Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lontoossa avautui poikkeuksellinen tirkistys­aukko The Rolling Stones -tähtien elämään

Saatchi-gallerian Exhibitionism on kautta aikain ensimmäinen näyttely yhtyeestä. Kokonaisuuden nitoo yhteen orkesterin kielilogo, ehkä The Rolling Stonesin kaikkien aikojen suurin hitti.

Kulttuuri
 
Phil Townsend
Rolling Stones poseerasi ensimmäistä virallista bändikuvaa varten Edith Groven asunnon edustalla 1962.
Rolling Stones poseerasi ensimmäistä virallista bändikuvaa varten Edith Groven asunnon edustalla 1962. Kuva: Phil Townsend

Lontoo. Näyttelyhuone vakuuttaa aitoudellaan. Suunnilleen tältä lavan takana näyttää suurkonserteissa: kuljetuslaatikoita, kitaroita, lavatekniikkaa ja eri osoitteisiin johdattavia kylttejä. Huone ehostautumista ja vaatteiden vaihtoa varten.

Yksi ovista näyttäisi vievän suoraan lavalle. Ennen kuin ehdin avata sen, hiljaisuus taukoaa ja seinän takaa alkaa kuulua tuttu kitarariffi.

Satisfaction!

Äänenvoimakkuus on niin kova, että hätäisempi saattaisi luulla The Rolling Stonesin aloittaneen konserttinsa oikeasti. Tosiasiassa oven takana pyörii kolmiulotteinen keikkatallenne, jolla 50-vuotias rockjättiläinen osoittaa elinvoimaisuuttaan kymmenien tuhansien ihmisten edessä.

Kamera tarkentaa onnesta kyynelehtivään katsojaan.

Lontoon Saatchi-galleriassa avautui viime viikolla The Rolling Stonesin ensimmäinen näyttely Exhibitionism. Esillä on yli 500 artefaktia yhtyeen kokoelmista: valokuvia, soittimia, muistikirjoja, henkilökohtaisia tavaroita, oheistuotteita, esiintymisasuja ja liikkuvaa kuvaa.

Luke MacGregor / Reuters
Charlie Watts (vas.), Ronnie Wood, Mick Jagger ja Keith Richards historiallisen näyttelyn avajaisissa Lontoossa 4. päivä huhtikuuta.
Charlie Watts (vas.), Ronnie Wood, Mick Jagger ja Keith Richards historiallisen näyttelyn avajaisissa Lontoossa 4. päivä huhtikuuta.

Kaiken tämän kahlaamiseen voi tuhlata tunteja. Exhibitionism on yhtyeen faneille pelkkää yltäkylläisyyttä, mutta samalla se on yleistä populaarikulttuurin historiaa puolen vuosisadan ajalta.

Näyttelyn aivan viimeisissä huoneissa The Rolling Stones haluaa muistuttaa, miten siitä tuli kaikkien aikojen suurin rockyhtye. Yhtyeen pitkä ura on alusta alkaen - ja etenkin viime vuosikymmeninä - perustunut keikkakokemukseen. Näyttely on tämän rinnalla vain uusin sivujuonne.

Satisfactionin päätyttyä yleisö toikkaroi ulos hämärästä salista aivan kuin olisi tulossa konsertista.

Kun silmät alkavat tasaantua kolmiulotteisesta ilotulituksesta, katsojat huomaavat kävelleensä suorinta tietä oheistuotekauppaan. T-paita 40 puntaa. Yöasu 295 puntaa. Design-smokki 1 500 puntaa. Pöytäjalkapallopeli 4 750 puntaa.

Taattua The Rolling Stonesia tämäkin.

Jarkko Jokelainen / HS
Rolling Stonesin Exhibitionism -näyttely: Rolling Stones -pöytäjalkapallopelin voi ostaa 4 750 punnalla.
Rolling Stonesin Exhibitionism -näyttely: Rolling Stones -pöytäjalkapallopelin voi ostaa 4 750 punnalla.

Laulusolisti Mick Jagger on osannut tehdä rockista tuottoisan liiketoimen, ja häneltä ei ole voinut jäädä huomaamatta David Bowie Is -näyttelyn menestys Victoria & Albert -museossa kolmisen vuotta sitten. Brittilaulajan ainutlaatuisen retrospektiivin koki pelkästään Lontoossa 312 000 kävijää, minkä jälkeen se lähti maailmankiertueelle.

Exhibitionismilta odotetaan vähintään samaa. Näyttely on esillä Lontoossa syyskuuhun asti, minkä jälkeen se nähdään kymmenessä vielä nimeämättömässä kaupungissa.

The Rolling Stonesin tarina on kerrottu moneen kertaan. Olemme kuunnelleet yhtyeen levyt, lukeneet elämäkerrat ja katsoneet dokumenttielokuvat. Pelkästään suomalaisyleisölle yhtye on esitellyt lavakuntoaan puolentusinaa kertaa.

Onko vielä jotain, mitä Exhibitionism pystyisi paljastamaan? Arvatenkaan ei paljoa.

Näyttely poimii yhtyeen historiasta sekä suuria numeroita (639 levytettyä kappaletta, 463 miljoonaa katsojaa) että pieniä yksityiskohtia (ensimmäinen levytyssopimus, kitaristi Keith Richardsin päiväkirjat), mutta kokonaiskuva on kursorinen.

Pikemminkin faneille tarjotaan mahdollisuus tirkistää rocktähtien maailmaan. Legendaarisia soittopelejä voi ihmetellä lähietäisyydeltä, ja Jaggerin sanoitusluonnokset kertovat kappaleiden syntyprosessista. Takahuoneen lisäksi näyttelyyn on rakennettu pariisilaisen Pathé Marconi -studion kopio sekä The Rolling Stonesin ensimmäisen asunnon jäljitelmä.

Helmut Newton
Rolling Stonesiin kitaristiongelmaan löytyi lopullinen ratkaisu, kun Ron Wood (vas.) liittyi yhtyeeseen vuonna 1975.
Rolling Stonesiin kitaristiongelmaan löytyi lopullinen ratkaisu, kun Ron Wood (vas.) liittyi yhtyeeseen vuonna 1975.

Kämpän rappioromantiikkaa elvyttäessään yhtyeen jäsenillä on kaikesta päätellen ollut riemukasta. Viktoriaaninen kaupunkiasunto on karmeassa kunnnossa: keittiö on täynnä törkyä, likaisia astioita, tupakantumppeja ja olutpulloja. Makuuhuoneeseen on ahdettu kolme petipaikkaa. Olohuoneessa yösijoja on vielä muutama lisää ja pöydät ovat täynnä suosikkilaulajien levyjä.

Jos tarkoituksena on alleviivata sitä, että tulevat miljonäärit aloittivat murjusta, siinä on onnistuttu.

Yhtyeen visuaalinen kuvasto on ollut kaikkea muuta kuin johdonmukaista. Tästä on voinut saada aavistuksen pelkästään levykansia selailemalla, mutta viimeistään Exhibitionismin runsauden keskellä se on selvää.

Aloitetaan vaateparresta. King’s Roadin puvuista, hippikauden röyhelöistä ja 70-luvun koreilevaisuudesta on tultu nykytilanteeseen, joka vaikuttaa äkkiseltään stylistin painajaiselta. Yksi haluaa näyttää merirosvolta (Richards), toinen pukeutua viimeisimpään muotiin (Jagger) ja kolmas vain sattuu olemaan tyylikäs englantilainen herrasmies (rumpali Charlie Watts ).

Sama monimuotoisuus, epämääräisyys ja yllätyksellisyys heijastuu kaikkeen kuvalliseen ilmaisuun. Näyttely kertoo, että siitä ovat olleet ennen kaikkea vastuussa Jagger ja Watts, jotka ovat kuin toistensa vastaparit: ensimmäinen kurkottaa tulevaisuuteen, jälkimmäinen menneisyyteen.

Yhtenäistä linjaa tästä ei synny. On vain onnistumisia (kuten Andy Warholin kuvaama housunsepalus Sticky Fingersin kanteen) tai mahalaskuja (halpahallin mainoskuvalta näyttävä Dirty Workin kansi).

Lopulta on vain yksi kaiken yhteen nitova symboli: kielilogo, joka on mahdollisesti rockin tunnetuin tuotemerkki. Siitä Exhibitionism ottaa kaiken irti. Esillä on John Paschen vuonna 1971 suunnittelema varhainen mustavalkoinen vedos, mutta sen rinnalla sykkii valaistu veistos, joka vaihtaa tyyliään muutaman sekunnin välein.

Jarkko Jokelainen / HS
Näyttelyssä on esillä pari metriä korkea Rolling Stonesin kielilogo, joka vaihtaa väritystään muutaman sekunnin välein.
Näyttelyssä on esillä pari metriä korkea Rolling Stonesin kielilogo, joka vaihtaa väritystään muutaman sekunnin välein.

Yhden ohikiitävän hetken ajan kielen päällä ehtii maata myös Suomen sinivalkoinen lippu.

Kielilogo on kaikkialla: Näyttelyesineissä, mainoksissa, gallerian ulkopuolella ja etenkin oheistuotteissa. Eikä ihme. Kun tulot ja menot lasketaan oikein tarkkaan viivan alle, logo saattaa olla The Rolling Stonesin kaikkien aikojen suurin hitti.

Exhibitionism Saatchi-galleriassa 4. syyskuuta 2016 saakka.

Jarkko Jokelainen / HS
Pari metriä korkea Rolling Stonesin kuuluisa kielilogo kullanhohtoisena.
Pari metriä korkea Rolling Stonesin kuuluisa kielilogo kullanhohtoisena.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat