Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valokuva vangitsee ajan monet muodot

Marko Vuokolan näyttely kartoittaa, miten ajan kulkua voidaan esittää kuvallisesti

Kulttuuri
 
Marko Vuokola: Suurennuslasi (2016).
Marko Vuokola: Suurennuslasi (2016).

Installaatiot Marko Vuokola: Green Flash 24.4. saakka Galerie Anhavassa (Fredrikinkatu 43). Ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Tämä on juuri sen lajin nykytaidetta, jota ymmärtääkseen tarvitsee tehdä töitä: Marko Vuokolan (s. 1967) uusin näyttely käsittelee aikaa – ja vaatii aikaa.

Vaivannäkö kannattaa, sillä käsitteellisten kerrosten alle on kätketty meheviä oivalluksia kuvan ja ajan suhteesta.

Valokuvat identtisiltä näyttävistä rannekelloista, cd-levyistä ja savupilvistä kartoittavat, miten ajan kulkua voidaan esittää kuvallisesti. Kuva voi sisältää yhden silmänräpäyksen, näyttää monta yksittäistä hetkeä päällekkäin tai jähmettää pitkän ajanjakson kerralla havaittavaksi.

Ajallisen muutoksen äärellä ollaan myös videoinstallaatiossa, joka käy läpi kaikki RGB-tekniikan sallimat väriyhdistelmät. Teos muuttuu niin hitaasti, että muutoksen huomaa vain siirtämällä katseen hetkeksi poispäin.

Teokset kuvaavat ajan kulua myös hieman piilotetummassa muodossa. Teosten valmistekniikoihin on sisällytetty paljon valokuvauksen historiaa filmistä digikuvan kautta uuteen skanografiatekniikkaan.

Vuokolan ansioksi voidaan laskea, että hän onnistuu limittämään useita käsitteellisiä kerroksia päällekkäin ilman, että teokset tuntuvat etäisiltä, puisevilta tai väkinäisiltä. Vaikka teoksissa ollaan perusteiden äärellä, niissä on paljon löytämisen iloa. Kaiken lisäksi ne ovat vielä visuaalisesti vangitsevia.

Lopuksi vielä vinkki: alakerran videoteos on päällä, vaikka se ei siltä näytä. Jos katsoo tarkkaan, voi mustalla ruudulla nähdä, miten pölyhiukkaset tanssivat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat