Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalaislehti hätkähdytti keksityllä etusivullaan: jos Trump voittaa, maailma olisi tällainen

Kulttuuri
 
CARLO ALLEGRI / REUTERS
Donald Trump puhui kampanjatilaisuudessa Rochesterissa New Yorkissa sunnuntaina.
Donald Trump puhui kampanjatilaisuudessa Rochesterissa New Yorkissa sunnuntaina. Kuva: CARLO ALLEGRI / REUTERS

Yhdysvaltalainen sanomalehti Boston Globe julkaisi sunnuntaina normaalista poikkeavan etusivun. Etusivun täytti nimittäin poliittinen satiiri. Tempaus sai heti laajaa huomiota.

Etusivun pääotsikossa luki:

”Maastakarkoitukset alkavat.”

”Presidentti Trump aikoo kolminkertaistaa rajaviranomaisten määrän, mellakat jatkuvat.”

Artikkelissa kuvailtiin mitä se käytännössä tarkoittaa, jos Trump esikuntineen ryhtyy karkoittamaan Yhdysvalloista 11,3 miljoonaa paperitonta maahanmuuttajaa.

Etusivun alakulman pikkupalstalla toimitus kertoo mistä sivu kertoo. Tältä maailma näyttää, jos republikaanipuolueen ennakkosuosikin, liikemies Donald Trumpin, ehdotukset ja ideat viedään käytäntöön.

”Tämä tulevaisuudenkuva saattaa kiinnostaa monia amerikkalaisia, mutta Boston Globen toimituskunta näkee tämän ongelmallisena”, lehti kirjoittaa huomautuksessaan.

Muissa etusivun otsikoissa kerrotaan muista Trumpin valinnan aiheuttamista murroksista.

Yksi aiheista on suuri pörssikriisi (otsikolla ”Kurssit vajoavat – kauppasota uhkaa”) ja sekä Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle pystytettävä muuri, josta Trump on puhunut. Ulkomaan uutisissa isolla kerrotaan sekasorrosta Yhdysvaltain armeijassa otsikolla: ”Sotilaat kieltäytyvät ampumasta Isis-sotilaiden perheenjäseniä.”

Lisäksi etusivulla kerrotaan uudesta laista, joka edesauttaa oikeusjuttujen nostamista lehdistöä vastaan.

Yksi etusivun artikkeleista kertoo lumentulosta tähän tapaan: ”Keväinen lumituisku sulki Donald Trumpin kansallispuiston ensi kertaa sen jälkeen kun puisto luopui vanhasta nimestään, Yellowstonesta”.

Pääkirjoituksessaan lehti selittää satiirista tempaustaan. Maailmanhistoriassa on nähty aiemminkin kansankiihottajia. ”Eikä sitä ole nähty, mihin heidän tiensä vie”, lehti kirjoittaa. Trumpin maailmankuva on epäamerikkalainen, lehti toteaa.

Trump itse suuttui tempauksesta.

”Entä sitten tuo typerä Boston Globe, se on arvoton, myytiinkin dollarilla”, Trump sanoi kampanjatilaisuudessaan. The New York Timesin julkaisijayhtiö myi Globen noin 70 miljoonalla dollarilla vuonna 2013 maksettuaan siitä aiemmin yli miljardin.

”He keksivät päästään koko etusivun, teeskentelivät, että Trump on presidentti. Se on täysin keksitty juttu, mikä ei eroa mitenkään koko lehdestä – koko juttu on siis keksitty. Luulen, että tästä tulee heille vielä kunnon takaisku”, Trump sanoi.

Sanomalehti Boston Globe sai alkuvuodesta huomiota, kun sen tutkivasta toimittajaryhmästä kertova Spotlight elokuva palkittiin parhaan elokuvan Oscarilla. Lehden taloudellinen asema on elokuvan kuvaamien tapahtumien jälkeen heikentynyt huomattavasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat