Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä toiminut elokuvajärjestö konkurssiin – ministeriö löysi epäselvyyksiä tukien käytössä

Opetus- ja kulttuuriministeriö ei myönnä Suomen elokuvakontaktille enää toiminta-avustusta.

Kulttuuri
 
Suomen elokuvakontakti ry
Kuvakaappaus Suomen elokuvakontaktin markkinointivideosta.
Kuvakaappaus Suomen elokuvakontaktin markkinointivideosta. Kuva: Suomen elokuvakontakti ry

Keskeisiin suomalaisiin elokuvatoimijoihin kuulunut Suomen elokuvakontakti on haettu konkurssiin. Yhdistys on vuosia tehnyt kulttuurityötä pääosin opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) tuella, ja ollut elokuvajärjestöistä monena vuonna suurin valtion tuen saaja.

Vararikkoa on edeltänyt epämääräinen taloudenpito, jonka myötä opetus- ja kulttuuriministeriö on evännyt yhdistykseltä vuosittain myönnettävän toiminta-avustuksen.

Elokuvakontakti on huolehtinut kotimaisen lyhytelokuvan ja dokumenttielokuvan levittämisestä ja markkinoinnista Suomessa. Vuonna 1970 perustettu yhdistys on järjestänyt elokuvien esityksiä festivaaleilla ja elokuvalainoja kouluihin ja päiväkoteihin.

Yhdistyksen kulttuuritoimintaa on rahoittanut pääosin opetus- ja kulttuuriministeriö, joka tammikuussa kuitenkin epäsi yhdistykseltä toiminta-avustuksen. Aiempina vuosina yhdistys on saanut ministeriöltä toimintaan noin 140 000 euroa.

Avustuksen epääminen johti yhdistyksen hallituksen hakemaan konkurssia Helsingin käräjäoikeudesta.

Ministeriö jätti avustuksen myöntämättä, koska se ei ollut saanut yhdistykseltä riittäviä selvityksiä aiempien tukien käytöstä. Opetus- ja kulttuuriministeriö tekikin yhdistyksen toimistoon poikkeuksellisesti tarkastuksen vuoden 2015 lopulla.

Ongelmat liittyvät hankeavustuksiin, joita yhdistys oli saanut yli 100 000 euron edestä vuosina 2011 ja 2012. Ne oli myönnetty hankkeisiin, joissa yhdistys pyrki modernisoimaan toimintaansa ja digitoimaan aiemmin filmivetoiseen toimintaansa. Tarkoituksena oli esimerkiksi perustaa digitaalinen elokuvien kirjasto. Yhdistys oli viime vuosiin saakka perustanut toimintansa pitkälti filmimateriaalin levittämiseen, mutta digitalisaatio muutti alan rakennetta.

Ministeriön tarkastus osoitti että digitointihankkeita ei ollut toteutettu eikä niistä oltu tehty tarpeellisia selvityksiä ministeriölle.

Yhdistyksen viimeiseksi jäänyt toiminnanjohtaja Elina Rislakki sanoo, että Elokuvakontaktin hallitus on kieltänyt häntä kommentoimasta asiaa.

”Yhdistyksen tehtävä oli mahdoton. Oli helvetin typerää riitelyä”, Rislakki suostuu sanomaan.

Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2014 toiminut Mikko Lyytikäinen sanoo yllättyneensä, kun paljastui, että ministeriö ei ollut saanut selvityksiä.

”En osaa edes arvata, mitä on tapahtunut”, Lyytikäinen sanoo.

”Selvitys oli olemassa. Sellainen löytyi toimistolta”, Lyytikäinen sanoo. Hänen mukaansa yhdistyksen digihankkeet ovat toteutuneet ”aika pitkälti, mutta ei niin että ne olisivat käytössä”.

Lyytikäisen mukaan yhdistyksen toiminnalle etsitään nyt jatkajaa. ”Filmivarasto aiotaan siirtää Kansalliseen audiovisuaaliseen instituuttiin ja toivotaan, että esimerkiksi Helsingin lyhytelokuvafestivaalille löytyy järjestäjä.”

Konkurssihakemuksesta käy ilmi, että yhdistyksellä on varoja noin 20 000 euroa ja tiedossa olevia velkoja noin 120 000 euroa.

Yhdistyksellä on ollut viime vuosina muutama työntekijä ja siellä on kärsitty vuosia huonosta työilmapiiristä. Aluehallintovirasto teki yhdistykseen asian johdosta tarkastuskäyntejä vuosina 2013 ja 2014. Tarkastusraporttien mukaan muun muassa työntekijöiden tehtävänkuvat ja työnjako olivat yhdistyksessä epäselviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat