Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Outojen suomalaisten” levy-yhtiö kasvoi kansainväliseksi – artistit julkaisseet levymerkillä jopa luvatta

Tamperelainen Sami Sänpäkkilä on pyörittänyt kansainvälistäkin mainetta saanutta Fonal-pienlevy-yhtiötään jo 20 vuotta

Kulttuuri
 
Gabriela González
Fonal-yhtiön Sami Sänpäkkilä antaa artisteilleen vapaat kädet paitsi levynkansissa: jos niihin ei nähdä tarpeeksi vaivaa, ne eivät kelpaa. ”En osaa selittää miksi, se on niin tärkeää, vaikka tätä tehnyt jo 20 vuotta.”
Fonal-yhtiön Sami Sänpäkkilä antaa artisteilleen vapaat kädet paitsi levynkansissa: jos niihin ei nähdä tarpeeksi vaivaa, ne eivät kelpaa. ”En osaa selittää miksi, se on niin tärkeää, vaikka tätä tehnyt jo 20 vuotta.” Kuva: Gabriela González
Fakta

Sami Sänpäkkilän viisi Fonal-valintaa

 Office Building: To See Only Shadows (2000)

”Se oli ensimmäinen julkaisu, josta otettiin uusintapainos. Levy myi hirveän hyvin, ja levykaupoista soiteltiin, että voisinko tuoda albumeja myyntiin, koska kaikki puhuvat siitä.”

 Kemialliset Ystävät: Kellari Juniversumi (2002)

”Taiteellisesti parhaita levyjä, joita olin siihen mennessä kuullut. Vieläkin hämmästelen, että mitä tämä oikein on. Vau!”

 Paavoharju: Yhä hämärää (2005)

”Siinä kiteytyi Fonalin soundi, ja se on kaikkein kiitellyin julkaisumme. Tuntui kuin se olisi tehty mittatilaustyönä makuuni. Bändi olisi lyönyt läpi, elleivät soittajat olisi olleet niin omaehtoisia. He eivät suostuneet keikkailemaankaan.”

 Tv-resistori: Tv-resistori (2011)

”Julkaisu meni niin reisille kuin mahdollista. Se on ehkä hienoin Suomessa julkaistu poplevy, mutta sitä ei juurikaan myyty. Ilmestyminen siirtyi kahden vuoden ajan, ja kun se viimein tapahtui, kukaan ei huomannut.”

 Goodiepal: Mort Aux Vaches Extra Ekstra – Route 66 Eksperimentet (2011)

”Artisti julkaisi itse levynsä Fonalin nimissä eikä kertonut minulle mitään. Hän laittoi kansiin kataloginumeronkin. Olisin ehdottomasti julkaissut sen mielelläni itsekin.”

Kaksi vuosikymmentä kotimaisen marginaalimusiikin julkaisijana on saavutus, jolle ei voi kuin hattua nostaa.

”Ihmiset ovat tehneet niin hyvää musiikkia, ettei ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin julkaista sitä”, sanoo tamperelainen Sami Sänpäkkilä , 41.

Hänen pyörittämänsä ulvilalaislähtöinen pienlevy-yhtiö Fonal Records viettää 20-vuotisjuhliaan tänä viikonloppuna Tampere Biennale -tapahtumassa, jossa levy-yhtiö järjestää kaksi harvinaislaatuista klubi-iltaa. Esiintymässä ovat muun muassa useammin ulkomailla kuin kotimaassaan esiintyvä Islaja ja pitkään telakalla majaillut Eleanoora Rosenholm.

Fonalin toiminta sai alkunsa Sänpäkkilän halusta saada julkaisukanava omille ja kavereidensa ennakkoluulottomille projekteille, joiden päälle muut levytalot eivät ymmärtäneet. Siihen aikaan oli tapana tehtailla omakustanteita ja myydä niitä kädestä käteen keikoilla.

”Levyt myivät sen verran, että oli varaa julkaista seuraava. Siitä se lähti kuin itsestään. Tai siltä se silloin tuntui, vaikka töitä Fonalin eteen tuli tehtyä yötä päivää.”

Pitkästä iästään huolimatta itsenäisen Fonalin julkaisuperusteet ovat aina noudattaneet yhtä tiettyä sääntöä: sitä julkaistaan, mistä Sänpäkkilä pitää. Toki kahdessa kymmenessä vuodessa mogulin musiikkimaku on muuttunut, mutta silti Fonalin linjakkuus on pitänyt.

”Aikaisemmin Goodiepal olisi varmaan ollut liian monimutkaista ja Pöllöt liian poppia”, Sänpäkkilä pohtii kiinnityksistään.

Fonalilta on ilmestynyt yhteensä noin sata julkaisua, joista kaksi kolmasosaa on ollut kokopitkiä albumeja.

Valtavirtasuosiosta ei kannata edes haaveilla kokeellisella vaihtoehtomusiikilla, vaikka muutamat julkaisut ovat nousseet myyntilistoille ja esiintyjät täyttäneet keikkapaikkoja. Risto Ylihärsilän johtama Risto-yhtye lienee Fonalin asemansa vakiinnuttanein nimi kotimaassa.

Tänä vuonna on kuitenkin turha odottaa uusia julkaisuja, sillä nyt vietetään rajapyykin kunniaksi sapattia.

”Tämä on oikea juhlavuosi ja pidän lomaa levy-yhtiöstä. Ilmoitin artisteilleni, että katsotaan sitten ensi vuonna.”

Kun Sänpäkkilä perusti yhtiönsä, ei hän olisi arvannut sen olevan pystyssä vielä vuonna 2016.

”En todellakaan, mutta en kelannut silloin paljon muutakaan! Kaikki tehtiin askel kerrallaan.”

Vajaat kymmenen vuotta sitten yhtiön kummallisista, kengännauhabudjetilla äänitetyistä levyistä kiinnostuttiin kansainvälisesti. Arvostetut julkaisut, kuten marginaalimusiikin raamattu The Wire ja uuden musiikin esiin nostaja Pitchfork, ylistivät ”uusia outoja suomalaisia”.

Elettiin underground-musiikin uutta nousukautta, ja Sänpäkkilän yhtiöllä pyyhki hyvin. Näkyvyyden ja ulkomaan keikkojen takana oli työvoitto, mutta ei se pelkästään olisi riittänyt ilman oikeanlaisia artisteja.

”Musiikki ei perustu taidokkaaseen musisointiin tai lyriikoihin, vaan enemmänkin tunnelmiin.”

Levy-yhtiöllä oli parhaimmillaan kymmenen kovan luokan ulkomaista jakelijaa ympäri maailmaa, ja valtaosa julkaisuista myytiin kotimaan rajojen ulkopuolelle. Nykyään niitä on kolme, eivätkä nekään ole Sänpäkkilän mielestä varteenotettavia.

Tulevat vuosikymmenet ovat entistä epävarmempia, sillä viime vuosina lopettamispäätös on piipahtanut Sänpäkkilän päässä useasti.

”Viimeiset neljä vuotta tämä on ollut pelkkää kulttuurityötä enkä ole saanut firmastani lainkaan palkkaa. Voi olla, että vinyylin julkaiseminen on vanhan papan kiukuttelua, mutta digitaalimaailma ei tällä hetkellä innosta.”

Siitä huolimatta hän on itse digipalveluiden suurkuluttaja niin musiikissa kuin elokuvissa. Cd-levyjä hän ei ole ostanut enää vuosikausiin, vaikka niitä kauppaakin.

Levy-yhtiön toimitusjohtaja kuvailee itseään vastuulliseksi mutta holtittomaksi. Levytyssopimukset, julkaisuaikataulut ja tulostavoitteet ovat toissijaisia tee-se-itse-tekijälle.

”Ehkä olen liian artisti. Kun levy on valmis, niin homma on mielestäni ohi ja siirryn seuraavaan projektiin, vaikka siinä vaiheessa kunnon levy-yhtiöpomon työ vasta alkaa.”

Videotaiteilijanakin tunnetun Sänpäkkilän päätyönä on neljän viime vuoden ajan ollut Samurai Rauni Reposaarelainen -elokuvan kuvaaminen levy-yhtiön pyörittämisen sijaan.

Elokuvat ovatkin aina olleet hänen intohimonsa, mutta teini-iässä oli helpompi tehdä musiikkia kuin niitä.

”Musiikkia voi tehdä helposti omassa makuuhuoneessaan, leffoja ei. Tässä on tullut parinkymmenen vuoden välivaihe ennen kuin pääsin toteuttamaan lapsuuden unelmaani.”

Tampere Biennale 13.–17. 4. Fonal Club -illat Tampereen klubilla (Tullikamarin aukio 2). Perjantaina 15.4. esiintyvät Islaja, Tomutonttu, Lau Nau sekä Pöllöt ja lauantaina 16.4. Jarse, Olimpia Splendid, Eleanoora Rosenholm ja Risto. Liput 13 e/päivä. www.fonal.com

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat