Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Facebook, Twitter ja Google nielevät sisäänsä uutiset, television ja urheilun – mitä se merkitsee?

Kulttuuri
 
Facebook
Mark Zuckerberg julkisti 6.4. Facebookin livevideo -ominaisuuden.
Mark Zuckerberg julkisti 6.4. Facebookin livevideo -ominaisuuden. Kuva: Facebook

Viime viikolla kuultiin uutisia, jotka kuulostavat pieniltä.

Twitter teki sopimuksen amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan kanssa siitä, että osa liigan peleistä nähdään vastedes netissä suorina yksinoikeudella Twitterissä. Facebook taas alkoi maksaa valituille mediayhtiöille, kuten Buzzfeedille ja The New York Timesille, siitä, että ne tuottavat suoria lähetyksiä Facebookiin. Ensi viikolla Facebook avaa oman uutisalustansa kaikkien julkaisijoiden käyttöön.

Kaikki ovat merkkejä siitä, mihin media voi olla matkalla.

Nettiyhtiöt rakentavat palveluistaan alustoja, joilta ei tarvitse poistua lainkaan. Tämä tarkoittaa, että ne haluavat omien palvelujensa sisään yhä enemmän esimerkiksi urheilua, viihdettä, musiikkia ja uutisia.

Facebookin lisäksi tällaista lähes kaiken sisällön nielevää alustaa virittelevät niin Snapchat, Twitter kuin Google ja sen omistama Youtubekin.

Kuluttaja voi voittaa. Twitterin suorissa Periscope-videoissa nähdään jo urheilua ja musiikkia ja esimerkiksi Anssi Kelan Facebookissa vetämät livekeikat ovat keränneet kymmeniätuhansia katsojia. Uutisjutut taas avautuvat nopeammin, kun ne ovat somealustan sisällä eivätkä julkaisijoiden omilla sivuilla. Amazon-miljardööri Jeff Bezosin omistama Washington Post -lehti julkaisee nykyisin kaikki juttunsa oman nettisivunsa lisäksi Facebookin uutisalustalla.

Kehitys on nopeaa.

”Näemme vielä uutistalojen hylkäävän kokonaan tuotantovälineensä, omat teknologiansa ja jopa mainososastonsa ja siirtävän kaiken tämän kolmansien osapuolien [kuten Facebookin] hoidettavaksi pysyäkseen pinnalla”, kirjoitti journalistiprofessori Emily Bell taannoin Columbia Journalism Review’ssä.

Käytännössä siis jopa verkkosivut ja omat sovellukset, joita nykyisin pidetään monen median sähköisenä päätuotteena, voivat käydä vanhanaikaisiksi. Jo nyt Buzzfeedin, Quartzin ja Fusionin kaltaiset amerikkalaismediat tuottavat suuren osan sisällöstään vain some-alustoille. Tämä strategia on mediayhtiöille kuitenkin suuri riski, Bell kirjoittaa.

”Yhtiöt voivat menettää suhteensa lukijoihin ja katsojiin, tulonlähteensä ja jakelutiensä.”

Siirtymä voi silti houkutella, sillä some-alustoilla on tarjolla miljoona- tai miljardiyleisö. Suomessa some-sisältöä tuottaa esimerkiksi Yle, joka haluaa tavoittaa mahdollisimman suuren osan suomalaisista.

Suomalaiset eivät kuitenkaan ole hylänneet median sivuja: esimerkiksi kummankin iltapäivälehden etusivuilla käy viikoittain noin miljoona suomalaista.

Bellin mukaan kuvio voi muuttua: Jos yleisö siirtyy sosiaaliseen mediaan, yhtiöiden elintila kapenee. Etenkin tulonlähteet ovat arvoitus: esimerkiksi Buzzfeed perustaa Facebook-videoiden tuotantonsa oletukselle, että Facebook alkaa jakaa enemmän mainosrahaa myös sisällön tuottajille. Uutistuotteessa näin jo tehdään.

Siksi tämän viikon uutinen maksuista videotuottajille oli merkittävä: jos se yleistyy, Facebook ja Google voivat kehittyä nykyisten tv-yhtiöiden kaltaisiksi sisältöjen tilaajiksi.

Valtaa yhtiöille siirtyy joka tapauksessa, toteaa median taloushistoriaa tuoreessa Tieteessä tapahtuu -lehdessä (2/2016) ruotiva mediatutkija Jukka Kortti.

Niiden ohjelmistot päättävät, mitä sisältöjä katsojien silmille päätyy.

”Nämä [Googlen ja Facebookin kaltaiset] yhtiöt alkavat myös olla ainoita, jotka enää tekevät rahaa journalismiin pohjaavassa mediabisneksessä”, Kortti kirjoittaa.

”Tästä näkökulmasta tulevaisuudessa on monia uhkakuvia median kehitykselle, kuten pienten maiden ja kulttuurien median näivettyminen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat