Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitääkö töihin koskaan suostua ruokapalkalla? Ministeriö pyysi taiteilijoita töihin ilman korvausta

Palkaton työ on tuttua monille freelancereille.

Kulttuuri
 
Kuvakaappaus juhlavuoden verkkosivulta
Ministeriö pyysi taiteilijoita palkatta seminaariin, joka on osa painovapauden 250-vuotisjuhlaa.
Ministeriö pyysi taiteilijoita palkatta seminaariin, joka on osa painovapauden 250-vuotisjuhlaa. Kuva: Kuvakaappaus juhlavuoden verkkosivulta

Jos olet freelancer eli itsensätyöllistäjä, pitääkö sinun osallistua ilmaiseksi seminaareihin?

Tutkijat, taiteilijat ja muut kulttuurityöläiset julkaisivat maanantaina ja tiistaina sosiaalisessa mediassa kertomuksia siitä, miten heitä on pyydetty juontajiksi, panelisteiksi, esiintyjiksi ja muuhun työntekoon niin, että palkkiona on pelkkää ”näkyvyyttä” tai ruokaa.

Keskustelu sai alkunsa, kun sarjakuvataiteilija Kaisa Leka ja graafikko Kasper Strömman kertoivat sosiaalisessa mediassa tulleensa kutsutuksi opetus- ja kulttuuriministeriön seminaariin ”ruokapalkalla”.

Helsingissä toukokuun alussa järjestettävä Lehdistönvapauden päivän konferenssi on iso tapahtuma, sillä se järjestetään Finlandia-talolla, vieraita arvioidaan tulevan noin 700 ja joukossa on useita pohjoismaisia ministereitä. Ministeriön lisäksi järjestäjänä toimii Unesco.

”Maanantaina tuli sähköposti, jossa minua pyydettiin konferenssiin livepiirtämään. Kun meiliä alkoi lukea, se kuulosti todella hienolta. Pettymys oli sitä suurempi, kun pääsin siihen riville, jossa kerrottiin että palkkiota ei voi maksaa”, sarjakuvataiteilija Leka kertoo HS:lle.

Leka vastasi ei. Leka kertoo, että saa vastaavantyyppisiä tarjouksia silloin tällöin. Hän päättää tapauskohtaisesti milloin lähtee tekemään töitä ilmaiseksi, milloin sanoo ei.

”Viime syksynä tein ilmaiseksi kuvan Greenpeacelle. Siinä oli kaikki kohdallaan ja vielä tuttu pyytämässä. Tästä eilisestä pyynnöstä taas näki, että rahaa on paljon, ja monille todennäköisesti maksetaan palkkaa osallistumisesta.”

”Jos karkeasti yleistää, niin freelancer ei ilahdu siitä, jos kuukausipalkkainen pyytää freelanceria tekemään jotain ilmaiseksi”, Leka sanoo.

Ministeriön mielestä kyse on ”infokatkoksesta”.

”Meillä oli epäonnista viestintää. Me selvitämme tätä nyt. Ei ole meidän linjan mukaista teettää ilmaista työtä. Tämähän on erityinen kysymys freelancer-taiteilijoille, ei heiltä voi olettaa maksuttomia palveluja”, kansliapäällikkö Anita Lehikoinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä sanoo.

Tutkija Anu Suorannalle freelancereiden palkaton työ on tuttu asia. Ilmaisen työn teettäminen freelancereilla on yleistä, ja alalla vallitsee ikävän villi viidakko, hän sanoo.

Suoranta tutkii Helsingin yliopistossa Koneen säätiön apurahan turvin itsensätyöllistäjiä, ja työehtoja palkkatyön ulkopuolella. Suoranta sanoo, että tarkkoja lukuja freelancereiden palkattomasta työstä on vaikea löytää.

”Näppituntumalla väitän että tämä on todella yleistä. Tämä taas liittyy työn muutokseen. Työstä on tullut monilla keikkaluontoista. Itselläni joka toinen pyyntö on sellainen, että pyydetään ilmaista työtä”, Suoranta sanoo.

Suoranta kertoo esimerkin, jossa Työ- ja elinkeinoministeriö pyysi häntä keskustelemaan Porin Suomi-Areenaan. Palkkaa ei luvattu maksaa, vain matkakulut ja majoitus.

”Lisäksi minulla olisi ollut mahdollisuus tavata Hjallis Harkimo. Sanoin ei palkattomalle työlle.”

Kuka talkootyöstä päättää, on olennainen kysymys. Vapaaehtoistyöstä pitäisi jokaisen saada päättää itse, Suoranta sanoo.

”Tällaisessa tilanteessa ainut tapa on tietenkin kieltäytyä palkattomasta työstä, jos kysyjä on iso organisaatio, vaikka valtion hallinnosta”, Suoranta sanoo.

Suorannalla on vinkki ilmaiseen työhön törmääville freelancereille.

”Hinnoittelun näkyväksi tekeminen on työntekijälle ainoa tapa hallita markkinaa. Aina ei ole kyse pahasta työnantajasta, mutta ministeriöiden kohdalla sanoisin, että kyse on myös tietoisesti valinnasta. Julkiseen hallintoon pitää kohdistaa kovempaa painetta”, Suoranta sanoo.

”Perusprobleema on se, että mitä mielletään työksi.”

Sarjakuvataiteilija Leka sanoo, että hän voisi vielä lähteä ministeriön kutsulla seminaariin, jos palkkaa maksettaisiin.

”Olettaen, että saisin aikataulun toimimaan. Sinänsä työ olisi mielenkiintoinen, lehdistönvapaus on kunniakas teema seminaarille.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat