Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orlando Juliuksen hitti kelpasi myös James Brownille

Nigerialaisartisti uskoo soulin kummisedän kopioineen hittinsä häneltä.

Kulttuuri
 
Jack Vartoogian / Getty Images
Orlando Julius esiintyi tanssijavaimonsa Latoya Aduke Ekemonden kanssa New Yorkissa vuoden 2015 elokuussa.
Orlando Julius esiintyi tanssijavaimonsa Latoya Aduke Ekemonden kanssa New Yorkissa vuoden 2015 elokuussa. Kuva: Jack Vartoogian / Getty Images

Vuonna 1964 nigerialaisartisti Orlando Julius levytti Modern Aces -yhtyeensä kanssa singlen nimeltä Ijo Soul, joka yhdisti lattarivaikutteista länsiafrikkalaista high life -musiikkia amerikkalaiseen rhythm & bluesiin. Kun kappaletta kuuntelee nyt, huomaa selvän yhteyden toiseen, paljon tunnetumpaan kappaleeseen: James Brownin I Got You (I Feel Good) -hittiin, jonka soulin kummisetä levytti vasta vuotta myöhemmin.

Voiko todellakin olla niin, että James Brown olisi kuullut ja kopioinut Orlando Juliuksen nigerialaisen singlen?

Orlando Julius, 72, uskoo, että näin kävi. ”Kyllä, mutta siihen aikaanhan me kaikki otimme toisiltamme vaikutteita.”, hän sanoo.

Vaikka James Brownia on myöhemmin syytetty toisen länsiafrikkalaisen artistin, kamerunilaisen André-Marie Talan plagioinnista, ei Brown kuitenkaan tainnut poimia hittinsä koukkua Juliukselta, sillä I Got You (I Feel Good) on lähes yksi yhteen sama kuin Brownin aikaisempi kappale I Found You, jonka Yvonne Fair julkaisi jo 1962.

Tuntuu siis todennäköisemmältä, että amerikkalaista jazzia, soulia ja rhythm & bluesia kuunnellut Julius on itse huomaamattaan pihistänyt vaikutteensa Fairin sinänsä melko tuntemattomaksi jääneeltä singleltä.

Hän itse tosin kieltää ottaneensa vaikutteita Brownilta.

”Pidin hänen musiikistaan, mutta yritin aina olla omaperäinen”, hän toteaa.

Vuonna 1969 Juliukselle tarjoutui tilaisuus luovuttaa Ijo Soul -singlensä Brownille itselleen. James Brown esiintyi sekä Lagosissa että Ibadanin Liberty-stadionilla. Julius ei päässyt paikalle, mutta konsertit järjestänyt tupakkayhtiö Philip Morris toi Brownin yhtyeen myöhemmin katsomaan Juliuksen keikkaa Ibadanissa.

”Muistan kuinka Bootsy Collins sanoi, että olen ”bad”, ”super bad”. Siksi uudessa kappaleessani James Brown Ride On kutsun häntä super badiksi. No, he kertoivat minusta James Brownille, joka pyysi, että minut tuodaan tapaamaan häntä Ibadanin Premier Hotelliin. Annoin hänelle Super Afro Soul -levyni ja Ijo Soul -singlen. Me keskustelimme pitkään musiikistani, high life -musiikista ja afrobeatista. Otimme paljon valokuvia ja nauroimme”, Julius muistelee.

Tuolloin Juliuksen Modern Aces oli jo vaihtanut nimensä Afro Soundersiksi, kasvattanut kokoaan ja syventänyt soundiaan vastatakseen free jazzin, funkin ja psykedeelisen rockin haasteisiin. Osa yhtyeen puhallinsektiosta oli tullut Fela Kutin yhtyeestä. Julius muistelee, että Fela Kuti itse oli ”hiljainen ja määrätietoinen”.

Fela Kutista tuli pian Nigerian tunnetuin artisti, osittain siksi, että hän oli äänekäs sotilashallituksen vastustaja, mutta myös siksi, että hän jäi Nigeriaan. Julius muutti Yhdysvaltoihin 1972, jossa hän asui 1990-luvun loppuun saakka. Sitten hän palasi Nigeriaan. Nykyään hänellä on studio Lagosissa.

Yhdysvalloissa Julius ystävystyi Marvin Gayen kanssa, soitti Hugh Masakelan yhtyeessä ja hänellä oli jopa pieni rooli Alex Haleyn The Roots -kirjasta tehdyssä mini-tv-sarjassa. Mutta minkälaista hänen elämänsä Lagosissa on nykyään?

”Elämäni on samaa taistelua kuin muillakin täällä: on jonotettava bensaa ja välillä ei ole sähköä”, hän harmittelee, mutta lisää sitten positiivisesti:

”Mutta myös musiikin tekemistä ja kiertueelle valmistautumista ja uuden levyn tekemistä. Ei hetken rauhaa. Niin paljon kaikkea!”

Orlando Julius tänään lauantaina Funky Elephant -festivaalilla helsinkiläisen Aiyekooto & Afrobeat International -yhtyeen kanssa, The Circus (Salomonk. 1–3) klo 20.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat