Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten taistellaan ilmaisen työn teettämistä vastaan?

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

Sarjakuvataiteilijaa ja graafikkoa pyydettiin opetus- ja kulttuuriministeriöstä ruokapalkalla kuvittajiksi Lehdistönvapaus-kongressiin, eikä ilmaisen työn teettäminen ole vierasta muuallakaan. Miten kulttuurialan järjestöissä sitä vastustetaan?

 

Kalle Ropponen
Kalle Ropponen

”Olemme valistaneet jäsenistöämme, oppilaitoksia ja työnantajia asiasta vuosikymmeniä. Erityisen paha tilanne on ollut elokuva-alalla, jolla on käytetty ilmaista opiskelijatyövoimaa. Harjoittelijoiden käytöstä elokuvatuotannoissa on sovittu työehtosopimusneuvotteluissa viime kierroksilla. Mutta ammattiteattereissa ja -tanssituotannoissa freelancerien matkakustannukset maksatetaan edelleen usein työntekijällä. Vapaalla taidekentälläkin osa työstä tehdään yleisesti ilmaiseksi, koska rahoitusta ei ole.”

Kalle Ropponen, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton puheenjohtaja

Suvi Oinonen
Suvi Oinonen

”Olemme käyneet jo pari vuotta kampanjaa ilmaistyötä vastaan. Kirjailija on taiteen ammattilainen, jonka esiintymisistä, tilausteksteistä ja teosten käytöstä tulee maksaa asianmukaiset palkkiot. OKM:n tapaus osoittaa surullisella tavalla, että aihe on edelleen ajankohtainen ja tiedotusta tarvitaan ehkä laajemmin kuin olimme ajatelleetkaan. Liitto on rohkaissut kirjailijoita pitämään puoliaan palkkioasioissa, ja vuonna 2014 teimme laajemman tiedotuskampanjan kirjailijoita esiintymään pyytäville tahoille.”

Suvi Oinonen, Kirjailijaliiton toiminnanjohtaja

Hanne Aho
Hanne Aho

”Lähtökohta on, että kaikesta työstä pitää maksaa. Journalistiliitto auttaa jäseniään määrittämään palkkiotasoa ja laskuttamaan oikein. Samaa tietoa jaetaan alan toimeksiantajille.

Alan tekijöiden palveluja käyttävät paljon myös satunnaistilaajat. Heillä saattaa olla kuvitelma, että piirtelijä ei tarvitse palkkiota, että kuka tahansa osaa piirtää. Tai sitten kuvitellaan, että kuvittaja saa vakipalkkaa ”jostain”, eikä hänelle tarvitse maksaa. Molemmat asenteet kertovat sivistymättömyydestä ja tietämättömyydestä.”

Hanne Aho, Suomen journalistiliiton puheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat