Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi tanskalaissarja alkaa tänään – käsikirjoittaja sama kuin Vallan linnakkeessa, aiheena nyt talous

Tanskalaisen käsikirjoittajan Jeppe Gjervig Gramin sarjassa pureudutaan politiikan sijasta talouselämän kuvioihin.

Kulttuuri
 
Harri Uusitorppa
Petos-sarjan käsikirjoittaja Jeppe Gjervik Gram pistäytyi sarjan lavasteissa.
Petos-sarjan käsikirjoittaja Jeppe Gjervik Gram pistäytyi sarjan lavasteissa. Kuva: Harri Uusitorppa
Kuka?

Jeppe Gjervig Gram

  Tanskalainen käsikirjoittaja. Syntynyt Odensessa 1976, asuu Kööpenhaminassa.

 Valmistunut Tanskan elokuvakoulusta 2007, pyrki alkujaan ohjaajalinjalle.

 Käsikirjoittaja draamasarjoissa Sommer (2008), Vallan linnake (2010–13) ja Petos (2016–).

  Aloitti uran televisiossa tiedottajana 1995 ja 1999 ulkomaisten sarjojen ostajana.

 Kolme suosikkisarjaa: West Wing, Langalla ja Homicide – pelon kadut.

Kööpenhamina

Kaikki työhuoneen seinät on peitetty säntillisesti tekstatuilla tussitauluilla, eikä edes lasiovi ole säästynyt muistiinpanoilta. Siihen on liimattu paperisuikaleita alhaalta ylös, toista sataa.

”Myönnän, että tämä miljöö ei vaikuta kovin kuninkaalliselta”, vitsailee huoneen haltija, käsikirjoittaja Jeppe Gjervig Gram.

Hän viittaa vakuutteluun, jonka mukaan televisiosarjan käsikirjoittaja on Tanskassa ohjaajaa ja tuottajaa tärkeämpi tekijä. Ja moninkertaisesti – kuin menneen ajan yksinvaltainen kuninkaallinen.

”Voin todistaa omalta osaltani, että se pitää paikkansa”, sanoo Gjervig Gram, 39.

”Mutta maksimaalinen vapaus tuo mukana myös vastuun – ennen kaikkea yleisölle.”

Tanskan suhteelliseen tuoreen ”sarjaihmeen” alkusyyksi on nostettu juuri tämä vankkumaton luottamus käsikirjoittajiin. Heidän ansiostaan yleisradioyhtiö DR on kerännyt draamoillaan kiitollisia katsojia ja kansainvälisiä palkintoja enemmän kuin mikään muu pohjoismainen yleisradioyhtiö.

Kööpenhaminalaisella Gjervig Gramilla on siihen myös oma osansa.

Hän kuului siihen kolmen kirjoittajan ryhmään, joka tutustutti miljoonat Tanskan sisäpoliittisiin kiemuroihin ja kuvitteelliseen Birgitte Nyborgiin, maan ensimmäistä naispuolista pääministeriä enteilleeseen karismaattiseen poliitikkoon.

Kolmanteen kauteen päättynyt Vallan linnake (2010–13) on Tanskan menestyksistä myös yllättävin, sillä se oli yleismaailmallisiin jännitystarinoihin verrattuna niin paikallinen ja aihepiiriltä poikkeava.

Sarjan jaksoista puolet kirjoittanut Gjervig Gram muistaakin, kuinka tekemistä varjosti ulkopuolisten epäusko: ketä kiinnostaa, edes Tanskassa.

Viimeiset kolme vuotta hän on saanut väistellä samanlaisia epäilyksiä valmistellessaan pääkäsikirjoittajana ensimmäistä omaa pitkää draamasarjaansa.

Tänään Suomessa alkavan Petoksen (Bedrag, 2016) ytimessä on talousrikollisuus sekä yleisemmin yhteisölliset arvot rapauttava ahneus. Ja se läpäisee sarjassa kaikki luokat: yläluokan, keskiluokan, työväenluokan.

"Yksi Vallan linnakkeen päämäärä oli lisätä kiinnostusta politiikkaan. Nyt tavoittelemme samaa rahatalouden suhteen”, sanoo Gjervig Gram työhuoneessa Kööpenhaminan DR Byenissa, Tanskan yleisradion toimitalossa.

Petoksen mahdollisten vaikutuksen arviointi on ennenaikaista, sillä ensimmäinen kausi päättyi Tanskassa vasta helmikuun lopussa. Mutta ainakin katsojia se keräsi Vallan linnakkeen verran eli noin puolitoista miljoonaa jokaisella kymmenellä jaksolla – Suomen kokoisessa maassa.

Tuulivoimaan erikoistuneen Enegreen-yhtiön ympärille kiertyvä monitasoinen tarinan juuret ovat kahdeksan vuoden takana, maailmanlaajuisessa pankkikriisissä. Mutta kirjoittamiseen Gjervig Gram pääsi käsiksi vasta Vallan linnakkeen jälkeen.

Toisen virikkeen hän sai lähempää. Vuoden 2008 tanskalaiseksi yrittäjäksi valitun Stein Baggerin perustama IT Factory paljastui suureksi huijaukseksi, jossa hävisi rahaa hävisi noin 120 miljoonaa euroa.

”Oivalsin, kuinka viettelevää on lupaus paremmasta tulevaisuudesta. Yrittäisin myydä sitä itsekin, jos tahtoisin tehdä rikoksen.”

Nykyaikaan sijoittuva Petos ei ole silti mikään tapahtumainkuvaus, vaikka kuvitteellisena mahdollisimman totuudellinen – kuten Vallan linnake.

”En yritä luoda omaa, toista todellisuutta. Pyrin siihen, että kaikki tämä voisi todella tapahtua.”

Varsinaista kirjoitustyötä edelsikin pitkä tutkimusjakso, jonka aikana Gjervig Gram luki tuhansia sivuja lähdemateriaalia ja haastatteli suuren joukon eri alojen asiantuntijoita.

”Pidin Vallan linnakkeen kirjoittamista vaikeana, mutta Petos on ylittänyt sen kirkkaasti, sillä emme saa tehdä yhtään virhettä”, kertoo Gjervig Gram, jonka vetämä kolmen käsikirjoittajan ryhmä käyttää kahteen jaksoon melkein kolme kuukautta.

”Sen se vaatii, ja silti lopussa on aina kiire.”

Eikä tutkimustyö ole ohi vieläkään. Hän saa pian valmiiksi toisen kauden viimeiset kaksi jaksoa ja pohtii, mitä ehdottaisi kolmannen teemaksi.

”En osaa edes vihjaista”, sanoo Gjervig Gram. Mutta hän voisi siteerata Petoksen yhden tärkeän roolihahmon mottoa: ”Unelmasi eivät ole tarpeeksi suuria, jos ne eivät pelota sinua”.

Petos-sarja alkaa Fem-kanavalla 12.4. klo 22.01.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat