Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itärikollinen Kärppä noudattaa omaa moraaliaan – voit ladata HS Kirjaston viikon kirjan nyt

Viktor Kärppä rosvoaa rikkailta, mutta ei jaa saalistaan köyhille

Kulttuuri
 
Tuomas Selänne
Matti Rönkä markkinoi uusinta romaaniaan Eino viime lokakuussa Helsingin kirjamessuilla.
Matti Rönkä markkinoi uusinta romaaniaan Eino viime lokakuussa Helsingin kirjamessuilla. Kuva: Tuomas Selänne

Onko tässä seuraava Raid, kriitikko Tommi Aitio arvuutteli, kun uutisankkurina tunnetun Matti Röngän ensimmäinen dekkari Tappajan näköinen mies ilmestyi (HS 23.3. 2002).

”Viktor Kärppä on roolihahmona hyvin elokuvallinen, filmatisointiin tai tv-dramatisointiin houkutteleva”, Aitio kirjoitti.

Neljätoista vuotta myöhemmin, viime helmikuussa, inkeriläinen paluumuuttaja ja entinen erikoissotilas Viktor Kärppä pääsikin valkokankaalle, Samuli Edelmannin hahmossa ja Lauri Nurksen ohjaamana.

Televisiossa Röngän dekkareihin perustuvaa sarjaa oli ehditty jo esittää pariinkin kertaan. Kärpästä tuli Röngälle vakiohahmo – jolle tekijä tosin nyt on jo sanonut hyvästit.

Ahtaimman moraalisen ja juridisen tulkinnan mukaan Viktor Kärppä on epäilemättä rikollinen ja vieläpä ammattimies.

”Mutta Rönkä uittaa Kärpän henkilökuvaan muistumia kovaksikeitetyn dekkarin yksinäisistä yksityisetsivistä ja eritoten lajityypin pastisseista”, Aitio kirjoittaa Tappajan arviossaan. ”Kärppä tuo hetkittäin mieleen yhtä lailla Robert B. Parkerin bostonilaisdekkari Spenserin kuin television Kahden keikka -sarjan Matulankin.”

Kärppä liikkuu lain ja rikoksen välisellä harmaalla alueella, mutta motiivit ovat paikoitellen moraalisesti kestäviä.

Aition mukaan Tappajan näköinen mies ei jää kertaakaan jurnuttamaan tyhjäkäynnille, vaan juttuun tuodaan aina mukaan uusi henkilöhahmo tai tarinankäänne kierrosten laskiessa uhkaavan alas.

”Hollywood-dramaturgiasta muistuttavaa leikkaustekniikkaa Rönkä käyttää taiten eikä niin triviaalisti kuin vaikkapa Ilkka Remes ”, Aitio kiittelee.

Rönkä näkee paljon ja perustellusti vaivaa hahmottaakseen sen henkisen rintamalinjan, joka erottaa suomalaisen Viktor Kärpän muista, ”suomalaisemmista” suomalaisista. Kyse ei ole ainoastaan elämän taloudellisista reunaehdoista, vaikka Kärppää naurattaakin väite Meksikon ja Kalifornian rajalla kulkevasta maailman jyrkimmästä elintasokuilusta:

”Paskan marjat ja mansikat, se suurin rotko on tossa Värtsilässä, kun ajat Ruskealan puolelle. Siinä alkaa kerjuu, saasta, kaikki perkeleen likainen resu ja tuberkkeli."”

Kärpän mielestä hyväntahtoisten ja lainkuuliaisten suomalaisten rikos on ”tämän totuuden hiljaisessa hyväksymisessä”.

Tommi Aition mukaan Viktor Kärpän henkilökohtaisessa, hyvin käytännöllisessä moraali- ja siveysopissa on ripaus Robin Hoodia, mutta vasenkätisessä muodossa: Kärppä kyllä rosvoaa rikkailta, mutta ei jaa saalistaan köyhille.

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovelluksista löytyvä yli kolmensadan sähkökirjan kokoelma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat