Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maija Poppanen -elokuvan suffragetti elää tossun alla

Epäsovinnainen lastenhoitaja mullistaa säntillisen lontoolaisperheen elämän.

Kulttuuri
 
Kaisa Viljanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.
Maija Poppanen -elokuvan perheenäiti Winifred Banks (Glynis Johns) taistelee naisten äänioikeuden puolesta. Kuvakaappaus elokuvasta.
Maija Poppanen -elokuvan perheenäiti Winifred Banks (Glynis Johns) taistelee naisten äänioikeuden puolesta. Kuvakaappaus elokuvasta.

Yksi parhaita asioita vanhemmuudessa on, kun saa alkaa tuputtaa jälkikasvulle omia suosikkielämyksiä – lukea lempikirjoja omasta lapsuudesta ja katsoa yhdessä itselle tärkeitä elokuvaklassikoita.

Tuskin pysyn housuissani, kun tulee aika kaivaa dvd-laatikosta Maija Poppanen ja antautua iki-ihanan musikaalielokuvan vietäväksi. Pieni seuralainen pistää heti tanssiksi.

Lumoudun itsekin ruudun eteen. Havahdun siihen, miten (perhe)poliittinen elokuva Maija Poppanen on, tavalla, jota en aiemmin ole oikein tajunnut.

Joskus ajattelin, että perheen äiti, Glynis Johnsin esittämä Mrs. Banks, rouva Pankki, oli lapsellinen huithapeli, joka vähät välitti lapsistaan.

Mutta hänellä oli poissaololleen hyvä alibi – Winifred Banks oli suffragetti, Britanniassa naisten äänioikeutta 1900-luvun alussa ajaneiden, radikaalistikin toimineiden aktivistien kannattaja.

Yhdessä elokuvan ensimmäisistä kohtauksista Mrs. Banks saapuu Vote for Women -nauha olkapäällä kokouksesta. Political equality and equal rights with men, hän kajauttaa – ja hilaa samalla hameenhelmaa ylös.

Sister Suffragette -laulun sanoissa viitataan myös liikkeen johtohahmoon ja naisten sosiaalisen ja poliittisen liiton perustajaan Emmeline Pankhurstiin. Perjantaina Suomessa ensi-iltansa saaneessa Suffragette-elokuvassa häntä esittää Meryl Streep.

Kodin ulkopuolella Mrs. Banks siis ajaa intohimoisesti naisten asiaa, kotona hän on tossun alla. Mr. Banks on konservatiivinen patriarkka ja muutenkin ikävän oloinen ihminen.

Hänen isyytensä koostuu yleisen säntillisyyden vaalimisesta. Riittää, kun lapset aika ajoin vilahtavat puhtoisissa vaatteissaan ja siisteissä kampauksissaan. Kunhan ovat hiljaa. Tarvitaan epäsovinnainen lastenhoitaja, joka mullistaa yläluokkaisen lontoolaisperheen arjen ja tekee sille suuren palveluksen.

Elokuva vertautuu nykypäivään. Vanhemmilla on niin kiire tehdä töitä ja toteuttaa itseään, että lapset jäävät vaille huomiota. Mr. Banksin nöyryyttävä irtisanominen ja sateenvarjolla lentävä Maija Poppanen ovat pelastus.

Tuore Suffragette-elokuva on lapselle vielä liian hurja. Siihen asti laulamme Maija Poppasen tahtiin. Siskot nyt aika jo taiston ois! Eespäin, naiset kunniaan!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat