Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalaiskirjailija Jax Miller kuuntelee Apocalypctiaa kirjoittaessaan

Kehuttu amerikkalaiskirjailija löysi kirjoittamisen huumevieroituksessa

Kulttuuri
 
Kirjailija Jax Miller on aina ollut kiinnostunut oikeista rikosuutisista
Kirjailija Jax Miller on aina ollut kiinnostunut oikeista rikosuutisista
Suomessa vieraillut katu-uskottava amerikkalaiskirjailija löi itsensä läpi heti esikoisromaanillaan Vettä sakeampaa. Toimittaja Jukka Petäjä. Kuvaus Pekka Elomaa. Leikkaus Terhi Liimu.

Kehuttu amerikkalaiskirjailija Jax Miller (s. 1985) löysi kirjoittamisen huumevieroituksessa Kentuckyssa kahdeksan vuotta sitten. Nyt hänen suomeksikin ilmestyneen esikoisromaaninsa käännösoikeudet on myyty jo 15 maahan. Omintakeinen rikosromaani on julkaistu suomeksi nimellä Vettä sakeampaa.

Nykyään Irlannissa asuva Jax Miller tunnustautuu suureksi suomalaisen metalli- goottimusiikin ystäväksi. Suomen vierailullaan hän tapasi mm. The 69 Eyes-yhtyeen Jyrki 69 eli yhtyeen laulajan ja sanoittajan Jyrki Linnankiven. Jax Miller naureskeli, että hän jännitti tapaamista etukäteen kuin pahainen teinityttö.

”Kirjoittaessani kuuntelen aika usein Apocalypticaa. Se rauhoittaa hyvin. Soitan itsekin viulua, mutta päätteen hakkaaminen on vaurioittanut rannetta sen verran, että soitto käy päivä päivältä nihkeämmin. Jos haluan tuntea raivoa, kuuntelen saksalaista Rammsteinia”, Jax Miller toteaa.

Ääniraidalla on myös tärkeä sijansa Vettä sakeampaa -romaanissa. Oregonissa baareissa soi Lynyrd Skynyrd, Pantera ja The Allman Brothers Band.

Oman kiirastulensa läpikäyneen Jax Millerin Vettä sakeampaa on hyytävä romaani liittovaltion todistajansuojeluohjelmaan joutuneesta Freedom Oliverista. Yksi sen rikosjuonteista kohdistuu myös väkivaltaisiin uskonnollisiin kultteihin, koska Freedomin lapset on adoptoitu tiukkaan uskonnolliseen yhteisöön, jossa kuuliaisuus on pyhä arvo. Tämäkin uhka luo kerronnallisen jännitteen Vettä sakeampaan -romaaniin.

”Olen aina ollut kiinnostunut uskonnollista kulteista. Jo lapsena luin Charles Mansonista kirjan, jonka sain 12-vuotiaana isoisältäni. Samoin minua on kiinnostanut Wacon piiritys Texasissa vuonna 1993. FBI:n suorittama Daavidin oksa -lahkon tilojen piiritys päättyi tuhoisaan tulipaloon, jossa kuoli 76 henkilöä. Huh. Käsittämätöntä. Uskomatonta, vaikka kyse on uskosta”, Jax Miller jatkaa.

Jax Miller myöntää, että hän aina seurannut oikeita rikosuutisia. New Yorkissa syntyneen kirjailijan juuri valmistunut toinen romaani Candy Land hyödyntää sekin rikosten maailmaa. Siinä nainen rakastuu oikeussalissa mieheen, joka on murhannut naisen pojan.

Lue kirjailijan haastattelu Helsingin Sanomista maanantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat