Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poikkeuksellinen tunnustus suomalaiselokuvalle, pääsi Cannesin ohjelmistoon – ”Todella iso juttu”

Juho Kuosmasen ohjaama elokuva kertoo ammattilaisnyrkkeilijä Olli Mäestä ja tämän MM-ottelusta Helsingissä vuonna 1962.

Kulttuuri
 
Aamu Film Company
Tältä Hymyilevä mies -elokuva näyttää. Vasemmalla nyrkkeilijä Olli Mäki (Jarkko Lahti) ja keskellä manageri Elis Ask (Eero Milonoff) vastaanottamassa Suomeen saapunuttu Davey Moorea (John Bosco Junior).
Tältä Hymyilevä mies -elokuva näyttää. Vasemmalla nyrkkeilijä Olli Mäki (Jarkko Lahti) ja keskellä manageri Elis Ask (Eero Milonoff) vastaanottamassa Suomeen saapunuttu Davey Moorea (John Bosco Junior). Kuva: Aamu Film Company

Uunituore suomalaiselokuva Hymyilevä mies on saanut poikkeuksellisen kansainvälisen näyttöpaikan. Nyrkkeilyaiheinen elokuva saa toukokuussa maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla Ranskassa.

Cannesin filmijuhlat ovat maailman suurin alan tapahtuma. Tapahtuma julkisti ohjelmistonsa torstaina Pariisissa.

”Mahtava homma. Eilen kun tästä kuulin, se sai haukkomaan happea”, kertoo elokuvan ohjaaja Juho Kuosmanen Helsingin Sanomille.

Suomalaisen elokuvan kannalta kyse on iloisesta harvinaisuudesta: Hyvin harvoin suomalainen elokuva on ylipäänsä noussut osaksi Cannesin elokuvajuhlien virallista ohjelmistoa.

Kuosmasen ohjaama elokuva kertoo suomalaisnyrkkeilijä Olli Mäestä ja hänen MM-ottelustaan Davey Moorea vastaan Helsingissä täydellä Olympiastadionilla 1962. Mäki hävisi ottelun tyrmäyksellä, mutta on pitänyt päivää elämänsä onnellisimpina. Elokuva kertoo tarinaa kokkolalaistaustaisesta Mäestä ennen suurta ottelua. Isossa roolissa on Mäen suhde tulevaan vaimoonsa Raijaan.

Elokuva tulee Suomessa teattereihin 2. päivä syyskuuta.

Cannesissa Hymyilevä mies esitetään niin sanotussa kakkossarjassa, joka tunnetaan nimellä Un Certain Regard. Tärkeimpinä pidetyt elokuvat esitetään Cannesissa kilpasarjassa, ja siellä esimerkiksi Aki Kaurismäen viimeisimmät elokuvat on aina esitetty.

Kakkossarjakin on kuitenkin huomioarvoltaan iso, merkittävämpi kuin monien pienempien festivaalin pääsarjat maailmalla. Festivaalijohto kertoi torstaina että virallisiin sarjoihin valittiin 49 elokuvaa, paikkaa tavoitteli lähes 1 900 elokuvaa.

Sarjassa ovat elokuviaan esittäneet monet kansainvälisen arthouse-elokuvan keskeiset nykynimet.

Viime vuosina sarjassa ovat elokuviaan esittäneet ohjaajista muiden muassa ruotsalainen Ruben Östlund, japanilainen Naomi Kawase, yhdysvaltalainen Gus van Sant, korealainen Kim Ki-Duk, norjalainen Joachim Trier sekä filippiiniläinen Brillante Mendoza.

Komein Cannesin kakkossarjaan liittyvistä viime vuosien tuhkimotarinoista liittyy Steve McQueeniin, joka esitteli esikoiselokuvansa Hunger Un Certain Regardissa vuonna 2008. Siitä aukesi merkittävä ura, ja puolitoista vuotta sitten McQueenin ohjaama 12 Years a Slave voitti parhaan elokuvan Oscarin.

Paikka kakkossarjassa on Kuosmasen kaltaiselle uransa alussa olevalle tekijälle tärkeä.

”Esikoiselokuvalle se on valtava näytön paikka. Koen että se on todella iso juttu”, Kuosmanen kertoo Helsingin Sanomille.

Tavaton yllätys Kuosmasen pääsy Cannesiin ei ole, sillä vuonna 2010 Kuosmanen voitti Taulukauppiaat-elokuvallaan Cannesin festivaalin opiskelijaelokuvien sarjan. Tuo voitto takaa automaattisesti nuorelle tekijälle paikan festivaalilla, kun ensimmäinen pitkä elokuva on valmis. Ei kuitenkaan välttämättä kakkossarjassa. Se olisi voinut saada myös vähempiarvoisemman ”erikoisesityksen” tapahtumassa.

”Upeinta tässä on se, että pääsy Un Certain Regardiin on nyt tämän elokuvan ansiota, ei vanhan elokuvan ansiota”, Kuosmanen sanoo.

Vuonna 1979 syntynyt Kuosmanen on käynyt elokuvakoulun Helsingissä. 96-minuuttinen Hymyilevä mies on hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa.

Hymyilevää miestä on valmisteltu pitkään ja tekovaiheessa draaman työnimenä oli ”Nyrkkeilijä”. Kansainvälisessä levityksessä elokuvasta käytetään englanninkielistä nimeä The Happiest Day in The Life of Olli Mäki.

Helsingin Sanomat kertoi elokuvan valmistamisesta artikkelissa lokakuussa 2015.

Nyrkkeilyn legenda Olli Mäki kertoo, kuinka hänet tyrmättiin 53 vuotta sitten
Nyrkkeilyn legenda Olli Mäki kertoo, kuinka hänet tyrmättiin 53 vuotta sitten
Ohjaaja Juho Kuosmanen tekee elokuvaa Olli Mäen elämästä ja kaikkien aikojen suomalaisottelusta, joka järjestettiin Olympiastadionilla elokuussa 1962. Mäki oli kenties kaikkien aikojen lahjakkain suomalaisnyrkkeilijä, mutta ottelun toisessa erässä hänelle kävi kalpaten. Hallitseva mestari, yhdysvaltalainen Davey Moore, antoi koukkusarjan puhua.

Elokuva on mustavalkoinen, mikä istuu tarinan 1960-lukulaiseen maailmaan. Ohjaaja Kuosmanen sanoo, että alun perin elokuvan ei pitänyt olla mustavalkoinen.

”Koekuvausten jälkeen se tuntui kuitenkin sopivan parhaiten tarinaan.”

Normaalista poiketen elokuvaa ei ole kuvattu digikameralla, vaan 16-millisellä filmikameralla.

”Olennaista mustavalkoisuudessa ei ole se, miltä se näyttää vaan miltä se tuntuu”, Kuosmanen sanoo.

Elokuvassa pääroolia, nyrkkeilijä Olli Mäkeä näyttelee Jarkko Lahti. Elokuvaa varten näyttelijä harjoitteli nyrkkeilyä usean vuoden ajan, nousi myös kehään oikeasti ottelemaan.

Käsikirjoitus on Mikko Myllylahden ja Kuosmasen. Muuhun työryhmään ovat kuuluneet muun muassa elokuvaaja J-P Passi ja leikkaaja Jussi Rautaniemi.

Cannes julkisti ohjelmistonsa tänään torstaina.

Suomalaiselokuvan lisäksi tapahtumassa nähdään muuassa Jim Jarmuschin elokuva Iggy Popista, Steven Spielbergin ohjaama Iso kiltti jätti sekä Jodie Fosterin ohjaama Money Monster.

Festivaalilla esitetään lisäksi uusia ohjauksia myös Nicolas Winding Refniltä, Cristian Mungiulta, Ken Loachilta, Xavier Dolanilta, Nicole Garcialta, Pedro Almodovarilta, Sean Penniltä, Park Chan-Wookilta, Andrea Arnoldilta ja Dardennen veljeksiltä. Festivaali järjestetään toukokuun puolivälissä.

Aamu Film Company
Making of -kuvaa Hymyilevästä miehestä. Vasemmalla manageria esittävä näyttelijä Eero Milonoff, edessä nyrkkeilijää esittävä Jarkko Lahti, seisomassa ohjaaja Juho Kuosmanen.
Making of -kuvaa Hymyilevästä miehestä. Vasemmalla manageria esittävä näyttelijä Eero Milonoff, edessä nyrkkeilijää esittävä Jarkko Lahti, seisomassa ohjaaja Juho Kuosmanen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat