Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luetko liian nopeasti? Hitaasti lukeva ymmärtää enemmän kuin pikalukija

On tärkeää osata lukea hitaasti, huomauttaa Henkka Hyppönen, joka ei halua olla pikalukija

Kulttuuri
 
Henkka Hyppönen
Kirjoittaja on luova johtaja, yrittäjä ja tietokirjailija.

”Hän luki 30 kirjaa kolmessakymmenessä päivässä.” Otsikko erottui roskasähköpostilaatikostani nigerialaiskirjeiden joukosta. Otsikko osui, sillä se ärsytti monella eri tasolla.

Luen parhaillani kirjaa, jonka yhden sivun ymmärtäminen saattaa ottaa kokonaisen päivän. Samalla olen kuitenkin oppinut ehkä enemmän uutta tietoa, kuin kymmenestä edellisestä lukemastani kirjasta yhteensä. Mikä ihmeen arvo olisi sillä, että olisin lukenut samassa ajassa kymmeniä kirjoja?

Seuraavalla tasolla ärsyyntyminen sai yhä synkkenevän muodon. Samalla tavalla kuin keskustelu rahasta määrittää yhteiskunnallista keskustelua, nopeus näyttää leimaavan oppimiseen liittyvää puhetta. Verkko pursuaa pikalukukursseja ja appeja, ja jopa podcasteja ja sähkökirjoja voi kuunnella kaksi kertaa nopeammalla vauhdilla.

Siitä, että pystyisimme lukemaan 30 kirjaa kolmessakymmenessä päivässä olisi valtavasti hyötyä, jos todella pystyisimme sisäistämään niiden viestit ja eläytymään kirjojen tunnesisältöön. Harmi vain, että nykytiedon varassa se näyttää olevan mahdotonta. Se että syötämme tietoa nopeammin ei tutkitusti tarkoita sitä, että oppisimme yhtään nopeammin.

Tietenkin ihminen voi lukemalla paljon kasvattaa omaa lukunopeuttaan, mutta kun lukunopeus nousee tavanomaisesta 250 sanasta 1 000 sanaan minuutissa, tarkkuus alkaa kärsiä. Pikalukeminen on asiaa tutkineen Keith Raynerin mukaan lähinnä mukaan sanojen ja asioiden yli hyppimistä. Nopeuden kiihtyessä asiat eivät painu mieleen pysyvästi.

Sanoja hotkiva lukija on kuin YouTube-videolla narua ahmiva hamsteri, joka kerää posket pullolleen materiaalia, mutta kun videon lopussa sadistinen omistaja vetää narun ulos lemmikin suusta, huomaa hamsteri posket lommollaan, että homma oli lähes hyödytöntä.

Jos tähtäimessä on nopeus, se rajaa helposti pois kaikki vaikeammat tekstit ja tekstit jotka edellyttävät eläytymistä. Jos ihminen lukee 30 kirjaa 30 päivässä, voimme olettaa ainakin sen, että yksikään hänen lukemistaan kirjoista ei ollut Brian Greenin Kätketyt ulottuvuudet, ja että kirjojen joukossa ei ollut Knausgårdin Taisteluni.

Pinnallisen ymmärryksen lisäksi vauhdin kasvaessa yli omien rajojen, on riskissä myös yksi laadukkaan kirjallisuuden tärkeimmistä hyödyistä. Tutkija Emanuele Castano havaitsi laajassa koesarjassaan, että ihmiset, jotka saivat luettavakseen laadukasta proosaa tietokirjojen tai viihdekirjallisuuden sijaan, olivat kokeen loppuvaiheessa empaattisempia.

Me todella sukellamme kirjan kautta syvemmälle hahmojen maailmaan ja alamme ymmärtää toisten ihmisten erilaisuutta ja motiivien monimuotoisuutta myös oikean elämän puolella.

Kaikesta ärtymyksestä huolimatta näpäytin sähköpostin auki, koska pohjimmiltani haluan luonnollisesti löytää keinon, jolla voisin lukea 360 kirjaa vuodessa. Tekstin mukaan 30 kirjan lukija oli syöpään sairastuneen naisen tytär. Sähköpostin mukaan kuukauden lukusprintillä oli merkittävä vaikutus äidin sairauden paranemiseen.

Vaikka työnnän syrjään sen, onko teksti totta, kertoo sähköposti totuudenmukaisesti pikalukemisen hyödyn. Se voi toimia kun meidän pitää tutustua yleisesti laajaan aiheeseen tai useaan aiheeseen lyhyessä ajassa.

Mutta jos ostamme nopeus yli kaiken -tarinan, hyväksymme samalla ajatuksen, että leveys on tärkeämpää kuin syvyys. Lukunopeuden kasvattaminen inhimillisissä rajoissa edellyttää sanavaraston kasvattamista, ja se taas edellyttää hitaampaa lukunopeutta.

Ehkä juuri nyt ajassamme on vajaus sille, että tutustuisimme itsellemme vieraisiin asioihin syvemmin, lukisimme jotain mitä emme ymmärrä ja eläytyisimme tekstiin joka kouraisee syvältä.

Palstalla vuorottelevat Henkka Hyppösen kanssa Tiina Raevaara, Mikko Rimminen ja Pirkko Saisio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat