Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lauantaiessee: Kuka myisi minulle hiljaisuutta?

Jatkuva häly ja melu stressaa urbaania nykyihmistä. On hämmästyttävää, miten huonosti hiljaisuus on silti kaupallistettu.

Kulttuuri
 
Kaisa Viljanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.
William Hogarth / Wikimedia Commons
William Hogarthin kuparivedos kuvaa muusikkoa, joka yrittää tehdä töitä metelissä.
William Hogarthin kuparivedos kuvaa muusikkoa, joka yrittää tehdä töitä metelissä. Kuva: William Hogarth / Wikimedia Commons

Ihminen metelöi maailmassa niin, että se kuuluu valtameren syvimpään hautaan asti. Näin kertoi HS 7. maaliskuuta. Sen lisäksi, että me ihmiset tuhoamme maailman päästöillämme, teemme sitä myös melusaasteella.

Mariaanien haudassa, 11 kilometrin syvyydessä, kuului mittauksissa erilaisten luonnonäänien lisäksi myös valtamerialusten potkureiden ääntä. Merenpohjan melutasoa tutkitaan, jotta voidaan selvittää sen vaikutusta mereneläimiin.

Ihmiselle jatkuva altistuminen riskirajat ylittävälle melulle voi aiheuttaa terveyshaittoja – heikentää unta, lisätä stressiä ja sydän- ja verisuonitautien riskiä. Osa ihmisistä on erityisen herkkiä melulle. Heitä voi olla jopa 20–43 prosenttia väestöstä, kirjoittaa tutkija Marja Heinonen-Guzejev artikkelissaan (Ympäristö ja Terveys 2/2015). He kärsivät esimerkiksi metelistä työpaikalla niin paljon, että työteho heikkenee.

Monesta saattaa tuntua, että melua ja hälyä oli nuorempana helpompi sietää. Tutkimuksissa meluherkkien ikä- ja sukupuolijakaumasta on kuitenkin saatu ristiriitaisia tuloksia.

Suomessa ei ole yhtään suurkaupunkia. Täällä korvarauhaa löytyy helpommin kuin monista tiheämmin asutuista maista. Silti Suomessakin kärsitään melusta. Helsingissä tieliikenteen mökälle altistuu yli 280 000 kaupunkilaista.

2000-luvun puolivälissä monissa suomalaisissa kaupungeissa kartoitettiin hiljaisia alueita. Vantaalta niitä ei löytynyt ollenkaan.

Oliko ennen siis hiljaisempaa? Liittyvätkö möly ja sen terveyshaitat nimenomaan urbaaniin nykyelämään? Ei suinkaan. Siitä kirjoittaa kiehtovasti arvostettu ruotsalainen kirjailija ja historioitsija Peter Englund esseessään Hiljaisuuden historiasta (2003).

Euroopan kaupunkeihin mahtui keskiajalla ja sen jälkeen jos jonkinlaista möykkää. Käsityöläiset mölysivät omissa kortteleissaan: ”suutarit naputtivat, tynnyrintekijät takoivat, puusepät sahasivat, hopeasepät kilkuttivat”, Englund kirjoittaa. Karjamarkkinoilla ammuttiin ja määittiin, kadut kopsuivat ja kumisivat hevosten ja muiden ajoneuvojen alla. Ihmisetkin mölysivät, monipuolisemmin kuin nykyään. Kaduilla saattoi kuulostaa vaikka tältä:

”Täältä saa lämpimiä kakkuja! Nuohooja tulee! Isäni leikkaa liikavarpaat tuskitta! Latva-artisokkaa, suuria latva-artisokkia! Kuka haluaa polttoainetta! Vanhaa tervaa kaupan! Eläviä karppeja!”

Englund nostaa esimerkiksi myös William Hogarthin kuparipiirroksen vuodelta 1741, joka kuvaa hiljaisuutta kaipaavaa muusikkoa. Sääliksi käy miestä.

Ei maaseudullakaan ollut ennen hiljaista. Kuului työn ääniä. Ihmiset lauloivat ja huusivat, koirat haukkuivat ja muut eläimet pitivät meteliä. Ja ajatelkaapa kirkonkellojen kumua, niistä vasta ääntä lähtikin!

Melusta tulee Englundin mukaan ongelma kuitenkin vasta 1700-luvulla. Kaupungit kasvavat ja tiivistyvät, syntyy rauhaa kaipaava keskiluokka. Höyrykoneesta alkaa ”akustinen vallankumous”. Desibelit nousevat, ja junat ja höyrylaivat vievät kovaa ääntä uusiin paikkoihin.

Jos nykyihminen haluaa löytää hiljaisuutta, ilmeisiä suuntia on kaksi. Pitää mennä kirkkoon tai luontoon. Mutta profaania, urbaania hiljaisuutta on tarjolla paljon vähemmän.

Vuosina 2011–2012 tehdyn Suomalainen hiljaisuus -kyselyn ja siihen perustuvan tutkimuksen mukaan suomalainen hakee rauhaa luonnosta, puistoista, saunasta, kirjastosta tai omasta kodista. Hiljaisuus ei suomalaisellekaan tarkoita ehdotonta äänettömyyttä. Siihen voi kuulua erilaisia vaimeita luonnon tai ihmisen tuottamia ääniä.

New York Times kysyi lukijoiltaan kolme vuotta sitten, minne he hakeutuvat hiljaisuuteen. New Yorkissa ihmiset löytävät rauhaa puistoista, puutarhoista, museoista, laitureilta.

”Täydellinen hiljaisuus”, kommentoi Woodlawn-hautausmaalla Bronxissa viihtyvä Seamus Ennis. Rauhoittumispaikkoihin voi tutustua kuvaa, tekstiä ja ääntä, tai siis hiljaisuutta, yhdistävällä verkkosivustolla osoitteessa: www.nytimes.com/newsgraphics/2013/quiet/#/photos/highline/.

Täydellinen hiljaisuus voi olla pelottavaa. Se pakottaa ihmisen yksin ajatustensa ja oman kehon äänien kanssa. Maailman hiljaisin huone on Minneapolisissa. Tilan kaiuttomuus voi aiheuttaa klaustrofobisia oireita.

Ihmisten stressaantuneisuus huomioiden on kummallista, miten huonosti hiljaisuus on tuotteistettu ja kaupallistettu. Lentokentiltä ja junanvaunuista löytyy hiljaisia alueita, mutta entä jos ei halua mennä niin kauas?

Koska ympäristö, liikenne ja laitteet tuottavat jo valtavasti melua, voisi tyhjänpäiväisen äänen tuottamisesta hyvin luopua.

Kaupungissa on paljon ääntä, jota ei kuuntele oikein kukaan. Se on ääntä väärässä paikassa, melua siis.

Ravintolat luukuttavat musiikkia ulospäin myös talvella, kun terassilla ei istu kukaan. Kaupoille ja ravintoloille musiikki on brändinrakennus- ja erottautumiskeino. Kaupoissa soitettava musiikki kasvattaa myyntiä, ja baareissakin istutaan pidempään, jos taustamusiikki miellyttää.

Vallitseva normina tuntuu kaupungissa olevan taustamelu, vaikka melu ärsyttää monia. Entä jos kaupungilla voisi piipahtaa vaikka hiljaisuuskapselissa? Siellä ei saisi puhua kovaa, ja se olisi riisuttu turhista visuaalisista ärsykkeistä.

Olisi ihana vetäistä korviin hiljaisuutta kesken kauppareissun. Arjen ärsyketulvaa jaksaisi paremmin. Kaupunkilaiset ovatkin erityisesti toivoneet uuteen keskustakirjastoon hiljaisia tiloja.

Äänitutkija, Helsingin yliopiston dosentti Outi Ampuja sanoo, että hiljaisuuden tulisi olla jokamiehenoikeus. Hiljaisuus pitäisi ottaa paremmin huomioon kaupungin suunnittelussa, etenkin, kun Helsinkikin voi kasvaa lähinnä täydennysrakentamisella. Hiljaiset puistot ja muut paikat tekevät tutkitusti ihmiselle hyvää.

Desibelit ovat vain yksi keino määrittää melua. Häiritsevyyden rajoja vedetään usein uusiksi, kun vaikka kaupunkifestareiden soittoluvista kiistellään.

Aina joku toteaa, että jos ei siedä melua, pitää muuttaa pois kaupungista.

Lapin hiihtoladuilla aurinkoakin ihanampaa on korvia hivelevä hiljaisuus. Silmät lepäävät sinivalkoisessa maisemassa, korvat siinä, ettei niiden tarvitse pinnistellä. Kunpa hiljaisuuden voisi tuoda.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat