Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esikoiskirjailijaksi vieroitus­klinikalla – heroiini­koukussa ollut Jax Miller purki vihansa ja surunsa tarinoihin

Kulttuuri
 
Kirjailija Jax Miller on aina ollut kiinnostunut oikeista rikosuutisista
Kirjailija Jax Miller on aina ollut kiinnostunut oikeista rikosuutisista
Suomessa vieraillut katu-uskottava amerikkalaiskirjailija löi itsensä läpi heti esikoisromaanillaan Vettä sakeampaa. Toimittaja Jukka Petäjä. Kuvaus Pekka Elomaa. Leikkaus Terhi Liimu.

Aluksi en millään ymmärrä, miksi Queensissa ja Long Islandilla New Yorkissa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Jax Miller on halunnut sijoittaa esikoisromaaninsa päähenkilön liittovaltion todistajansuojeluohjelmaan.

Sitten välähtää.

Uuden henkilöllisyyden saanut päähenkilö on joutunut katkaisemaan kaikki siteensä entiseen elämäänsä kaunistelemattomassa ja raa’an runollisessa esikoisromaanissa Vettä sakeampaa. Samalla hän joutuu luonnollisesti myös vaihtamaan maisemaa.

Freedom Oliveriksi muuttuneella Nessa Delaneylla on sama kohtalo kuin Jax Millerillä. Viranomaiset tarjosivat hänelle kahta vaihtoehtoa vuonna 2007. Toinen niistä olisi vienyt vankilaan New Yorkissa, toinen taas narkomaaneille tarkoitetulle vieroitusklinikalle Kentuckyssa lähes tuhannen kilometrin päässä New Yorkista.

Jo teini-ikäisenä koukkuun jäänyt Jax Miller (s. 1985) valitsi pakon edessä huumevieroituksen – kaikeksi onneksi.

”Vieroituksen yksi tähtäin on siirtää nisti madollisimman kauaksi kotikulmiltaan ja entisestä elämästään, jotta tuttuja houkutuksia ei olisi tarjolla lähettyvillä”, kertoo Suomessa vieraillut Jax Miller.

Mekanismi on sama kuin todistajansuojeluohjelmassa, vaikka uudelleen sijoittamisen motiivi ei olekaan sama. Ehkä juuri tämä rinnastus kajasteli alun alkujaankin alitajunnassa, kun pohdin mielessäni romaanin ja kirjoittajan välistä salaista kytköstä.

Entä henkilöllisyys sitten? Miten se rinnastuu liittovaltion todistajansuojeluohjelmaan?

Tietysti jo kuiville pääsy rakentaa ihmisen osin uusiksi, mutta nykyään Irlannissa asuva Jax Miller on myös vaihtanut identiteettiään konkreettisesti. Hänen nimensä on Anne Usack, Jax Miller on hänen kirjailijanimensä. Sukunimi selittyy siitä, että hänen isoäitinsä oli nimeltään Jackie Miller.

Kolme vuotta sitten solmitun avioliiton myötä Jax Millerin nykyinen nimi on virallisesti Anne O'Donnell.

”En halunnut käyttää sitä kirjailijanimenä, koska se tuo mieleen jonkun kukkahattuisen vanhan rouvan. Jax Millerissa on erilainen klangi, vai mitä.”

Katu-uskottavan olemuksen säilyttänyt Jax Miller myöntää, että Kentuckyn vieroitusklinikka oli monessa mielessä hänelle käännekohta.

Ennen sinne joutumistaan hän ei ollut koskaan haaveillut ryhtyvänsä kirjailijaksi. Hän ei ollut aiemmin edes juuri kirjoittanut. Koulun hän oli jättänyt jo 16-vuotiaana.

”Iäkkäämpi mies – kristitty tukihenkilö – seurasi aikansa meuhkaamistani terapiaistunnoissa, kunnes hän ehdotti minulle, että purkaisin vihani ja suruni päiväkirjan kirjoittamiseen. En kuitenkaan halunnut dokumentoida vieroitusta, vaan aloin kirjoittaa fiktiivisiä tarinoita, jotka kumpusivat omista kokemuksistani ja traumoistani”, Miller muistelee ja jatkaa.

”Kun näytin hänelle ensimmäisen aika hurjan tarinan, hän sanoi: tämähän on ihan saatanan hyvää tekstiä. Niin jäin koukkuun kirjoittamiseen. Vieroitusklinikka teki minusta kirjailijan.”

Kirjoittaminen myös auttoi Jax Milleria pääsemään eroon heroiinista.

”Olen sananmukaisesti itseoppinut kirjailija.”

Nyt liitoon lähteneen esikoisromaanin käännösoikeudet on myyty jo 15 maahan. The Guardian valisti sen yhdeksi vuoden parhaista debyyteistä.

Suomeksi se ilmestyi viime viikolla nimellä Vettä sakeampaa, sen alkukielinen nimi on Freedom's Child.

Esikoisromaani Vettä sakeampaa ei kuitenkaan syntynyt Kentuckyn vieroitusklinikalla vaan moottoripyörän selässä. Päästyään pois huumevieroituksesta Jax Miller liittyi moottoripyöräjengiin, jonka kanssa hän kiersi päämäärättä pari vuotta Yhdysvaltoja ristiin rastiin.

Freedomin hahmon hän keksi yhtenä iltana, kun moottoripyöräjengi ajoi kohti äärimmäisen kaunista auringonlaskua Yhdysvaltojen syvässä etelässä.

”Tarvitsin ystävän ja aloin kehiä Freedomille elämäntarinaa, johon noukin paljon yksityiskohtia omasta elämästäni, mutta vielä tärkeämpää oli luoda hänelle kuitenkin samanlainen tunnerekisteri kuin minulla itselläni oli juuri silloin”, Jax Miller toteaa.

Hän teki muistiinpanoja vasten moottoripyörää ajaneen kuskin nahkatakkia. Hän kirjoitti kohtauksia Freedomin elämästä, mutta mielessä ei ollut mitään selkeää kokonaisuutta. ”Sen tajusin, että Freedom on alter egoni. Hän on yhtä paska tyyppi kuin minä itsekin.”

Tien päällä Jax Miller halusi tuntea, miltä tuntui olla vailla kotia. Hän halusi tavallaan löytää itsensä uudestaan.

Itse asiassa Freedomista kirjoittaminen oli Jax Millerille sivujuonne, jonkinlaista irrottelua, koska päähuomion vei New Yorkiin sijoittuva käsikirjoitus nimeltä The Assassin’s Keeper. Se nousi rikoskirjoille myönnettävän Dagger-palkinnon esikoiskirjojen sarjassa ehdokaslistalle, vaikka sitä ei ollut vielä julkaistu kirjana.

Lopulta The Assassin’s Keeper jäikin Millerin pöytälaatikkoon, koska kustantaja halusi siihen muutoksia, joita kirjailija ei halunnut tehdä. Tässä vaiheessa hän palasi jatkamaan Freedomin elämänvaiheiden kirjaamista. Lopulta hän sai Freedom's Childille englantilaisen kustantajan.

Jax Miller myöntää, että Vettä sakeampaa on toki osin omaelämäkerrallinen, mutta romaanin fragmentaarinen kerronta kumpuaa siitä, että Freedom tuntee samoin Miller kirjoittaessaan. Hän on Jax Millerin peili.

”Olen siinä mielessä onnekas, että olen saanut tappaa ensimmäisen mieheni romaanissani. Luonnollisesti Freedom hoitaa tämän homman. Menimme aivan liian nuorina naimisiin. Mieheni ei ollut mikään mukava heppu ja minä olin heroinisti”, Jax Miller naurahtaa kolkosti.

Trillerimäinen jännite syntyy siitä, että todistajansuojeluohjelma on arponut Freedomin pikkukylään Oregonissa, jonne löytää tiensä myös hänen miehensä kostoa janoava väkivaltainen suku. Lapset ovat taas adoptoitu tiukkapipoiseen uskonnolliseen yhteisöön.

”En tiedä tarkkaan, mikä minua rikoksissa kiinnostaa. Muistan tosin ja lapsesta, että Vincent Bugliosin ja Curt Gentryn kirja Helter Skelter Charles Mansonista sai ihoni kananlihalle.”

Pekka Elomaa
Jax Miller epäilee, että ei olisi päätynyt vieroitus klinikalle ilman pakkoa.
Jax Miller epäilee, että ei olisi päätynyt vieroitus klinikalle ilman pakkoa.
Pekka Elomaa
”Tapasin tulevan mieheni Yhdysvalloissa. Sen jälkeen hän kutsui minut Irlantiin. Lähdin sinne viikon matkalle, mutta en koskaan enää palannut”, Jax Miller paljastaa.
”Tapasin tulevan mieheni Yhdysvalloissa. Sen jälkeen hän kutsui minut Irlantiin. Lähdin sinne viikon matkalle, mutta en koskaan enää palannut”, Jax Miller paljastaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat