Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Beatlesin tuntematon sihteeri tuli viimein julkisuuteen

Brian Epsteinin palkkaama yhtyeen sisäpiiriin kuulunut Freda Kelly kertoi muistonsa tyttärensä pyynnöstä.

Kulttuuri
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Ringo Starr, Freda Kelly ja George Harrison.
Ringo Starr, Freda Kelly ja George Harrison.

Monesta hommasta ei tulisi mitään ilman pätevää sihteeriä. Alansa aarteita leimaa usein aito pyyteettömyys. Sihteerit eivät tuo itseään esille.

Huippuesimerkki pyyteettömyydestä on nainen nimeltä Freda Kelly. Yle Teema esitti äskettäin dokumentin Good Ol’ Freda, joka kertoo maailman ehkä kuuluisimman tuntemattoman sihteerin tarinan.

Freda Kelly on tehnyt sihteerin töitä yli 50 vuotta.
Freda Kelly on tehnyt sihteerin töitä yli 50 vuotta.

Kelly (s. 1944) seurasi nimittäin 1900-luvun tunnetuinta yhtyettä lähietäisyydeltä alusta loppuun, yhdentoista vuoden ajan.

Freda Kelly oli vasta 17-vuotias, kun manageri Brian Epstein palkkasi hänet The Beatlesin fan clubin sihteeriksi Liverpoolissa. Freda oli fani itsekin ja näki liki 200 Beatles-keikkaa tarunhohtoisen maineen saaneessa The Cavern Clubissa.

Hän toimitti fanzine-lehteä ja hoiti Beatles-hysterian hulluimpina vuosina käsittämättömän määrän fanipostia. Sitä tulvi säkeittäin Kellyn kotiosoitteeseen, jonka hän ajattelemattomuuttaan tuli ilmoittaneeksi fan clubin osoitteeksi.

Freda Kelly oli todellista sisäpiiriä. Useampikin dokumenttiin haastateltu luonnehtii Kellyä muusikoiden sisareksi tai perheenjäseneksi. Omien sanojensa mukaan Kelly oli myös vuoron perään pihkassa pojista jokaiseen. Jotain enemmänkin saattoi olla, mutta tämän kysymyksen Kelly ohittaa nauraen: ”Pass.” Ei kommentteja, tietenkään.

Dokumentti sisältää mahtavan määrän filmiä ja kuvia, joita ei ole aiemmin tai ainakaan pitkään aikaan nähty julkisuudessa. Kelly palaa paikkoihin ja tilanteisiin, jotka tulivat tunnetuiksi koko maailmassa.

Beatlesin sihteeri Freda Kelly ja Paul McCartney.
Beatlesin sihteeri Freda Kelly ja Paul McCartney.

Miten ihmeessä Freda Kelly on voinut pitää tarinansa pois julkisuudesta näin kauan? Hänen nimeäänkään ei löydy tärkeistä Beatles-historiikeista. The Guardianin haastattelussa Kelly kertoo, että useampiakin kirjahankkeita on kyllä tarjottu, mutta hänestä Beatles-kirjoja on maailmassa jo liikaakin.

Rahalla Kellyä ei osteta. Itselleen kertyneen, huutokauppa-arvoltaan miljoonien materiaalin hän luovutti ajat sitten fan clubille.

Kellyn pään käänsi lopulta hänen tyttärensä, joka oli vahvasti sitä mieltä, että muistot olisi nyt syytä kertoa – niin kauan kuin ne vielä muistaa. Kelly päätti avautua, tämän ainoan kerran, koska halusi, että myös tyttärenpoika saisi aikanaan kuulla mummonsa itsensä kertomana tämän mahtavasta nuoruudesta keskellä vuosisadan pop-vallankumousta.

Fredan tarina on paitsi kurkistus sisäpiiriin, hieno kertomus läpi elämän kestävästä lojaalisuudesta. Vielä yhtyeen hajottua Kelly vastaili sydämensä särkeneiden fanien kirjeisiin omalla ajallaan, ilman korvauksia.

Dokumentti on Yle Areenassa vielä 17. 4. saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat