Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljoonien kulttuurihanke julki – koululaisia viedään museoihin ja teattereihin tarvittaessa lentäen

Valtakunnallinen projekti on Kulttuurirahaston historian suurin ponnistus – teinit viedään kulttuurikohteisiin 15–20 miljoonan euron budjetilla.

Kulttuuri
 
Kulttuuria kahdeksasluokkalaisille: jättiprojekti alkaa 2017
Kulttuuria kahdeksasluokkalaisille: jättiprojekti alkaa 2017
Ainakin tämä Oulun Korvensuoran koulun luokka haluaa mukaan, kun 2017 Suomen Kulttuurirahasto vie kolme ikäluokkaa kahdeksasluokkalaisia taidelaitoksiin syksystä 2017 lähtien. Yksi kulttuurireissu tehdään koulun lähialueelle ja toinen Helsinkiin tai muualle Suomeen. Rahasto tarjoaa halukkaiden koulujen luokille pääsyliput sekä matkat junalla, linja-autolla tai tarvittaessa lentäen. Toimittaja: Vesa Sirén. Kuvaus: Vesa Ranta. Leikkaus: Esa Syväkuru.

He kaikki vastaavat kyllä! Ainakin tämä Oulun Korvensuoran koulun luokka haluaa mukaan, kun syksyn 2017 kahdeksasluokkalaisille tarjotaan mahdollisuus ryhtyä taidetestaajiksi Suomen Kulttuurirahaston historian suurimmassa tukihankkeessa.

Rahasto vie kolme ikäluokkaa kahdeksasluokkalaisia taidelaitoksiin syksystä 2017 lähtien. Yksi reissu tehdään koulun lähialueelle ja toinen Helsinkiin tai muualle Suomeen. Rahasto tarjoaa halukkaiden koulujen luokille matkat ja pääsyliput junalla, linja-autolla tai tarvittaessa lentäen.

Hanke tavoittaa lähes 200 000 oppilasta ja opettajaa. Heihin kuuluvat myös nämä Korvensuoran koulun nykyiset kuudesluokkalaiset, jotka ovat sopivasti kahdeksannella, kun projekti alkaa.

”Olisi se tietenkin mielenkiintoista käydä vaikka jossain konsertissa tai Eläintieteellisessä museossa. Ja tietenkin aina ilmainen reissu kelpaa”, Topias Manninen Korvensuoran koulun kuudennelta luokalta arvioi.

Hän luokkatovereineen vastasi HS:n ja HSTV:n kysymykseen nostamalla vihreän kyllä-lapun. Ketään ei houkutellut punaisen ei-lapun nostaminen.

Koulut saavat asiasta kirjeen keväällä 2017 ja voivat sen jälkeen ilmoittautua mukaan. Pakollista se ei tietenkään ole.

”Sehän on uskomattoman hieno panostus. Kiinnostus on varmasti erittäin suurta!” Korvensuoran koulun rehtori Heikki Tikkanen sanoo.

Kokonaiskustannuksiksi on laskettu noin 15–20 miljoonaa euroa riippuen siitä, lähtevätkö kaikki luokat mukaan hankkeeseen. Svenska kulturfonden osallistuu rahoitukseen noin 1, 2 miljoonan euron osuudella.

Jo nyt opetussuunnitelmassa jokainen koulu luo oman kulttuuriopetussuunnitelman, jonka tarkoituksena on mahdollistaa oppilaille monipuolinen kulttuuritarjonta. Esimerkiksi Oulussa kaupunki on lisäksi tehnyt kulttuuripolku-materiaalia, josta saadaan ideoita alueemme tarjonnasta. Kaupunki myös maksaa nelosluokkalaisille kyydin kulttuurikohteeseen Oulun alueella.

Korvensuoran koulun luokanopettaja Merja Ahonen kertoo, että projekti on erinomainen jatko nykyiselle tarjonnalle.

”Jos Oulusta ja pohjoisemmasta pääsee nyt myös pääkaupunkiseudulle tai muualle isoon kaupunkiin uuden hankkeen myötä, se laajentaa oppilaiden kokemuspohjaa. Vaikka Oulussa on hienoja juttuja, niin Helsingistä löytyvät Ateneum, Kansallisteatteri, oopperat ja baletit”, Ahonen muistuttaa.

Hanke ei rajoitu kahdeksasluokkalaisten käynteihin projektin järjestämissä taidekohteissa. Kulttuurirahaston hallituksen puheenjohtajan akatemiaprofessori Elina Ikosen mukaan oppilaat saavat etukäteen tietoa esityksestä, taiteilijoista ja taidemuodosta.

Itse kohteessa nuoret pääsevät tutustumaan taiteen lisäksi siihen, miten taideteos syntyy, millaista on taiteilijan työ tai mitä asioita tapahtuu ennen kuin esitys on valmis. Matkan jälkeen on tarkoitus jatkaa keskusteluja nuorten kesken ja taiteen tekijöiden kanssa sosiaalisessa mediassa tai muilla sopivilla alustoilla.

Hanke toteutetaan Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton kanssa. Se vastaa jättiprojektin koordinoinnista, kuljetusten järjestämisestä ja hallinnoinnista. Hanke tuo uusia mahdollisuuksia myös lastenkulttuurikeskuksille, jotka tekevät nytkin yhteistyötä koulujen kanssa.

Hankkeen taustalla on todellinen tarve. Rahaston teettämän kyselyn mukaan peräti 97 prosenttia rehtoreista lisäisi taidekäyntejä, jos niiden kustannukset olisivat halvemmat. Samalla lähes puolet rehtoreista arvioi myös, että taidekäynnit ovat vähentyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana ja vähentyneetkin vierailut pitäytyvät useimmiten lähialueilla.

Suomen Rehtorit ry:n puheenjohtaja Riikka Lindroos katsoo, että alueellinen epätasa-arvo on pahentunut viime vuosina. Joka toisella yläasteella taidevierailuja on nykyisin 2-3 lukuvuoden aikana, mutta lähes joka kolmannessa koulussa korkeintaan yksi.

Taidelaitoksien täytyy hakea itse hankkeeseen. Hakuaika alkaa toinen toukokuuta ja päättyy 10. kesäkuuta. Lukuvuoden 2017–2018 taidelaitokset valitaan alkusyksyllä 2016.

Esimerkiksi Kansallisteatteri haluaa mukaan ja pääjohtaja Mika Myllyaho aikoo myös järjestää nimenomaan 14–15-vuotiaita kiinnostavaa ohjelmaa. Myllyahon mukaan tämä ikäluokka on usein jäänyt katveeseen.

Pohjois-Suomesta mukaan tahtoo esimerkiksi Lapin kamariorkesteri.

”Olisi tärkeää, että pitkistäkin etäisyyksistä huolimatta koululaiset pääsisivät käymään konserteissa konserttisalissa eikä vain oman koulun jumppasalissa”, Lapin kamariorkesterin intendentti Ulla-Maija Kanerva sanoo.

Mutta Oulussa ja pohjoisempaa halutaan myös käymään nimenomaan etelässä.

”Kiinnostaisi tuollaiset eläinjutut ja konsertit. Mielenkiintoista olisi lähteä käymään etelässä katsomassa kaikenlaisia mahdollisuuksia”, kuudesluokkalainen Ville Pyykkö Korvensuoran koulusta kommentoi.

Vesa Ranta
Vihreä lappu tarkoittaa kyllä ja punainen lappu ei – Korvensuoran koulun kuudes luokka Oulusta tahtoo yksimielisesti mukaan, kun Kulttuurirahasto vie syksystä 2017 alkaen silloin kahdeksannelle luokalle siirtyvät teinit yhteen kulttuurikohteeseen lähiseudulla ja toiseen Helsingissä tai muualla Suomessa.
Vihreä lappu tarkoittaa kyllä ja punainen lappu ei – Korvensuoran koulun kuudes luokka Oulusta tahtoo yksimielisesti mukaan, kun Kulttuurirahasto vie syksystä 2017 alkaen silloin kahdeksannelle luokalle siirtyvät teinit yhteen kulttuurikohteeseen lähiseudulla ja toiseen Helsingissä tai muualla Suomessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat