Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Andrus Kivirähk kertoo lapsille naurettavia tarinoita – vaikka kakasta, sukista ja perunoista

Viron suosituimmalla lastenkirjailijalla on Suomessa tuhansia vironkielisiäkin lukijoita.

Kulttuuri
 
Janne Järvinen HS
Andrus Kivirähk kirjoittaa lapsille yleensä lyhyitä tarinoita. Viime vuonna ilmestyi lastenromaani, jossa mummolaan lähetetty Oskar-poika tekee itselleen kännykän puusta.
Andrus Kivirähk kirjoittaa lapsille yleensä lyhyitä tarinoita. Viime vuonna ilmestyi lastenromaani, jossa mummolaan lähetetty Oskar-poika tekee itselleen kännykän puusta. Kuva: Janne Järvinen HS

Andrus Kivirähk

 Kuka?

 Virolainen kirjailija ja toimittaja, s. 1970.

 Työskennellyt Eesti Päevalehden toimittajana, kirjoittaa edelleen kolumneja ja tekee humoristista radio-ohjelmaa Viron yleisradioon.

 Kirjoittanut neljäkymmentä teosta aikuisille ja lapsille, samoin näytelmiä ja käsikirjoituksia.

 Virossa tunnetuin romaani Riihiukko (2000, suom. 2002), viimeisin lastenromaani Oskar ja asjad (Oskar ja asiat, 2015).

 Keksijäkylän Lotta -lastenkirja on poikinut myös animaatioita ja teemapuiston Pärnun lähelle.

 Historiallinen fantasiaromaani Mees, kes teadis ussisõnu (Mies, joka osasi käärmeenloitsut, 2007) on käännetty 11 kielelle.

Vantaalaisessa Martinlaakson koulussa muutamankymmenen alaluokkalaisen maanantai jatkuu ruokatunnin jälkeen poikkeuksellisesti.

Lapset ahtautuvat kuvaamataidon luokkaan, ja sen edessä seisovat virolainen kirjailija Andrus Kivirähk ja hänen suomentajansa Heli Laaksonen.

Moni on tuonut omia kirjojaankin signeerattaviksi. Jollakulla on mukana Kivirähkin aikuisromaani Rehepapp eli Riihiukko, ilmeisesti äidin ja isän kirjahyllystä mukaan otettu.

Se ei ole ihme, sillä Kivirähkistä (s. 1970) pitävät sekä lapset että aikuiset. Hänen kynästään ovat mm. Keksijäkylän Lotan seikkailut ja juuri suomennettu tarinakokoelma Koiranne alkaa kohta kukkia, joka on pysynyt Viron bestseller-listalla ilmestymisestään 2009 asti.

Monipuolinen kulttuurijulkkis tunnetaan myös poliittisista kolumneistaan ja radio-ohjelmasta, jossa irvaillaan niin virolaiselle isänmaallisuudelle kuin kristinuskolle ja euroviisuille.

Lukijoita Kivirähkillä on siis Vantaallakin runsaasti, asuuhan pääkaupunkiseudulla tuhansia virolaisia ja siksi kouluissa on myös vironkielistä opetusta.

Vantaalla opetukseen osallistuu kuutisensataa lasta, ja oppilaita on myös Martinlaakson koulussa. Kahdesta viikkotunnista vastaavat koko Vantaalla neljä virolaista opettajaa.

Yksi heistä, Tiina Maripuu, oli mukana järjestämässä Kivirähkin käyntiä Martinlaaksossa.

”Lapset olivat hyvin innostuneita ja ylpeitä, kun kirjailija kävi juuri heidän tunnillaan”, Maripuu kertoo vierailun jälkeen. ”He tuntevat hänen kirjansa ja niiden perusteella tehdyt Lotta-piirretyt. Sen todisti signeeraus- ja selfie-jono.”

”Melkein kaikki maanantaina mukana olleet virolaiset lapset ovat kaksikielisiä, ja heille oli ilmiselvästi ensimmäinen kokemus kuulla sama teksti välittömästi molemmilla kielillä. Se oli jännittävää.”

Kun Kivirähk ja Laaksonen lukevat kirjan aloitusjutun, lapsia naurattaa – totta kai. Sen (niin kuin koko vironkielisen kirjan) nimi on Kakka ja kevät.

”Oli nimessä vähän provokaatiotakin”, Kivirähk myöntää tunnin jälkeen. ”Mutta ennen muuta halusin, että kirja kiinnittäisi kaupassa ihmisten huomiota. Jos nimi olisi ollut Jänis ja karhu, se olisi ollut paljon helpompi ohittaa.”

Kivirähkiltä voi provokaatiota odottaakin, sillä hän kirjoittaa sekä lapsille että aikuisille tarinoita, joissa voi tapahtua mitä tahansa. Häneen on usein liimattu määritteet absurdi ja groteski.

Suomentaja Anja Salokannel on luonnehtinut Kivirähkiä ”jonkinlaiseksi Jari Tervon, Tuomas Kyrön ja Mauri Kunnaksen risteytykseksi”.

Lapsille Kivirähk kirjoittaa kuitenkin lempeästi.

Kakka ja kevät -tarinassa koirankakkapökäle asettuu asumaan sireenipensaan alle, nukkuu talviunta ja menee keväällä naimisiin voikukan kanssa.

Toisissa tarinoissa sängyn alle unohtunut sukkapari hautoo munan, ja nostamatta jäänyt peruna perustaa mullan alle bändin. Koulussa voimistelunopettaja syö taulusienen, päiväkodissa taas pikkupojat pelastavat Martta-tytön mahasta pienen pierun vapaaksi taivaalle.

”Tarinat on alun perin kirjoitettu Täheke-lastenlehteen – siksi ne ovat kaikki saman mittaisiakin”, Kivirähk kertoo.

”Niiden taustalla ovat oma lapsuuteni, samoin havainnot joita teen omien lasteni elämästä. Tärkeintä on leikki ja ilo. Lukijalle ei saa missään tapauksessa tulla huonompi mieli kuin ennen kirjan avaamista.”

Tästä syystä Kivirähk pitää esimerkiksi Astrid Lindgrenin Veljeni Leijonamieli -teosta suorastaan huonona.

”Ei lastenkirja saa olla traaginen. Sen pitää olla eskapistinen!”

Lukuviikko alkaa - näitä kirjoja kolmasluokkalaiset suosittelevat
Lukuviikko alkaa - näitä kirjoja kolmasluokkalaiset suosittelevat
Martinlaakson koulussa Vantaalla otettiin 11. huhtikuuta varaslähtö ensi viikon valtakunnalliseen Lukuviikko-kampanjaan, kun virolainen lastenkirjailija Andrus Kivirähk kävi kertomassa kirjoistaan. Kysyimme kolmasluokkalaisilta Ainalta, Oonalta, Amandalta ja Pireliltä, mitä kirjoja he suosittelevat ikäisilleen lukijoille. Toimittaja: Suvi Ahola, kuvaus: Janne Järvinen, leikkaus: Janne Elkki

Andrus Kivirähk: Koiranne alkaa kohta kukkia (Kaka ja kevad). Suom. Heli Laaksonen. Otava. 79 s.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat