Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Idän DADA

Dadaistit tulivat Romaniasta.

Kulttuuri
 

Vai syntyikö Dada sittenkin Bukarestissa? Useat Cabaret Voltairen dadaisteista olivat Romaniasta. Itä-Euroopassa oli harrastettu absurdia runoutta jo aiemmin. Viime vuosina taidehistorioitsijat ovat korostaneet dadan itäisiä juuria.

Bukarest oli Balkanin Pariisi. Se näyttikin Pariisilta, mutta sen arkkitehtuuri oli raskaampaa ja koristeellisempaa. Lisäksi Bukarest oli köyhempi ja rankempi: jätehuolto ei toiminut, kadut saastaisia, oli tuberkuloosia ja koleraepidemioita – mutta myös taiteilijakapakoita ja -kahviloita.

Bukarest oli monen kulttuurin risteyspaikka. Romanialaiset korostavat latinalaisia juuriaan, mutta siellä sekoittuivat myös slaavilaiset ja orientin vaikutteet. Lisäksi Romaniaan oli muuttanut valtavasti vainoja paenneita juutalaisia. Taiteilijat, kuten Tristan Tzara, olivat tavallisesti juutalaisvähemmistöä, joka ei saanut kansalaisuutta.

Tristan Tzara tuli maalta opiskelemaan Bukarestiin ja perusti oman kirjallisuuslehden jo 16-vuotiaana. Mutta Romania ei riittänyt hänelle. Hän tunsi itsensä juurettomaksi kosmopoliitiksi.

Hänen kaltaisensa olivat kasvaneet ainaiseen rajojen ylittämiseen: oli oman yhteisön uskonnolliset rajoitteet, oli romanialainen nationalismi. Siksi he olivat tulleet Zürichiin, rauhan satamaan keskellä sotaa. Ja panivat hulinaksi.

Kommunistivallan aikana Tristan Tzarasta ja romanialaista dadaisteista ei piitattu, mutta vuonna 1996 Tzaran syntymäkaupunkiin Moinestiin nousi Ingo Glassin näyttävä muistomerkki: neljä jättimäistä teräsveistosta, jotka muuttuvat oikeasta kulmasta katsottuina neljäksi kirjaimeksi: D-A-D-A.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat