Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisohjaajan elokuvaa sensuroitiin Thaimaassa – viittaukset kuningasperheeseen ja tuoteväärennöksiin poistettiin

Susanna Salosen ohjaama ja kirjoittama draamaelokuva voitti viikonloppuna Saksassa keskeisen televisiopalkinnon

Kulttuuri
 
Hanfgarn & Ufer Filmproduktion
Thaimaalainen Aisawanya Areyawattana esittää pääosaa Susanna Salosen ohjaamassa Patong Girl -elokuvassa.
Thaimaalainen Aisawanya Areyawattana esittää pääosaa Susanna Salosen ohjaamassa Patong Girl -elokuvassa. Kuva: Hanfgarn & Ufer Filmproduktion

Elokuvaohjaaja Susanna Salonen sai törmätä Thaimaan elokuvasensuuriin, kun hän pari vuotta sitten kuvasi maassa elokuvaansa. Salosen kirjoittama ja ohjaama elokuva Patong Girl kertoo transnaiseen rakastuvasta saksalaisesta nuorukaisesta.

Lemmentarina ei sinänsä kuitenkaan haitannut viranomaisia. Salonen kertoo, miten hänen käsikirjoituksensa käännettiin ennen kuvauksia thain kielelle ja miten siitä otettiin 26 kopiota sensuuriviranomaisten luettavaksi.

Sensuuri puuttui Salosen tekstissä kahteen kohtaan.

”Olin vahingossa kirjoittanut kapakkaan kohtauksen, jossa haukuttiin erästä naista ’thaiprinsessaksi’. Siihen puututtiin: kuninkaallista perhettä ei saa halveksia.”

”Toiseen kohtaukseen olin kirjoittanut katukauppiaan, joka myy väärennettyjä vaatteita ja kelloja, Guccia ja Rolexia. Siihen sanottiin, että ei käy, pakko muuttaa. Suutuin, ja laitoin katumyyjän sitten myymään kukkia ja mansikanmakuisia kondomeja.”

Hanfgarn & Ufer Filmproduktion
Patong Girlin pääosissa näyttelevät Aisawanya Areyawattana ja Max Mauff.
Patong Girlin pääosissa näyttelevät Aisawanya Areyawattana ja Max Mauff.

Nyt elokuva on jo valmis, mutta ohjaaja-käsikirjoittaja on yhä hämmästynyt sensuurin olemassaolosta.

”Euroopassa elokuvantekijän hyvä idea voi jäädä tekemättä, jos ei saa rahaa. Se on rahallista sensuuria. Thaimaassa on oikea sensuuri”, Salonen sanoo.

Susanna Salonen on Suomessa elokuvantekijänä lähes tuntematon, mutta Saksassa tilanne on vähän toinen. Viikonloppuna Salonen voitti Saksan keskeisiin televisiopalkintoihin kuuluvan Grimme-palkinnon. Palkinto tuli juuri Patong Girlistä, Thaimaan viranomaisten sensuurin läpäisseestä elokuvasta. Vastaehdokkaina oli muun jaksoja Saksassa erittäin suositusta tv:n rikossarjasta Tatort.

”Olin yllättynyt palkinnosta”, kertoo Helsingin Sanomien Berliinistä tavoittama Salonen.

”Tämä elokuva ei ole sellainen, joka perinteisessä mielessä vetäisi palkintoja. Ei ole natseja eikä juutalaisia, kukaan ei kuole. Tämä on raikas komedia”, Salonen määrittelee pari päivää palkinnon saamisen jälkeen.

Ute Badura
Susanna Salonen
Susanna Salonen

Saksalaisella rahalla tuotettu pienen budjetin elokuva on kuvattu pääosin Thaimaassa. Elokuvan nimi viittaa Phuketin lomasaaren suosittuun uimarantaan.

Patong Girl kertoo Thaimaahan joululomalle lähtevästä saksalaisperheestä. Paikan päällä perheen aikuinen Felix-poika ( Max Mauff ) rakastuu paikalliseen Fai-tyttöön, jota muut perheessä pitävät onnenonkijana. Poika päättää jäädä tytön luokse loman päätyttyä, ja myöhemmin tytöstä paljastuu uusia puolia.

Elokuva esitettiin Saksassa suurella ZDF-kanavalla viime jouluna, ja elokuvateattereissa se nähtiin jo 2014.

”Leffateatterissa se menestyi kohtalaisen huonosti. Täällä tehdään aika lailla elokuvia, ja kisa menestyksestä on ihan mahdoton”, Salonen sanoo naureskellen.

Elokuvan ensimmäinen televisioesitys keräsi Salosen mukaan puolisen miljoonaa katsojaa, ja lopulta palkintoraati myönsi suomalaisohjaajalle palkinnon.

Elokuva on Salosen ensimmäinen pitkä näytelmäelokuva. Salonen on aiemmin tehnyt ja kuvannut dokumentteja ja työskennellyt muissa sekalaisissa tehtävissä elokuva-alalla muun muassa Mika Kaurismäen ja Tom Tykwerin elokuvissa. Suomessa Salonen on kuitenkin elokuvantekijä käytännössä tuntematon.

”Koetin aiemmin tulla Suomeen töihin, mutta ei se vain onnistunut”, Salonen kertoo.

Hän ei ole sukua Hannu Saloselle, joka on ohjannut Saksassa tv-sarjoja (ja Suomessa tuoreimman Vares-elokuvan).

Susanna Salonen on syntynyt vuonna 1966 Lahdessa ja muuttanut Saksaan kuusivuotiaana.

Omaa perhetaustaansa Salonen käsitteli vuonna 2006 valmistuneessa dokumentissa nimeltä Alku oli hyvä. Siinä elokuvantekijä kertoi vanhemmistaan ja etenkin äidistä jotka muuttivat 1970-luvun alussa Saksaan uuden elämän toivossa.

Perhe kuitenkin hajosi, isä lähti Ruotsiin ja äiti Australiaan. Tyttäret jäivät Saksaan.

Grimme-palkinnon kaltaiset voitot yleensä avaavat elokuvantekijöille uusia työmahdollisuuksia. Salonen ei kuitenkaan halua vielä puhua tulevista hankkeistaan.

Aiheen Patong Girliin Salonen löysi tehdessään sukellusopettajan töitä Thaimaassa.

”Tein aiemmin töitä kamera-assistenttina, ja kun talvisin ei yleensä kuvattu, opetin sukellusta eri puolilla, muun muassa Phuketissa. Siellä syntyi idea kertoa nuoresta eurooppalaisesta miehestä, joka rakastuu hyvin kauniiseen naiseen, joka ei kuitenkaan ole siinä mielessä nainen kuin luullaan”, Salonen kertoo.

Sitten hän alkaa kertoa elokuvassa pääosaa esittävästä transnaisesta, näyttelijä Aisawanya Areyawattanasta.

”Meikäläinen ei ikinä keksisi, että hän on transsukupuolinen. Hän on tosi hyvännäköinen”, Salonen kertoo.

Salonen halusi käsitellä elokuvassa sukupuolia. Thaimaassa on historiallisesti ajateltu, että on olemassa kolme sukupuolta, Salonen sanoo.

”Mietin miten klassiset kategoriat, mies ja nainen, ovat syntyneet ja miten luonnollista tämä ajattelu on. Eikö sitä sanota, että matkailu avartaa.”

Grimme
Suomalaisohjaaja Susanna Salosen kanssa Patong Girl -elokuvasta palkittiin Saksassa viikonloppuna pääosaa esittävä Aisawanya Areyawattana.
Suomalaisohjaaja Susanna Salosen kanssa Patong Girl -elokuvasta palkittiin Saksassa viikonloppuna pääosaa esittävä Aisawanya Areyawattana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat