Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrori-iskut saivat Euroopan festivaalit kiristämään turvatoimia – Suomessa ”ei erityistä tarvetta” kiristyksiin

Festivaalijärjestäjät muun muassa Roskildessa ja Cannesissa varautuvat mahdolliseen terrori-iskuun, Suomessa uhkakuvaan suhtaudutaan maltilla

Kulttuuri
 
Jacob Crawfurd
Roskilden festivaalitunnelmaa heinäkuussa 2014.
Roskilden festivaalitunnelmaa heinäkuussa 2014. Kuva: Jacob Crawfurd

Monet eurooppalaiset kulttuuritapahtumat kiinnittävät tulevana kesänä aiempaa enemmän huomiota turvallisuuskysymyksiin. Taustalla ovat terrori-iskut Pariisissa ja Brysselissä.

Suomalaiset festivaalit suhtautuvat tilanteeseen maltilla. Promoottori Juhani Merimaa sanoo, että terrorismiin varautuminen on enemmän viranomaisten asia kuin festivaalijärjestäjien. ”Selvää vastausta minulla ei tähän ole, mutta asiasta kyllä on keskusteltu festivaalijärjestäjienkin kesken”, Merimaa sanoo.

Merimaa on Turussa järjestettävän Ruisrockin keskeinen taustavaikuttaja. Hän kertoo, että isot eurooppalaiset festivaalijärjestäjät ovat keskenään käyneet läpi turvatoimia omissa seminaareissaan.

”Niissä läpikäydään liikenteenohjausta, joukkojenhallintaa ja sitä, miten rajuilmat voivat vaikuttaa yleisötapahtumiin. Terrorismin mahdollisuus on ollut myös esillä. Se on vaikein torjuttava”, Merimaa sanoo.

”Jos joku haluaa jotain pahaa tehdä, sen estäminen kokonaan on vaikeaa. Uhkakuviin varautuminen on kuitenkin meille arkipäivää. Ei kuitenkaan sillä tavalla, että olisimme jotenkin siirtyneet turvatoimissa seuraavalle tasolle”, Merimaa sanoo.

”Metallinpaljastimia emme käytä.”

Myöskään toinen kesän suuri musiikkitapahtuma, Flow-festivaali Helsingissä ei ole pohtinut turvatoimien kiristämistä.

”Emme ole kokeneet tarpeelliseksi turvatoimien kiristämistä entisestään. Meillä turvallisuudesta vastaa ulkopuolinen yhtiö, ja luotamme heidän ammattitaitoonsa”, sanoo toimitusjohtaja Suvi Kallio Flow-festivaalilta. Flow järjestetään elokuun puolivälissä.

Sekä Ruisrockin että Flow’n turvallisuudesta vastaa turvayhtiö nimeltä Local Crew. Toimitusjohtaja Ville Ketonen yhtiöstä sanoo, että mitään erityistä syytä turvatoimien rukkaamiseen Suomessa ei ole.

”Ehkä tiettyjä asioita pitää seurata eri tavalla. Pakolaisvirta on tuonut tänne väkeä, joka ei ole tottunut länsimaiseen kulttuuriin, vaatetukseen ja toimintamalleihin. Se saattaa aiheuttaa ongelmia. Se otetaan huomioon ohjeistuksessa”, Ketonen Local Crew’sta kertoo.

”Meillä ei ole viranomaisten mukaan terrorismin uhkaa, joten ei sitä tarvitse väkisin ruveta rakentamaan yleisötapahtumienkaan puolesta”, turvayhtiön Ketonen sanoo.

”Olemme kyllä jatkuvassa yhteydessä viranomaisiin, mutta yhteydenpidosta en sen tarkemmin halua puhua.”

Tanskassa järjestettävä Roskilden festivaali esimerkiksi vie vapaaehtoistyöntekijöitään Tanskan turvallisuuspoliisin kurssille. Asiasta kertoo Tanskan yleisradioyhtiö DR.

Festivaali kiinnittää tänä vuonna aiempaa enemmän huomiota turvallisuuskysymyksiin terrorismin pelossa.

”Vapaaehtoiset saavat turvallisuuspoliisilta hyviä ohjeita tilanteisiin, jos he näkevät jotakin tavallisesta poikkeavaa”, kertoo festivaalin turvallisuuspäällikkö Tanskan radiolle. Roskildessa on festivaalivieraita noin 65 000. Heitä on auttamassa Tanskan radion mukaan noin 25 000 vapaaehtoista.

Vastaavaa Suomessa ei ole, turvayhtiön Ketonen sanoo. ”Tanskassa tarve on korostuneempi kuin Suomessa. Mitään terrorismin vastaisia koulutuksia meillä ei ole järjestetty.

Turvatasoa on nostettu myös muun muassa Ranskan Cannesissa, jossa järjestetään lukuisia isoja kulttuuritapahtumia, toukokuussa muun muassa kansainväliset elokuvafestivaalit.

Elokuvalehti Screenin mukaan Cannesin kaupunki on pannut toimeen alueellaan turvaselvityksen. Sen tekijäksi palkattiin Israelin armeijan entinen upseeri. Uutistoimisto AP:n mukaan kaupungin pormestari tapasi Ranskan sisäministerin aiheen tiimoilta tämän viikon alussa.

Ranskan median mukaan kaupungin sisääntuloväylillä lisätään tarkastuksia, ja esimerkiksi jahdit pääsevät kaupungin edustalla olevalle lahdelle vain poliisien tarkistamina. Lisäksi erikoisjoukoilla on omat suunnitelmansa esimerkiksi Cannesin rantakadun isojen hotellien turvaamiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat