Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maurin matka maapallon halki

Veera Salmen kirjoittamat lastenkirjat kääntyvät näyttämöllä monologivetoisiksi.

Kulttuuri
 
Raisa Rauhamaa

Lastennäytelmä Mauri ja vähä-älypuhelin. Kansallisteatteri, Willensauna. Ohjaus: työryhmä, Veera Salmen tekstin pohjalta dramatisointi Harri Nousiainen. Rooleissa Harri Nousiainen, Maija Ruuskanen. ★★★

Maurilla on kaksi ongelmaa. Paras kaveri Bashir on muuttanut Pasilasta takaisin Egyptiin ja toiseksi Mauri haluaisi vähä-älyisen kännykkänsä tilalle älypuhelimen niin kuin muillakin.

Mauri on neuvokas pikkupoika ja asettaa itselleen tavoitteen: kolmessa päivässä hän aikoo kaivaa hiekkalaatikoltaan tunnelin maapallon läpi Bashirin luokse.

Vera Salmen kulttimaineeseen noussut Puluboi-kirjasarja kertoi Hakaniemen torin pulusta, joka ei sanonut ärrää, koska se on niin ”luma kiljain”. Salmen uusi kirjasarja kertoo ihan tavallisesta pojasta, valoisasta Maurista, joka joutuu kohtaamaan maailman murheet.

Näyttämölle Salmen Mauri ja vähä-älypuhelin-kirjasta dramatisoitu tulkinta nostaa esiin sen tummat teemat. Kirjassa nämä sävyt ovat salaviisaasti pohjalla ja Maurin kertoma kivakin arki päällimmäisenä. Nyt ne on käännetty päälaelleen ja samalla kirjan hullutteleva maailmakuva jää paitsioon.

Missä on Maurin elämää rehevöittävä ”ookkonää Oulusta” -isä tai ihan hulluja stooreja iskevä Bashir? Salmen riemukkaita kielikukkasia ja epäsovinnaisia ajatuskäännöksiä olisi ollut kiva kuulla enemmänkin. Nyt Nakuna-Uusi-Beba naurattaa yleisöä ja öisiä viestejä lähettelevät pikkutyypit herättelevät hienoisia välihuudahteluja.

Vinon huumorin sijasta meno on varovaisen söpöilevää. Asiallinen äiti, Maija Ruuskanen, kutoo keittiönnurkassa sukkaa aamuin illoin (?) Maurin kertoessa toiminnan sijasta elämästään.

Yleisö vakavoituu monologivetoisen tarinan äärelle, sillä Maurin, Harri Nousiainen , sympaattinen ote kantaa tasarytmisen ohjauksen ja muutamien laulujen läpi.

Viipyilevällä otteella on puolensa. Myös lapset elävät maailmassa, jossa kriisit syttyvät nopeasti ja muutokset vihlovat mieltä. Esityksen lempeä ja pohdiskeleva tyyli antaa avaimia yhteisiin jatkokeskusteluihin siitä, miksi naapurin maahanmuuttajatyttö ei puhu ja miksi Mauri asuu puolet viikosta isällä ja toisen puolen äidillä.

Tylsyydenkin uhalla tunnelmaltaan valoisa ja näyttämötehoista riisuttu teatteritulkinta puoltaa tarkoituksenmukaisesti paikkaansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat