Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteellisemmaksi kirjallisuus ei voi tulla

Torstaina julkaistu ”proseduraalinen kollektiiviromaani” Ihmiskokeita sisältää yhteensä 4 200 sivua 14 kirjoittajalta.

Kulttuuri
 
Antti Majander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Hakkaa peräti 1 200 sivulla Irmari Rantamalan jättiläismäisen Harhaman (1909), mutta Kalle Päätalon hyperturbo Iijoki-sarja (1971–1998) jää silti kerrassaan 11 800 sivun päähän, mikä se on?

Torstai-iltana julkaistu ”proseduraalinen kollektiiviromaani” Ihmiskokeita: yhteensä 4 200 sivua 14 kirjoittajalta ja 15 eri nidettä, joista yksi on ”masterversio” ja muut sen pohjalta muokattuja ynnä laajennettuja henkilökohtaisia versioita.

Kiasman teatterissa järjestetyssä julkistamistilaisuudessa yksi kollektiivilaisista, kirjallisuudentutkija Markku Eskelinen esitteli teoksen periaatetta kuvastavan ”infokryptografiikan”. En ymmärtänyt siitä mitään.

Prosaisteista, runoilijoista ja tutkijoista koostuvan Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran piirissä syntyneeseen, Koneen säätiön ja Grafia ry:n tuella julkaistuun kirjalliseen kummajaiseen antaa oman sävynsä joukko nuoria graafikoita, jotka ovat käyttäneet yli kahtakymmentä eri fonttia sekä ties miten montaa pistekokoa. Paikoin teksti on poikittain, sutattua tai – sanoisinko – tietokoneajan nuolenpääkirjoitusta.

Siis ”friikkiä kamaa”, kuten ulkoasuporukan puhemies Juho Heikkinen ylpeänä kiteytti.

Heikkinen myös laukoi julki tykönäni pyörittelemäni mietteen: kumpikohan tässä on tärkeämpää, lopputulos vai prosessi?

Sivusta katsoen ja selailemalla vaikuttaa siltä, että prosessi, sillä kannesta kanteen näitä viittätoista nidettä ei lue kukaan.

”Erilaisten poetiikkojen yhtyminen”, joka saattaa olla ”kokonaistaideteos”, katkaisee viimeisenkin juuren Iijoen törmään. Juonilinjaa pitkin eteneminen on tässä mahdoton kirjoitus- ja lukusuunta.

Ihmiskokeita sijaitsee jossain kaukana takakansitekstien tuolla puolen. Kauniisti sanoen: sitä ei määrittele pirukaan. Kuten varmasti oli tarkoituskin.

Tunnettujen nimien, kuten Laura Lindstedt ja Sinikka Vuola, seurassa ensimmäiset kaunokirjalliset teoksensa kokonaisuuden osina julkaisevat tutkijat Anna Helle ja Martti-Tapio Kuuskoski.

Ovatkohan he siten esikoiskirjailijoita, joita me täällä Hesarissa julmasti kilpailutamme?

”En minä tiedä”, Kuuskoski vastaa. ”Sehän tässä juuri on se juttu. Sano sinä.”

Hmm...

Oikea vastaus sijaitsee jossakin kaikkien mahdollisten kiveen hakattujen kilpailusääntöpykälien tuolla puolen. Väkisin mukaan ottamisesta tulisi mieleen Neuvostoliitto ja puna-armeija.

Ihmiskokeita-teosta voi tiedustella osoitteesta mks.tilaukset@gmail.com.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat