Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten aikuistua, kun omat vanhemmat pysyvät rokkinuorina? Antti Ritvasen esikoiskirja pureutuu äidin ja pojan suhteeseen

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Antti Ritvanen ei kehtaa sanoa lukeneensa paljon. Sen sijaan hän sanoo lukevansa koko ajan jotakin.
Antti Ritvanen ei kehtaa sanoa lukeneensa paljon. Sen sijaan hän sanoo lukevansa koko ajan jotakin. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Eikö kaikki ole sanottu jo miljoona kertaa äidin ja pojan suhteesta?

”Niin”, Antti Ritvanen (s. 1976) pyörittelee. ”Ajattelin, että kirjani näkökulma olisi kuitenkin vilpitön yritys olla toistamatta samaa, ihan omanlaisensa.”

Kahden pienen lapsen isän teksti alkoi syntyä syksyllä 2011, kun hän pääsi Kriittiseen korkeakouluun. Helsingin yliopiston parissa toimineeseen Nobelistiklubiin hän meni jo vuonna 2000.

Kirjoitusyhteisöjen keskusteluista, palautteesta ja lukuvinkeistä on ollut iso apu.

”Kun päätin kirjoittaa romaanin, tiesin kyllä jo, mistä se kertoo”, Helsingissä koulupsykologina työskentelevä Ritvanen kertoo.

Sadat sivut syntyivät, kun omat lapset oli saatu illalla petiin, päiväunien aikaan ja viikonloppuisin, kun joku muu hoiti heitä. Kustannustoimittaja Lotta Sonnisen – jota debytantti kiittää lämpimästi teoksensa jälkisanassa – asettamat määräajat pakottivat ponnistelemaan.

Esikoisromaanin keskushenkilö Jesse on saman ikäinen kuin kirjoittaja itsekin, mutta mistään lähipiirin ammennuksesta ei ole kyse.

Ritvasen lapsuuden kodissa Espoossa kuunneltiin musiikkia ja luettiin kirjoja, mutta ei Miten muistat minut -romaanin tavoin oltu rokkareita ja kirjailijoita. Joten kysymys, joko äitisi on lukenut kirjasi, ei häkellytä Ritvasta ollenkaan:

”Hän taisi saada kirjani eilen. Vielä ei ole kuulunut mitään.”

Omia bändivirityksiä Ritvasella on ollut paljonkin vuosien varrella. Musiikki kantaa merkityksiä myös hänen kirjassaan, samaan tapaan kuin vaikkapa Juha Itkosen ja Kjell Westön romaaneissa.

Kyseisiä kotimaisia kollegoita läheisemmiltä tekijöiltä oman työn ohessa tuntuivat kuitenkin amerikkalaiset Jennifer Egan, Jeffrey Eugenides ja Jonathan Franzen, siis niin sanottujen lukuromaanien taitajat.

”Se on melko parjattu käsite”, Ritvanen tietää. ”Mutta jos nämä kolme sopivat siihen, minullekin käy vallan hyvin.”

Tuhdit lukuromaanit limittävät mieluusti usean sukupolven vaiheita sekä – tietysti – lasten ja vanhempien keskinäisiä välejä.

Ritvasen romaanissa poika yrittää jo liki naperona pitää huolta kulttuuripiireissä sekoilevasta äidistään. Se on raskas rooli. Välillä on oltava vuosia erossa.

”Kun Jesse lopulta lakkaa antamasta äidilleen anteeksi, hän vapautuu jollain lailla”, Ritvanen luonnehtii.

Eli siis kasvaa viimein omaksi itsekseen?

”Niin”, Ritvanen myöntää.

Oman kirjan psykologisointi ei kuulu kirjailijan toimenkuvaan. Ei edes silloin, kun tekijä sattuu olemaan psykologi.

”Romaanini Jesse, ja siis minä myös, kuulumme sukupolveen, jolle omat vanhemmat saattavat olla kapinallisempia kuin mitä itse on”, Ritvanen summaa. ”Silloin täytyy miettiä oma paikka.”

Kirjan äiti jopa hiukan kiusaa poikaansa siitä, että hän ja muut rajoittuneet nykynuoret eivät tiedä mitään todella rankoista kokemuksista.

Kumpi sitten on loppujen lopuksi vaikeampaa, lapsuus vai vanhemmuus?

Esikoiskirjailija vetää henkeä. Ja yrittää vasta, kun kerran kysytään:

”Vanhempana on pakko ottaa rooleja ja vastuuta. Lapsena, ainakin parhaimmillaan, vaateita ei ole. Joten, näistä syistä, sanon että vanhemmuus on vaikeampaa.”

Samaan hengenvetoon Ritvanen kuitenkin jatkaa tietävänsä hyvin, että ”lapsuus voi olla aivan liian vaikeaa lapselle”, hirveää ja leimata loppuiäksi.

Liki viiden vuoden urakan jälkeen takki on tyhjä, kuten sanonta kuuluu,

”Mutta ajatuksiakin on”, Antti Ritvanen sanoo.

”Tai enemmän kuin ajatuksia tulevista jutuista on sellainen tunne, että olisi hauska päästä taas kirjoitusvireeseen, vaikka tarvittavan ajan repiminen onkin vaikeaa työssä käyvälle perheelliselle. Kirjoittamiseen on jo ikävä, koska se poikii aina jotakin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat