Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Michael Moore puolustaa jämerästi Suomen koulujärjestelmää: ”Ottakaa ne sakset nyt äkkiä pois poliitikkojen käsistä.”

Michael Mooren uusi dokumenttielokuva Where to Invade Next nimeää suomalaisen koulutusihmeen menestystekijäksi, jonka voisi omia ja viedä Yhdysvaltoihin. Suomi oli alkusysäys koko elokuvan tekemiselle.

Kulttuuri
 
Dog Eat Dog Films
Ohjaaja Michael Moore matkustaa uudessa dokumentissaan valtaamaan eurooppalaisia maita ja poimii sieltä ratkaisuja Yhdysvaltojen ongelmiin.
Ohjaaja Michael Moore matkustaa uudessa dokumentissaan valtaamaan eurooppalaisia maita ja poimii sieltä ratkaisuja Yhdysvaltojen ongelmiin. Kuva: Dog Eat Dog Films

En näe poliittisesti ärhäkän dokumentaristin Michael Mooren kuuluisaa baseball-lippalakkia. Hän on tuotantayhtiön tiloissa Beverly Hillsissä Kaliforniassa, minä taas Helsingissä. Länsirannikolla aurinko on jo noussut, täällä se on puolestaan laskemassa mailleen. Äänen kyllä kuulen, puhelimitse. Hän puhuu kutakuinkin samalla äänenpainolla kuin omissa elokuvissaan, jota luutivat valtapolitiikan pimeitä nurkkia Yhdysvalloissa. Nyt asialistalla on tänään Suomessa ensi-iltansa saava kaksituntinen dokumenttielokuva Where to Invade Next (Mikä maa vallata seuraavaksi?).

Kohuohjaaja Michael Mooren (s. 1954) kriittisestä suhteesta poliittiseen päätöksentekoon kertoo se, että hän on samaan aikaan kieltänyt elokuvateattereita Pohjois-Carolinassa esittämästä dokumenttielokuvaa Where to Invade Next, koska maaliskuun lopulla hyväksyttyyn HB2-lakiin jäänyt porsaanreikä sallii osavaltiossa sukupuolivähemmistöjen syrjinnän.

Michael Mooren uusi dokumenttielokuva Where to Invade Next peilaa Yhdysvaltojen eriarvoistuvia yhteiskunnallisia rakenteita vasten aitoja eurooppalaisia demokratian arvoja ilmentäviin ratkaisuihin ja poliittisiin päätöksiin. Elokuva nimeää suomalaisen koulutusihmeen yhdeksi menestystekijäksi, jonka amerikkalaiset voisivat omia ja viedä Yhdysvaltoihin. Moore ei suhtaudu suopeasti Suomen hallituksen päätökseen leikata tuntuvasti koulutuksen määrärahoja.

”Ottakaa ne sakset nyt äkkiä pois poliitikkojen käsistä. On tyhmää tuhota systeemi, joka on kaikilla mittareilla mitattuna kadehdittava menestystarina ja tuottaa loistavia tuloksia. Pankaa poliitikot järjestykseen. Heti”, Michael Moore sanoo painokkaasti.

Hän uskoo, että uskoo, että hyvät julkiset koulut tekevät koko koko yhteiskunnasta oikeudenmukaisemman.

Viime vuoden toukokuun alussa kuvausryhmineen Suomessa vieraillut Michael Moore halusi selvittää, mihin perustuu Suomen maine koulutuksen ykkösmaana. Hän tapasi mm. silloisen opetusministerin Krista Kiurun (sd) ja Vantaalla sijaitsevan Hämeenkylän koulun oppilaita ja opettajia. Elokuvan lopputulema on, että Yhdysvaltojen on syytä kadehtia suomalaista koulutusjärjestelmää, joka myös liudentaa rikkaiden ja köyhien perheiden lapsien välistä eroa eikä lisää sosiaalista eriarvoisuutta.

”Parin kuukauden kuluttua tulen kuvausryhmineni uudestaan Helsinkiin. Haluan nähdä opiskelijat uudestaan ja katsoa heidän kanssaan tämän elokuvan – ja keskustella siitä heidän kanssaan. Nämä koululaiset tekivät minuun suuren vaikutuksen”, Michael Moore toteaa.

Hän korostaa, että suomalaisten ei kannata vähätellä saavutuksiaan koulutuksessa ja toppuutella menestystä kansainvälisessä Pisa-tutkimuksessa vetoamalla maan pieneen väestöpohjaan. ”Kansakunnan koolla ei ole merkitystä. Koulutuksessakin kaikki on kiinni sitoutumisesta, ihmiskäsityksestä ja asenteesta. Siksi Yhdysvaltojen koulutusjärjestelmä on sitä mitä on. ”

Hän huomauttaa, että dokumentin Suomen osuutta kuvatessa koko kuvausryhmä oli siinä mielessä siipi maassa, että vertailu Suomen ja Yhdysvaltojen koulutusjärjestelmän välillä osoitti, että ero maiden välillä oli vielä paljon isompi kuin he olivat odottaneet.

”En halua väittää, että Suomi olisi joku utopia vailla ongelmia, mutta hämmästyimme jatkuvasti opettajien ja koululaisten kielitaitoa, intoa, sivistystä ja elämänasennetta ja ihmettelimme amerikkalaisina, miksi me emme voi tehdä tätä. Toivon, että Where to Invade Next toimii Suomessa varoituksena. Älkää sössikö toimivaa järjestelmää”, Moore jatkaa.

Jeremychanphotography
Ohjaaja Michael Moore sai idean uuteen elokuvansa Suomesta.
Ohjaaja Michael Moore sai idean uuteen elokuvansa Suomesta.

Humoristisesti viritetyssä dokumentissa Michael Moore lähtee metaforiselle sotaretkelle Eurooppaan, jotta löytäisi keinoja, joilla ratkaista Yhdysvaltojen kärjistyvät ongelmat. Näin hän käsittelee hyvinvointijärjestelmää eri puolilla Eurooppaa ja kritisoi samalla Yhdysvaltoja.

Michael Moore kertoo, että itse asiassa Suomi ja suomalainen koulutusjärjestelmä toimivat koko dokumentin synnyn yhtenä tärkeänä ärsykkeenä. Myös Tunisiassa hetkeksi viivähtävä Where to Invade Next katkaisee hänen kuusi vuotta kestäneen hiljaisuuden dokumentaristina.

”Vielä muutama vuosi sitten uskoin, että olin tehnyt ne dokumenttielokuvat, jotka halusin tehdä. En enää uskonut koskaan filmaavani. Luulin, että olin sanottavani sanonut”, Michael Moore muistelee.

Toisin kävi. Henkilökohtaisen elämän muutokset tekivät maaperän otollisesti. Raastava avioero ja isän kuolema pakottivat hänet pohtimaan, oliko joku tärkeä tarina tai teema sittenkin jäänyt kertomatta.

”Tajusin, että ehkä kysymys olikin siitä, miten tarinan kertoo eikä siitä, mitä haluaa kertoa. Näin päädyin dokumenttiin, joka on kuvattiin kokonaan Yhdysvaltojen ulkopuolella, vaikka se käsitteli Yhdysvaltoja, joka on painajaismaisesti eksynyt omalta tieltään ja hukannut inhimillisyyden”, Moore toteaa.

Pyöritellessään uuden dokumenttielokuvan ideaa mielessään Michael Moore muisti tapaamisen Washingtonissa kymmenkunta vuotta aikaisemmin. Hän oli törmännyt hotellin aulassa Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön johtoon, joka oli antanut hänelle kirjan suomalaisesta koulutusjärjestelmästä. ”En ollut uskoa, mitä kirjasta luin. Siksi tiesin, että käsittelisin dokumentissa Where to Invade Next juuri suomalaista koulutusjärjestelmää.”

Suomen kohdalla oli aluksi aihe, joka toi Michael Mooren lopulta Suomeen. Muutamissa muissa maissa aihe syntyi vasta maassa vieraillun yhteydessä. ”En tälläkään kertaan halunnut tehdä liialti ennakkosuunnittelua. Pidän improvisoinnista.”

Dokumentin hauskan humoristinen sävy on Michael Mooren mukaan todennäköisesti seurausta siitä, että hänellä on neljä irlantilaista isovanhempaa. ”Se näkyy väkisinkin dna:ssa.”

”Muuten muutamissa kohtauksissa, joissa näytän hämmästyneeltä, en näyttele, vaan olen aidosti hämmästynyt, koska kuulen amerikkalaisena jotakin sellaista, jota en ole uskoa todeksi”, Michael Moore tunnustaa.

Entä ne lippalakit? Ohjaajalla on kotonaan useammassa pahvilaatikossa tuhansia baseball-lippalakkeja, joita hänelle siunaantuu koko ajan lisää, vaikka hän niitä väliin antaakin pois.

Suosikki on se, jossa lukee Rutgersin yliopisto. Sitä Michael Moore pitää Rutgersista valmistuneen Ann Sparanesen kunniaksi. Kirjastonhoitaja painosti HarperCollinsia julkaisemaan Mooren kirjan Stupid White Men...and Other Sorry Excuses for the State of the Nation! syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen, koska kustantamo pelkäsi lietsovansa epäisänmaallisia tunteita.

Vuosikymmenten saatossa Michael Mooren kritiikin kohde ei ole muuttunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat