Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

JSN: Veikkauksen voittajahaastatteluiden julkaiseminen piilomainontaa

Julkisen sanan neuvosto antoi torstaina langettavan päätöksen Iltalehdestä tehdystä kantelusta.

Kulttuuri
 
Maija Koivisto

Julkisen sanan neuvosto (JSN) tuomitsee sen, että tiedotusvälineet ovat julkaisseet Veikkauksen nimettömiä voittajatarinoita journalismina.

JSN antoi keskiviikkoisessa kokouksessaan langettavan päätöksen Iltalehdestä tehdystä kanteesta.

Iltalehti oli kolmessa jutussaan kertonut Veikkauksen pelien voitoista ja nimettömistä voittajista. Juttujen tiedot perustuivat suoraan Veikkauksen tiedotteisiin, eikä lehti ollut itse haastatellut voittajia.

JSN katsoo, että Veikkaus pyrkii voitoista kertovilla tiedotteillaan markkinoimaan omia tuotteitaan ja palveluitaan.

Neuvosto uskoo, että tiedotusvälineet ovat alistuneet osaksi yhtiön markkinointia julkaistessaan voittajatarinoita ilman omaa toimituksellista panostaan.

Tiedotteiden käyttö journalistin tietolähteenä on normaali käytäntö, mutta neuvoston mukaan mainostajan tuottamien anonyymien haastatteluiden julkaiseminen on toimituksellisen päätösvallan luovuttamista ulkopuolisille.

Näitä haastatteluja käyttäessään toimittaja ei voi vaikuttaa haastattelun kulkuun eikä tämä voi varmistaa vastausten todenperäisyyttä.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Iltalehti on haastattelun julkaistessaan rikkonut hyvää journalistista tapaa ja se antaa lehdelle huomautuksen.

Muissakin lehdissä oli julkaistu nimettömiä voittajahaastatteluita, mutta vain Iltalehden osalta asiasta oli tehty kantelu.

Neuvosto katsoi, että materiaalin julkaiseminen oli toimituksellisen päätösvallan ulkopuolelle luovuttamista ja piilomainontaa.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin. Neuvoston tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa sekä valvoa sanan- ja julkaisemisen vapauden toteutumista Suomessa.

Neuvosto ei käytä julkista valtaa, mutta sen päätöksiä seurataan tarkoin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat