Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitääkö vilkkuvat kännykät sallia elokuvateatterissa? Se toisi nuoria teatteriin, sanoo teatteripomo

Yhdysvaltalainen elokuvateatteriketju ehdotti omien näytösten järjestämistä puhelimia näprääville. Myös Suomessa erikoisnäytöksiä saatetaan kokeilla.

Kulttuuri
 
Markus Jokela / HS
Elokuvateatterit pohtivat kännyköiden käytön sallimista pimeissä saleissa.
Elokuvateatterit pohtivat kännyköiden käytön sallimista pimeissä saleissa. Kuva: Markus Jokela / HS

Miten elokuvateattereissa pitää käyttäytyä? Saako syödä, keskustella tai lähteä kesken ulos?

Toisinaan elokuvan alussa yleisöä kehotetaan sammuttamaan puhelimet, mutta tilanne saattaa muuttua.

Tapojen muutoksesta, leffateatterietiketistä nousi tällä viikosta keskustelua Yhdysvalloissa, kun maan suurimpiin kuuluvan AMC-elokuvateatteriketjun johtaja näytti vihreää valoa kännyköiden käytölle pimeässä salissa.

Toimitusjohtaja Adam Aron sanoi Variety-lehden haastattelussa, että kännyköiden käytön salliminen teattereissa olisi kädenojennus teiniyleisölle.

”Jos sanot 22-vuotiaalle että puhelin pois, pilaat leffan, se on vähän kuin kehottaisi häntä katkaisemaan käden. Ei 22-vuotiasta voi pyytää sulkemaan puhelinta. Ei sellainen ole heidän arkeaan.”, toimitusjohtaja sanoi.

Lehden haastattelussa ketjujohtaja pitää mahdollisena, että AMC:n teattereissa voisi olla jatkossa erillinen osasto kännykän näprääjille. ”Todennäköisimmin annamme joitakin saleja kokonaan puhelmiaan hiplaavien käyttöön.”

Elokuvateatteriketjun johtajan avaus ei jäänyt reaktiotta. Esimerkiksi verkkolehti Atlanticissa julkaistiin pian vihainen vastakirjoitus, jossa vaadittiin kaikenlaiselle puhelimenkäytölle täyskieltoa elokuvateattereissa.

Elokuvateatteri on juuri sitä varten, että siellä voi olla hetken ilman puhelimen näpräämistä toisin kuin esimerkiksi kotona, lehden toimittaja kirjoitti. Vastareaktio oli niin vahva, että perjantaina AMC veti johtajansa ehdotuksen takaisin. ”Ei tule tapahtumaan. Kuulimme teitä”, teatteriketju twiittasi.

Suomessakaan kännyköiden käyttöä ei ole pidetty soveliaana elokuvateattereissa.

”Jos muista asiakkaista valitetaan, niin kännykkä on yksi keskeinen aihe tietääkseni, samoin muu höpöttely. Oma ryhmänsä ovat karkkipoliisit”, sanoo toiminnanjohtaja Tero Koistinen Suomen elokuvateatteriliitosta Helsingin Sanomille.

Koistisen mukaan kännykkävapaiden näytösten järjestämisessä suurin este on se, miten estetään kuvamateriaalin päätyminen teatterisalista nettiin.

”Suoraan sanottuna jos minulla olisi leffateatteri, kokeilisin tätä kyllä. Saadakseni ainakin kuulla katsojien palautteen.”

Elokuvateatteriliiton Koistinen sanoo, että keskustelu kännyköiden sallimisesta elokuvateattereissa kertoo yleisemmin alan tulevaisuuden peloista.

”Pelko on tietenkin se, että jos nuoret eivät opi käymään elokuvateattereissa, yksi asiakasryhmä putoaa pois. Sellaisia merkkejä väitetään maailmalla olevan, mutta Suomessa ei vielä.”

Koistinen muistuttaa, että toisaalta Yhdysvalloissa on myös teatteriketju Alamo Drafthouse, jonka tavaramerkkinä on juuri kännykättömyys.

”Siellä heitetään teatterista ulos, jos käyttää kännykkää.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat