Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pop tuli Artipelagiin

Yksi Tukholman näyttelynkevään suurista panostuksista esittelee pop-taiteen suurena nimenä tunnetun Andy Warholin kaupallisuutta, mutta myös tuntemattomampaa piirrostuotantoa

Kulttuuri
 
Andy Warholin varhaisia piirroksia.
Andy Warholin varhaisia piirroksia.
Fakta

Kolme kevään näyttelytärppiä Tukholmassa

  Valokuvataiteen museo Fotografiska avasi perjantaina suuren Bettina Rheims -näyttelynsä I’ll be your mirror, jossa muoti, seksuaalisuus ja sukupuolen moniulotteisuus ovat pääosissa. Fotografiskan kevään todellinen tärppi on silti yläkerran pieni Ikoner-näyttely, joka tekee yhteiskunnassa usein näkymättömän näkyväksi. 21:ssä muotokuvassa ja videolla Downin oireyhtymää sairastavat saavat esiintyä päivän unelmiensa roolissa mallina. Kuka balettitanssijana, kuka soturina. Filipin, 17, roolisuorituksesta supersankarina ei selviä liikuttumatta. ”Oletko yhtä rohkea kuin supersankari”, kysyy ääni videolla? ”En. Olen yhtä rohkea, kuin minä”.

 Taidemuseo Sven-Harrys nostaa esiin uutta ruotsalaista taidetta laajassa näyttelyssään Swedish Art: Now! 20.huhtikuuta alkaen.

Näyttely esittelee taiteilijoita, jotka ovat ottaneet paikkansa Ruotsin taidekentällä viiden viime vuoden aikana. Useita töistä ei ole esitelty koskaan aiemmin Ruotsissa. Monille turisteille vähemmän tuttu museo on terasseineen ja ravintoloineen viehkeä vierailukohde.

 Viisuturistien kevään tärppi lienee Abba-museon näyttely Good Evening Europe. Toukokuussa aukeava näyttely juhlii euroviisujen 60-vuotista historiaa ja samalla Tukholman kevään euroviisuja. Näyttelyssä saa muun muassa laulaa valitsemiaan viisuja ja nähdä aitoja esiintymisasuja vuosien varrelta.

Tukholma

Tulevaisuudessa kaikista tavarataloista tulee museoita ja kaikista museoista tavarataloja.

Niin taiteilija Andy Warholin kerrotaan kuvanneen taidefilosofiaansa.

Tätä ajatusta heijastelee myös yksi Tukholman taidekevään suurista panostuksista, The Legacy of Andy Warhol -näyttely taidehalli Artipelagissa.

Syyskuuhun saakka esillä oleva näyttely aukesi yleisölle perjantaina, ja se pyrkii esittelemään maailman kolutuimpiin kuuluvan taiteilijan teoksia tuoreessa valossa.

Esillä ei ole Warholin ikonisimpia töitä, Maoa tai Marilyniä. Sen sijaan pyrkimyksenä on luoda kävijälle laajempi käsitys 1900-luvun vaikutusvaltaisimpiin taiteilijoihin lukeutuvan Warholin merkityksestä niin musiikissa, muodissa, mainosalalla kuin arkipäivän kulutuskulttuurissa.

Uuden näkökulman löytäminen ei ole yksinkertaista: Warholin töitä näytetään maailmalla vuosittain kymmenissä näyttelyissä. Yksin Artipelagin johtaja Bo Nilsson on aiemmin koonnut eri museoihin kolme suurta Warhol-spektaakkelia.

Ne, kuten suuri osa muista näyttelyistä, ovat perustuneet taiteilijan tuotannon mahdollisimman laajaan esittelyyn. Artipelagissa haluttiin nyt tehdä jotakin muuta. Tuloksena on ilottelu, joka leikittelee taiteilijan hengessä estottomasti kaupallisuudella.

Näyttely ylittää taidemaailmassa usein pyhänä pidetyn rajan taiteen ja kaupallisuuden välillä, Nilsson kuvaa.

”Se, että olemme uskaltaneet tehdä niin, johtuu siitä, että Warhol itse katsoi, että sellainen on täysin sopivaa.”

Kaupallisuusteema on näkyvimmin esillä Pop-Up Storeksi -nimetyssä salissa, jossa Warhol itse esittäytyy tuotemerkkinä: Andyn brändillä näet myydään maailmalla hiukan mitä tahansa. On tunnettua Banana-teemaa toistavia lastenvaunuja, on Campbell’s-keittopurkeilla kuvitettuja lumilautoja. On meikkejä ja Marilyn-teemaisia haute couture -hattuja.

Jean-Baptiste Béranger
Andy Warhol: Absolute Warhol (1985).
Andy Warhol: Absolute Warhol (1985).

Taiteilijan kuoleman jälkeen 1980-luvun lopulla perustettu säätiö vaalii Warholin oikeuksia ja lisensoi lupia käyttää Warholin teemoja. Läpikaupallisuudesta ei ole kyse, Nilsson muistuttaa. Säätiö käyttää tulonsa nykytaiteilijoiden tukemiseen, mille on vähäisten julkisten tukien Yhdysvalloissa tarvetta.

Vuonna 1928 syntynyt Warhol aloitti uransa New Yorkissa 1950-luvulla ja jatkoi aina kuolemaansa saakka 1980-luvulla.

Uran alkuajat Warhol työskenteli mainospiirtäjänä tunnetuille muotilehdille, kuten Ellelle ja Voguelle. Samaan aikaan hän pyrki lyömään läpi taiteilijana ja esitteli säännöllisesti omaa tuotantoansa galleriassa, josta kuka tahansa sai vuokrata tiloja. Tuon ajan tuotanto on suurelle yleisölle selvästi heikommin tunnettua, kuin myöhemmät pop-kulttuurin klassikot.

Artipelagin näyttelyssä on nyt esillä nelisenkymmentä pitkälti mustavalkoista ja hillittyä piirrosta 1950-luvulta. Teokset on lainattu saksalaisen yksityishenkilön kokoelmista, eikä kuvia ei ole näytetty koskaan aiemmin Ruotsissa. Ne ovat näyttelyn kiinnostavinta antia.

Warhol teki varsinaisen taiteellisen läpimurtonsa 1962 Campbell’s-keittopurkkeja kuvaavilla maalauksillaan. Osin vuosikymmenittäin etenevässä näyttelyssä esitellään 1960-luvulta Warholin kuuluisaa avoimien ovien työhuonetta The Factorya ja 1970-luvulta poliittista ja Yhdysvalloissa heikosti menestynyttä kautta.

1980-luvun kohdalla kävijä oppii, mikä saattoi olla yksi aseista, kun ruotsalaisvodka Absolut kipusi maailman vodka-myynnin kärkikahinoihin ja löi suomalaisen Finlandian laudalta.

Warhol jätti 1980-luvulla poliittisen vaiheensa ja työskenteli laajasti mainosten parissa. Hän laati myös aina myyntihaluisille ruotsalaisille mainoskampanjan, jolla Absolutin ilosanoma suunnattiin trendikkäälle etujoukolle: kulttuuripiireille ja seksuaalivähemmistöille Manhattanin baareissa. Baarit saivat Warholin signeeraaman julisteen kunhan pitivät Absolutin etualalle hyllyillänsä, Nilsson kertoo.

”Kampanjaa pidetään yhä yhtenä 1900-luvun onnistuneimmista.”

Warhol tunnetaan myös julkisuuskulttuurin airueena. Julkkis oli aikoinaan tosijulkkis Yhdysvalloissa, kun Warhol oli ikuistanut hänet muotokuvaansa.

Miltä maine tuntuu, saa kävijä itse kokeilla lyhyessä live-lähetyksessä ja istumalla Warholin Interview-lehden virtuaalisessa haastattelussa.

Nykyajan nettimaailmassa Warholin vuosien 15 minuuttia julkisuudessa on muuttunut lähemmäksi 15 sekuntia, Artipelag haluaa kertoa.

Emma Svensson
Valokuva Ikoner-näyttelystä Divan-sarjasta.
Valokuva Ikoner-näyttelystä Divan-sarjasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat