Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turun Robin Hood lupaa ”hurjimpia taistelukohtauksia, mitä suomalaisissa teattereissa on tehty” – tältä se näyttää

Katso HSTV-videosta, miten miekkailukohtaus suunnitellaan askel askeleelta

Kulttuuri
 
Näyttämömiekkailu on kuin väkivaltaista tanssia
Näyttämömiekkailu on kuin väkivaltaista tanssia
Näyttämötaistelukoreografi Oula Kitti näyttää Markus Järvenpään kanssa, miten miekkailukohtaus rakennetaan näyttämölle. Taistelukohtaus on Turun kaupunginteatterin Rodin Hoodin sydän -näytelmästä. Toimittaja: Toni Lehtinen, kuvaus ja leikkaus: Sami Kilpiö

Turku

Miten houkutella kymmenenvuotias lapsi teatteriin? Pari vuotta nuorempi lähtee mielellään katsomaan Risto Räppääjän tai Tatun ja Patun näyttämöversiota. Kolmasluokkalaisilla on on kuitenkin käynnissä siirtymä ”isompien” lasten tarinoihin: esimerkiksi jännittäviin seikkailutarinoihin. Kolmasluokkalaiset ottavat ensi askeleitaan fantasiaan tietokonepelien ja seikkailukirjojen myötä. Näissä tarinoissa sankarit iskevät jättimäisillä miekoillaan örkkejä kumoon.

Perinteinen Robin Hood ei istu tähän seikkailun tarpeeseen. Robin on se kiltti köyhille varastaja, joka ammuskelee jousipyssyllä ja pitää metsäolosuhteissa epäkäytännöllisiä sukkahousuja.

Turun kaupunginteatteri lupaa toisenlaisen Sherwoodin metsän seikkailun. Robin Hood ei ole legendaarinen sankari, vaan tavallinen maantierosvo, ainakin aluksi. Myöskään visuaalinen ilme ei ole perinteinen.

”Ensinnäkään miehillä ei nähdä sukkahousuja, eikä näyttämöllä käytetä taistelukohtauksissa kalpoja ja floretteja, joita on perinteisesti käytetty näyttämömiekkailussa”, Robin Hoodin sydän -näytelmän taistelusuunnittelija Oula Kitti luettelee.

Sami Kilpiö
Markus Järvenpää, Ohjaus Miska Lehto, Koreografia Oula Kitti.
Markus Järvenpää, Ohjaus Miska Lehto, Koreografia Oula Kitti.

Ohuiden kalpojen sijaan näyttelijät heiluttavat lavalla painavia yhden käden miekkoja ja kilpiä. Tekijät lupaavat, että näyttämöllä nähdään hurjimpia taistelukohtauksia, mitä suomalaisissa teattereissa on tehty.

Kitti, joka esittää näytelmässä toista pääpahista Guy Gisbornea, näyttää Robin Hoodia näyttelevän Markus Järvenpään kanssa katkelman yhdestä taistelukohtauksesta. Kilven käyttö mahdollistaa lyönteihin kunnollista voimaa, joten tarkasti harjoiteltujen nopeiden väistöjen ja kilpitorjuntojen yhteisvaikutus on vaikuttava.

Sami Kilpiö
Markus Järvenpää ja Oula Kitti näyttävät, miten taistelukohtaus harjoitellaan liike kerrallaan.
Markus Järvenpää ja Oula Kitti näyttävät, miten taistelukohtaus harjoitellaan liike kerrallaan.

Robin Hoodin sydäntä on esitetty Suomessa jo muutamaan otteeseen, Suomenlinnassa ja Porissa. Britti David Farrin näytelmä on suunnattu lapsikatsojille, mutta osa porilaiskatsojista piti esitystä niin rajuna, että Porin teatteri joutui siistimään näytelmää.

Turun esityksen ohjaaja Milko Lehto painottaa, että vaikka esitys on sallittu seitsemänvuotiaille, sopiva alaikä on lapsen luonteesta riippuen juuri kymmenen vuotta.

”Esityksessä mäiskitään aseilla, ja niillä syntyy tietyllä tavalla pahaa jälkeä ja tapahtumissa on julmuutta ja raffia meininkiä.”

Esitys käsittelee monien satujen ja tarinoiden tapaan sankaruutta ja sen goottihenkisyydessä on paljon esteettisiä yhtymäkohtia esimerkiksi Game of Thrones -sarjaan.

”Sankaruus on aina validi aihe, ja menneisyydessä tapahtuvaa julmuutta on helpompi käsitellä kuin nykyaikana tapahtuvaa julmuutta ”, Lehto sanoo.

Hän painottaa, että tarina on taisteluistaan huolimatta kasvutarina siitä, miten pahaisesta maantierosvosta tuli sankari. Muutoksen airut on Marion-neito, jota näyttelee Julia Korander.

Otto-Ville Väätäinen
Marion-neito (Julia Korander) ohjaa maantierosvon (Markus Järvenpää) paremmalle polulle.
Marion-neito (Julia Korander) ohjaa maantierosvon (Markus Järvenpää) paremmalle polulle.

”Marion on tarinan päähenkilö, joka saa muutoksen aikaan. Pari myös auttaa toisiaan vastavuoroisesti”, Lehto sanoo.

Siitä näyttämötaistelusta vielä. Eikö Robin Hood ole miekkailijan sijaan ennen kaikkea jousiampuja? Kitti ja Lehto kertovat, että tarinan kuuluisaa ammuntakisaa ei nähdä näyttämöllä, mutta ammuskelua on silti luvassa, ainakin teatteri-illuusion keinoin. Esityksen taistelukohtauksissa on myös häivähdys huumoria.

”Yksi nuoli osuu vastustajan takapuoleen”, tekijät lupaavat.

Turun kaupunginteatterin Robin Hoodin sydän ensi-illassa Logomossa Turussa 15.4. ja 16.4.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat