Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

DADA ei merkinnyt mitään

Tänä keväänä Zürich muistaa satavuotiasta järjettömyyttä.

Kulttuuri
 
google
Dada oli kaaoksen estetiikkaa. Kuvataiteissa se suosi kollaasia.
Dada oli kaaoksen estetiikkaa. Kuvataiteissa se suosi kollaasia. Kuva: google

”Gadji beri bimba glandridi laula lonni cadori.”

Saksalainen kirjailija Hugo Ball seisoo zürichiläisen Cabaret Voltairen lavalla keväällä 1916. Sata vuotta sitten.

Ball on pukeutunut kullanväriseen pahvirullaan, hänellä on selässään pahviset siivet ja päässä korkea sinivalkoraitainen tötterö.

Hugo Ball Cabaret Voltairessa.
Hugo Ball Cabaret Voltairessa.

Ball lausuu dada-runoa. Se ei tarkoita mitään. Tai se tarkoittaa ei-mitään. Se ei ole mitään kieltä. Se on vailla merkitystä. Nonsenseä. Niin kuin kaikki.

Tämä on antitaidetta. Kulttuuri on mätää.

Dadan toisen keskushenkilön, romanialaisen Tristan Tzaran mukaan dada on poimittu umpimähkään ranskan sanakirjasta. Se tarkoittaa leikkihevosta. Mutta yhtä hyvin se voisi olla jokin muu sana.

Gadji beri bimba on dada-runoista ehkä kuuluisin. Se on säkeitä vailla sanoja, pelkkiä äänteitä. Rivien kirjoittaja ei pyri välittämään mitään viestiä. On vain kuunneltava äänteitä. Ajatus syntyy suussa.

Runo jatkuu näin:

”gadjama gramma berida bimbala glandri galassassa laulitalomini/ gadji beri bin blassa glassala laula lonni cadorsu sassala bim/ gadjama tuffm i zimzalla binban gligla wowolimai bin beri ban/ o katalominai rhinozerossola hopsamen laulitalomini hoooo/ gadjama rhinozerossola hopsamen/ bluku terullala blaulala loooo”.

Eikä se tähän lopu. Vielä on kaksi säkeistöä, mutta annetaan niiden nyt olla.

Dadaismi voi vaikuttaa järjettömältä, mutta se syntyy keskellä vielä suurempaa järjettömyyttä: ensimmäistä maailmansotaa, sen verisimpänä vuotena Zürichissä. Maailma näyttää suistuneen radaltaan. Verduniin on matkaa vain 280 kilometriä.

Se on reaktio paitsi sodan järjettömyyteen, myös vastalause Järjestelmälle, establishmentille, sen säännöille ja armeijoille ja niiden säntillisille riveille. Se on pilkkaa ja nihilismiä – millään ei ollut arvoa eikä merkitystä. Dada ei pyri muuttamaan maailmaa.

Marcel Duchampin Suihkulähde (1917) oli hänen kommenttinsa keskusteluun taiteesta.
Marcel Duchampin Suihkulähde (1917) oli hänen kommenttinsa keskusteluun taiteesta.

Erikoista, että dadaismi syntyy juuri Sveitsissä, mutta toisaalta täysin ymmärrettävää.

Sveitsi on rauhan satama keskellä maanosan kaaosta. Sen puolustusvoimat suojelevat sen puolueettomuutta, ja se tarjoaa turvapaikan loikkareille, kumouksellisille, seikkailijoille, liikemiehille, anarkisteille, pasifisteille ja rintamakarkureille. Samalla se tietysti hyötyy asemastaan myös taloudellisesti.

Mitä epämääräisin joukko on pesiytynyt vauraaseen ja pikkuporvarilliseen Sveitsiin, ja Zürich on sen vaurain kaupunki. Siellä on pankkeja, vakuutuslaitoksia, kelloliikkeitä, konditorioita ja leikkeleliikkeitä. Elintarvikepulasta kärsivä Eurooppa saattaa vain haaveilla moisesta hyvinvoinnista.

Taiteilijat kautta koko maanosan ovat lähteneet innokkaasti sotaan: kirjailijat, maalarit, säveltäjät. Sama militääri ja patrioottinen into oli tarttunut työväenliikkeeseen, vasemmistopuolueisiin ja naisasialiikkeeseen. Moni taiteilijakollega on jo kaatunut.

Samaan aikaan Zürichiin on alkanut kokoontua harvoja toisinajattelevia taiteilijoita. Hugo Ball perustaa helmikuussa 1916 Cabaret Voltairen. Siellä esitetään dada-runoutta, riitasointuisia musiikkiesityksiä, performansseja, improvisoitua tanssia ja sketsejä. Kuvataiteilijat tekevät kollaaseja, joihin tungetaan mitä hyvänsä.

Tarkoitus on épater le bourgeois – ärsyttää porvaria. Skandaaleita saadaankin aikaan, ja esityksistä syntyy kohua ja jopa tappeluita.

Kuohu Zürichissä kestää vain muutamia kuukausia, mutta dada lähtee leviämään Berliiniin, Pariisiin, Buenos Airesiin, New Yorkiin. Se tempaa mukaansa tunnettuja taiteilijoita.

Tänä keväänä Zürich muistaa tätä historiansa hullua vaihetta näyttelyin ja esityksin. Myös Cabaret Voltaire Spiegelgassella on taas auki.

Samalla voi vilkaista toista osoitetta kapean kujan toisessa päässä, Spiegelgasse 14:ää. Samana keväänä 1916 sen ovesta kulkee aamuin illoin synkkä knallipäinen hahmo.

Lenin.

Dada-juliste Hollannista.
Dada-juliste Hollannista.
Ingo Glassin Dada-monumentti Moinestissa.
Ingo Glassin Dada-monumentti Moinestissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat