Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tässä räjäytetään vesimeloni kuminauhoilla, ja se keräsi miljoonayleisön – mutta sekö on television tulevaisuus?

Sekä Yhdysvalloissa että Suomessa Facebookin lietsomaa tv-intoa toppuutellaan.

Kulttuuri
 
Kuvakaappaus Buzzfeedin Facebook live -lähetyksestä.
Kuvakaappaus Buzzfeedin Facebook live -lähetyksestä.

Viime perjantaina Facebookissa räjähti vesimeloni. 2,9 miljoonaa katsoi suoraa lähetystä, jossa kokonaisen melonin ympärille kiedottiin kuminauhoja yksi kerrallaan niin kauan, että lopulta hedelmä poksahti rikki.

Tässä se on, ja siinä se posahtaa:

Kyseessä oli tapahtuma, jonka mediayhtiö Buzzfeed lähetti Facebook liven kautta.

Videosta tuli saman tien eniten katsottu lähetys Facebook liven historiassa.

Itse asiassa meloni ohitti katsojamäärissä monet tunnetut perinteiset amerikkalaissarjat kuten Conanin ja Girlsin, Wired-lehti laski. Sosiaalisessa mediassa alan ammattilaiset olivat ihmeissään: Onko tämä siis television tulevaisuus, kysyi talouspainotteinen tv-kanava CNBC.

Tapaus on hyvä esimerkki nykykehityksestä, jossa monet yhdysvaltalaismediat ovat alkaneet tuottaa osan sisällöistään vain erilaisille some-alustoille. HS kertoi maanantaina mediapalstallaan, miten Facebook, Twitter ja Google ovat laajenemassa media-alustoiksi.

Facebook julisti viimeksi tiistaina panostavansa rajusti live-lähetyksiin, joita alkaa ilmestyä sen palveluihin yhä enemmän. Buzzfeedin on huhuttu kehittelevän esimerkiksi globaalille yleisölle Facebookissa lähetettävää suoraa tietovisailua.

Suomessakin kehitystä seurataan mielenkiinnolla.

”Tämä on kiinnostava kehityskulku seurata, mutta samalla se on todella raju uhka kaupallisille mediayhtiöille. Sitä ei sovi vähätellä”, sanoo Ylen toimintaympäristöseurannasta ja sosiaalisen median linjauksista vastaava Tuija Aalto.

Aallon mukaan Facebookin kyky luoda kiinnostavilla sisällöillään yleisöjä ja aiheuttaa huomiota sekä sitoutumista on massiivinen.

”Mediayhtiöt pystyvät viemään brändinsä, suhteensa ja huomionherättämiskykynsä sinne eli käyttämään täysimääräisesti internetalustojen voimaa. Näitähän ovat esimerkiksi juuri Buzzfeed ja Nowthis. Se on kiinnostavaa, koska niillä ei ole mitään menetettävää, on vain saatavaa”, Aalto sanoo.

Sekä Yhdysvalloissa että Suomessa Facebookin lietsomaa tv-intoa toppuutellaan. Esimerkiksi Suomessa suorat tv-lähetykset yltävät viikonloppuisin miljoonayleisöihin, ja Linnan juhlien ja nuorten MM-kiekon kaltaiset lähetykset ovat lyöneet jopa ennätyksiä.

”Kyllähän tv-sisältöjenkin tarjonta on varmaan suurinta kuin koskaan tällä hetkellä ja se kiinnostaa ja puhututtaa ehkä enemmän kuin koskaan”, sanoo Jenni Nummela, joka vastaa Nelosella Ruutu-palvelun liiketoiminnasta.

Melonispektaakkeli on myös huono esimerkki siinä mielessä, että sen vertailu perinteisiin tv-ohjelmiin ei ole oikeastaan kovin järkevää. Meloninäytöksen oikeuksia voi tuskin myydä eteenpäin, eikä se laajene laajemmaksi tuoteperheeksi. Lisäksi katsojamääriä mitataan eri tavalla.

Melonimenestys siis tuskin tarkoittaa, että juuri samanlaiset hassuttelut ovat sisällöllisesti tulevaisuus. Alan jakelulogiikka kuitenkin voi muuttua, verkon toimijat kykenevät tuottamaan kannattavasti kestävämpää ohjelmistoa esimerkiksi Facebookiin.

Onko Ylellä tai Nelosella aikomusta levittäytyä näille some-alustoille?

”Tutkimme sitä siitä näkökulmasta, voivatko ne auttaa meitä tavoittamaan paremmin nuoria yleisöjä. Mutta kyllä meillä on suuri intressi parantaa omia alustojamme, Yle Areenaa ja Yle Uutisvahtia. Satsaamme niihin voimakkaasti”, Aalto sanoo.

Jenni Nummela sanoo, että asiaa on Nelosellakin mietitty, mutta kanava käyttää erilaisia some-alustoja lähinnä ohjelmiensa markkinointiin ja radion brändien muun sisällön jakamiseen. Nummelan mukaan koko toiminnan siirtäminen näille alustoille ei ole varteenotettava vaihtoehto, koska sellainen toiminta ei toisi yhtiölle tuloja.

”Jos kaikkea sisältöä julkaisisi pelkästään vaikka Facebookissa, silloinhan olisi kokonaan kolmannen osapuolen armoilla siinä tekemisessä. Kaupallisesti järkevän sisältöliiketoiminnan tekeminen vaatii oman alustan ja omat ansainnat. Mutta kyllä se vaatii myös sosiaalisen median strategian”, Nummela sanoo.

Nummelan mukaan somekanavissa pitää olla mukana, mutta mitään ei tehdä pelkästään somea varten.

”Some-alustat ovat enemmän markkinoinnin ja löydettävyyden näkökulmasta aivan olennaisia.”

Helsingin Sanomat ja Nelonen ovat osa samaa Sanoma-konsernia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat