Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ateneum hankki kokoelmaansa Helene Schjerfbeckin Omakuvan vuodelta 1912 – hintaa ei kerrota

Kulttuuri
 
Helene Scherfbeck: Omakuva (1912)
Helene Scherfbeck: Omakuva (1912)

Kansallisgalleriaan kuuluva Ateneumin taidemuseo on kartuttanut kokoelmaansa uudella Helene Schjerfbeckin teoksella. Se on hankkinut taidemaalarin Omakuvan vuodelta 1912.

Schjerfbeck maalasi omakuvansa samana vuonna, jolloin hän täytti 50 vuotta ja oli ollut pitkään unohduksissa. Teos hankittiin Ateneumiin Suomen Kulttuurirahastoon kuuluvan Yrjö ja Nanny Kauniston rahaston varoilla.

Teoksen hankinta ei olisi ollut mahdollista Ateneumin omilla vuosittaisilla määrärahoilla, kertoo museon intendentti Timo Huusko.

”Meidän vuosittaiset määrärahat ovat Ateneumin osalta vain 195 000 euroa vuodessa”, Huusko sanoo.

Teoksen tarkkaa hankintahintaa hän ei voi kertoa. Huuskon mukaan teos on ollut aiemmin yksityisomistuksessa, mutta Ateneumilla talletuksessa.

”Meihin otettiin yhteyttä, tallettaja halusi antaa mahdollisuuden, että voitaisiin saada teos omiin kokoelmiin. Se tapahtui ihan vastikään.”

Huuskon mukaan Omakuva vuodelta 1912 on monella tapaa merkittävä teos.

”Se on myös taidehistoriallisesti sillä tavalla merkittävä, että se on täysin ensimmäinen omakuva, joka on modernisti käsitelty. Siinä ei käytetä varjoja eikä tavoitella mitään ulkoista näköisyyttä, vaan värin käytöllä ja väririnnastuksilla tulkitaan ikään kuin taiteilijan sisäistä maailmaa.”

Teos on esillä Ateneumissa maaliskuussa avautuneessa Suomen taiteen tarina -näyttelyssä.

Ateneumin taidemuseolla on maailman kattavin Schjerfbeckin (1862–1946) teosten kokoelma. Lisäksi museossa on laaja kokoelma taiteilijan luonnoskirjoja, joiden perusteella voidaan jäljittää teosten syntyvaiheita.

Schjerfbeckin teokset ovat maailmallakin kysyttyjä. Esimerkiksi viime joulukuussa suomalaistaiteilijan maalaus maalaus Vaaleatukkainen tyttö (1916) ostettiin Lontoon Sothebysin huutokaupassa Saksaan. Frankfurtissa sijaitseva Städel-museo on tunnustautui helmikuussa taulun huutajaksi. Museo maksoi teoksesta 869 000 puntaa eli 1 190 000 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat