Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleistieto ei ole vain faktojen osaamista

Professori Pirjo Hiidenmaa: ”Mikään Google ei tuo näkemystä.”

Kulttuuri
 
Ville Männikkö
Pirjo Hiidenmaa
Pirjo Hiidenmaa Kuva: Ville Männikkö

Eilen lauantaina Suomen liput liehuivat. Oli Mikael Agricolan päivä. Mutta kuka hän oikein oli? Onko henkilön yleistiedoissa vakava puute ellei sitä tiedä?

”Meillä ei ole hirveän pitkä kulttuurihistoria, joten tuntuisi hassulta, jos ei tietäisi Agricolaa”, toteaa Helsingin yliopiston tietokirjallisuuden ja -tietokirjoittamisen professori Pirjo Hiidenmaa.

Suomalaisten yleistiedon taso on puhuttanut kansaa sen jälkeen, kun televisiossa alkoi jälleen pyöriä Nelosen Haluatko miljonääriksi -ohjelma.

Ohjelmassa kilpailijat joutuvat vastaamaan kysymyksiin eri elämän aihealueista. Osa kilpailijoista kompastuu varsin helpoilta tuntuviin kysymyksiin.

On selvää, että kukaan ei voi tietää kaikesta kaikkea. Tietotekninen kehitys on tehnyt mahdolliseksi sen, että tietoa on saatavilla jatkuvasti.

Onko nettiajassa järkeä muistaa ja opetella asioita ulkoa, jos melkein kaiken voi tarkistaa hakukoneista? Hiidenmaan mukaan jotain tietoa täytyy olla päässäkin ilman jatkuvaa googlettamista.

”Ihmisellä täytyy olla myös ymmärrys siitä, että tieto vanhenee ja pitää etsiä uutta tietoa, sillä se mitä opittiin vaikka pesuaineista 1980-luvulla, ei päde enää”, Hiidenmaa sanoo.

Hän painottaa kykyä osata kysyä ja verrata tietoja. Esimerkiksi hakukoneella saadaan selville kuinka monta kieltä on maailmassa.

”Mutta mitä teemme sillä tiedolla, kuinka monta kieltä maailmassa on? Sitä ei voi googlata mistään. On yleisymmärrystä tietää, mitä se merkitsee ja miten se näkyy meidän arjessa. Mikään Google ei tuo näkemystä.”

Hiidenmaan mukaan yleistietoon kuuluu, että ihmisellä pitäisi olla ymmärrystä eri tavoin tuotetusta tiedosta, ymmärrystä ihmisenä olemisesta ja kulttuurisesta ympäristöstä.

Samoilla linjoilla on kouluneuvos, tietokirjailija Kirsti Mäkinen.

”Mitä enemmän tietää, sitä enemmän suhteellisuudentaju kehittyy ja ymmärtää tiedon merkityksestä. Eihän yksittäisen tiedon merkitystä voi tietää, ellei sitä voi suhteuttaa muuhun. Siksi tietoa kannattaa joka tapauksessa hankkia. Siitä vasta lähtee ajattelun kehittäminen”, Mäkinen sanoo.

Jokainen voi päntätä asioita, mutta yleistietoa kertyy sen mukaan miten ihminen elää, sanoo Mäkinen.

”Kun puhutaan yleistiedosta, kannattaa muistaa vanha sanonta ’Muista, että vieressä istuva tietää aina jotain, mitä sinä et tiedä’. Pitää olla armelias itselleen ja vieressä istuvalle”, Mäkinen neuvoo.

Hiidenmaan mukaan on tärkeää, että ihminen osaa hankkia tietoa, tehdä kysymyksiä ja verrata erilaisia vastauksia, joihin osaa myös suhtautua kriittisesti.

Selkäkipuisen ihmisen yleistietoon kuuluu tietää, mistä voi hakea tietoa, miten kipua kannattaisi hoitaa, mutta tavallisen ihmisen yleistietoon ei kuulu tietää kivun fysiologiasta ellei ole lääkäri, sanoo Hiidenmaa.

Suomalaisten yleistiedon tasosta Hiidenmaalla ei ole kattavaa tietoa. ”Onhan meidän koulu hirvittävän hyvä. Ne, jotka peruskoulun ja lukion menevät läpi, oppivat ajattelun taitoja sekä tiedon käsittelyn ja ymmärryksen taitoja.”

Kirsti Mäkisen mukaan kannattaa antaa arvoa niille ihmisille, joiden kautta saa oivaltavaa tietoa.

”Opetus perustuu siihen, että opettaja osaa antaa yksittäisille tiedoille merkityksen ja suhteen muihin tietoihin.”

”Ei koulussa oppiminen ole yksittäisten tietojen pänttäämistä vaan suhteellisuudentajun kehittymistä. Ja siinä tarvitaan opettajia ja hyvin tehtyjä oppikirjoja.”

Oikaisu 10.4. kello 13.21: Kirsti Mäkisen nimi korjattu oikeaan muotoon.

Outi Pyhäranta
Kirsti Mäkinen
Kirsti Mäkinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat