Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teosto-palkitulle Antti Auviselle jo palkinto­ehdokkuus toi uskoa itseen

Palkittu säveltäjä oli ehdokkaana Teosto-palkinnon saajaksi jo kaksi vuotta sitten.

Kulttuuri
 
Kai Sinervo
Antti Auvinen
Antti Auvinen Kuva: Kai Sinervo

Jaetun Teosto-palkinnon toinen saaja on säveltäjä Antti Auvinen (s. 1974) oopperastaan Autuus. Amsterdamissa säveltäjäksi opiskellut Auvinen oli jo vuonna 2014 Teosto-palkintoehdokkaana Orior-orkesteriteoksella.

Avasiko kahden vuoden takainen Teosto-palkintoehdokkuus sinulle uusia työtilaisuuksia?

”Ainakin se toi uskoa omaan tekemiseen. Ehdokkuus jo itsessään on kova juttu, sillä ehdokkaat valitsee alan ammattilaisista koostuva esiraati, jolla on huomattava substanssiosaaminen. Jo ehdokkaaksi pääseminen tuntuu hyvältä, ja tässä ammatissa on tärkeää, että välillä tuntuu hyvältä! Ehdokkuuden myötä sain myös nimeäni esille, sillä olin opiskellut Amsterdamissa, ja muutettuani Suomeen huomasin, että suomalaisessa musiikkielämässä selviäminen on verkostoista kiinni.”

Nyt palkittu Autuus-ooppera on murhatarina 1880-luvulta, ja työryhmään kuuluivat lisäksesi libretisti Harry Salmenperä ja ohjaaja Teemu Mäki. Kenen idea oopperan tekeminen oli?

”Se oli minun ajatukseni alun perin. Isoäitini asui Kangaslammilla, ja alueen historiikkia lukiessani huomasin, että 1880-luvulla Kangaslampi ylitti valtakunnallisen uutiskynnyksen. Tuolloin paikallisen papin murhasi uskonnollisen innoituksen vallassa hänen veljensä, joka oli myös pappi. Ajattelin, että tätä tarinaa voisi käsitellä nykymusiikin, teatterin ja videon keinoin.”

Perjantaina Tampere biennalessa kantaesitetään uusi orkesteriteoksesi Himmel Punk, jolla kommentoit uskonnollisesti motivoitua alistamista, esimerkiksi äskettäin käydyssä keskustelussa tasa-arvoisesta avioliittolaista. Mainitset sen sisarteokseksi viime syksynä kantaesitetylle Junker Twistille, joka kommentoi kansallissosialismista viehättyneitä peräkamarinpoikia. Onko musiikkisi kantaaottavaa?

”Kantaaottavuus on laaja käsite. Huono poliittinen taide on yhden totuuden julistamista, enkä halua olla kantaaottava sillä tavalla. Hyvä poliittinen taide kyseenalaistaa laajemmin. Ja mielestäni nykytaiteen tulisi kommunikoida nykyhetken kanssa. Taiteella on mahdollisuus kommentoida, rohkeasti ja luovasti ottaa kantaa yhteiskuntaan. Kantaaottavuus on taiteen mahdollisuus, ei välttämättä sen tehtävä.”

Tunnetko ennestään toisen palkinnonsaajan Paperi T:n musiikkia?

”Arvostan häntä suuresti. Täytyy nostaa hattua rappareille. Asuessani vuosituhannen vaihteessa Amsterdamissa suomalaisen pop- ja rock-musiikin seuraaminen jäi vähemmälle, mutta kun tultiin lomalle Suomeen niin oli mahtavaa kuulla suomenkielistä rappia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat