Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saraste aloittaa jo 60-vuotisjuhlinnan – tähtikapellimestari antaa mahdollisuuden nuorelle säveltäjälle

Sarasteen juhlakonsertissa solisteina Pekka Kuusisto ja Lilli Paasikivi

Kulttuuri
 
Johannes Piirto ja Jukka-Pekka Saraste
Johannes Piirto ja Jukka-Pekka Saraste

Kölnin radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari ja Tammisaaren kesäkonserttien taiteellinen johtaja Jukka-Pekka Saraste aloittaa 60-vuotisjuhlinnan hyvissä ajoin. Hän johtaa Musiikkitalossa syntymäpäiväkonsertin lauantaina 16. huhtikuuta klo 18 ja antaa mahdollisuuden nuorelle säveltäjälle Johannes Piirrolle.

”Hän teki sävellysintroja Sibelius-juhlavuoden esityksiin ja ajattelin, että nyt häneltä voisi saada orkesteriteoksen. Sävelkieli on melodista turbulentein välikkein”, Saraste kertoo.

Juhlan solisteina ovat Magnus Lindbergiä soittava Pekka Kuusisto ja Wagneria laulava Lilli Paasikivi. Mukana on myös Carl Nielsenin neljäs sinfonia (Sammumaton).

”Perusoptimismi ja sammumattomuus kuuluu elämänfilosofiaani.”

Suomalaista kamariorkesteria täydentävät nyt Sibelius-Akatemian opiskelijat.

”Muusikkous tulee mestari–kisälli-yhteistyöstä, ja yhteys nuorempaan sukupolveen on aina toiminut Suomessa hyvin. Orkesteriakatemiaideoita tulee nyt joka maasta”, Saraste näkee.

Jean Sibelius -orkesterin nuoria muusikoita hän ei enää kuitenkaan johda, koska Nordea lopetti rahoituksen.

”Rahoituksen loppuessa orkesterista ei tullut sellaista toimintaideaa, joka olisi sovitettavissa aikatauluihini. Kalenteria suunnitellaan sen verran pitkälle, että päätin rehellisesti jättäytyä itse pois. En ehdi olla olla järjestelemässä sellaisella nimellä toimivaa orkesteria, jos työhön kuuluu rahoituksen hankkiminen.”

Saraste pitää erittäin tärkeänä, että yksityissektori rahoittaisi taidetta jatkossakin.

”Meillä ei olisi kamariorkesteri Avantia, ellei KOP-pankki olisi lähtenyt 1980-luvulla tukemaan sitä. Samoin Suomalaisen kamariorkesterin toiminta mahdollistuu pääsponsorien panoksilla.”

Sarasteen mukaan ei voi ajatella, että taide on sirkushuvia, jonka hetki tulee sitten, kun kun kaikki muu on järjestyksessä.

”Jos ajatellaan, mitä eurooppalaisuus on ja millä voimme puolustaa sitä tulevaisuudessa, niin kyllä taide ja kulttuuri ovat niitä asioita. Taidelaitokset ovat tärkeitä ihmisten hengissä pysymisessä ja hyvinvoinnissa, mutta ne voi tappaa yhdellä iskulla. Orkesterin voi lopettaa päivässä, mutta sen rakentaminen uudelleen kysyy vuosikymmeniä.

Jukka-Pekka Sarasteen 60-vuotisjuhla Musiikkitalossa lauantaina 16. huhtikuuta klo 18. Solisteina viulisti Pekka Kuusisto ja mezzosopraano Lilli Paasikivi. – Piirto, Lindberg, Wagner, Nielsen. Lue Sarasteen laajempi syntymäpäivähaastattelu 22. huhtikuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat