenäisyyttä. Opetus- ja kulttuuriministeriön suunnitelmissa säätiön hallintomallia on haluttu muuttaa ja sitä on muun muassa kaavailtu yhdistettäväksi Kansalliseen audiovisuaaliseen instituuttiin.

”Uskoisin, että elokuvasäätiö voi parhaimmalla tavalla tavalla edistää elokuva-alaa itsenäisenä. Itsenäisyys on tärkeää myös siksi, että joustavuus päätöksenteossa säilyy”, Saarinen sanoo.

Elokuvasäätiön toimitusjohtaja valitaan määräajaksi, ja Saarisen kausi kestää viisi vuotta. Toimitusjohtajan palkka on 8 000–9 000 euron tuntumassa.

Saarinen aloittaa tehtävässään elokuun alussa. Dolivon mukaan Saariselle jää näin aikaa ”purkaa yhteydet, jotka voisivat vähäisessäkin määrin viitata kytköksiin”.

Oikaisu klo 13.58: Kansallisen audiovisuaalisen instituutin nimi korjattu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat