Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS vieraili Tom of Finland -elokuvan kuvauksissa Saksassa – ”Berliinissä Touko Laaksonen kohtaa seksuaalisuuden”

Suomalaista suurtuotantoa kuvataan useissa eri maissa. Saksasta kuvausryhmä siirtyy Espanjan Madridiin.

Kulttuuri
 
Tom of Finland -elokuvan baarikohtaus kuvattiin yöllä Berliinissä
Tom of Finland -elokuvan baarikohtaus kuvattiin yöllä Berliinissä
Eletään 1950-luvun loppua ja Touko Laaksonen on homojen salakapakassa Berliinissä. Yöstä tulee hänen taiteensa leviämiselle ratkaiseva. Elokuvan Berliinin-kuvausjakso päättyi perjantaina aamulla. Toimittaja: Tiina Rajamäki, kuvaus: Zacharie Scheurer, leikkaus: Terhi Liimu.

Tunnelmallinen, hämärä baari Berliinin Neuköllnissä täyttyy nuorista miehistä. He ovat Tom of Finland -elokuvan saksalaisia avustajia, jotka passitetaan saman tien puvustamoon. Se on keltainen linja-auto kadun varressa täynnä miesten pukuja ja univormuja.

Tom of Finland -elämänkertaelokuvan Berliinin kuvausjaksossa oli perjantain ja torstain välillä käsillä viimeiset kohtaukset. Elokuvassa eletään 1950-luvun loppuvuosia, jolloin Touko Laaksonen on käymässä Berliinissä. Hän pääsee ensimmäistä kertaa homobaariin, vaikka se on salainen kokoontumispaikka Saksassakin.

Helsingissä hän on jo piirtänyt salaa ylimiehekkäitä homomiehiä, ja Berliiniin hän on salakuljettanut satoja piirustuksiaan.

Zacharie Scheurer
Tom of Finland -elokuvan Berliinin-kuvausjakso päättyi perjantaina aamulla.
Tom of Finland -elokuvan Berliinin-kuvausjakso päättyi perjantaina aamulla.

”Berliinissä Touko Laaksonen kohtaa seksuaalisuuden, joka on Suomessa kiellettyä ja laitonta. Tässä elokuvassa on Tom of Finlandin tarinan lisäksi kyse on yleisemmin kaapista tulosta, omana itsenään olemisesta”, ohjaaja Dome Karukoski sanoo.

Karukoski ihmettelee yhä sitä, kuinka kaarinalaisesta opettajan pojasta tuli maailmankuulu taiteilija.

Touko Laaksonen kävi Berliinissä usein, olihan kaupungissa paljon Helsinkiä vapaamielisempi ilmapiiri sodan jälkeen.

Helsingissä homoja pakotettiin avioliittoihin ja hankkimaan lapsia. Laaksonen oli myös tutustunut useisiin saksalaissotilaisiin ollessaan sodassa. Wehrmacht-sotilaiden univormu oli jäänyt lähtemättömästi hänen mieleensä.

”Tom of Finlandin sanotaan sanoneen, että saksalaisten univormun suunnittelijan on aivan pakko olla ollut homo”, sanoo Tom of Finlandin taiteen asiantuntija ja kerääjä, saksalainen Volker Morlock.

Morlock itse on päässyt baarikohtaukseen avustajaksi, joka saa sanoa yhden repliikin.

Elämäkertaelokuva, jonka työnimenä on Tom of Finland on yksi viime vuosien suurimpia elokuvatuotantoihin Suomessa. Helsinki-filmin tuottaman elokuvan kustannukset ovat lähes neljä miljoonaa euroa.

Suomalaisen rahoituksen lisäksi mukana tukijoina ovat muun muassa Ruotsin ja Tanskan elokuvasäätiöt sekä maiden yleisradioyhtiöt SVT ja DR. Lisäksi mukana on rahaa muun muassa Saksasta.

Pääosaan Dome Karukoski valitsi kymmenien ehdokkaiden joukosta Pekka Strangin. Hänen tunnetuin elokuvaroolinsa on elokuvassa Leijat Helsingin yllä. Strangilla on ollut useita keskeisiä rooleja Helsingin kaupunginteatterissa ja Lilla Teaternissa. Koska elokuva ulottuu neljälle vuosikymmenelle, Strangin täytyy pystyä muuntautumaan niin parikymppiseksi kuin vanhaksikin mieheksi.

Miten Touko Laaksosen nahkoihin pääsy onnistuu?

”Hän eli kaksoiselämää. Lähden siitä, millaisia tunteita hän on tuntenut. Voin tietenkin tietää vain sen, kuinka itse koen pelkoa. Yhdistän omaan kokemukseen sen, mitä käsikirjoitus tarjoaa”, Pekka Strang sanoo.

Zacharie Scheurer
Pekka Strangia meikataan Tom of Finlandiksi Berliinissä.
Pekka Strangia meikataan Tom of Finlandiksi Berliinissä.

Näyttelijän mielestä on suuri mysteeri, kuinka nuori mies pystyy luomaan piirustuksissaan maailman, jota ei ole olemassakaan.

”Isot miehet ulkona nauttimassa toisistaan. Se on vaatinut Tom of Finlandilta luovuutta, uuden etsintää ja rohkeutta”, Strang sanoo.

Berliinissä kuvattiin vajaan viikon aikana kohtauksia elokuvan useista eri ajanjaksoista ja myös muiden kaupunkien tapahtumia.

”Ehkäpä Berliinin vapaa ilmapiiri houkuttelee hyvin samaan tapaan taiteilijoita nyt, kuten se houkutteli Touko Laaksosta”, Strang pohtii.

Perjantaiyön kuvauksissa hämyisessä baarissa tallennetaan kohtauksia, jotka kertovat siitä, ettei Berliinissä kaikki mennyt niin kuin piti. Touko Laaksosella on matkassa mukana satoja piirustuksia. Ne varastetaan, hänen työnsä alkavat levitä homopiireissä maailmalle.

Tom of Finland -elokuvan kuvaukset jatkuvat ensi viikolla Espanjan Madridissa ja sen jälkeen kuvausryhmä suuntaa Suomeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat