Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tällainen on inhottu homoja syrjivä laki, joka saa supertähdet perumaan keikkojaan Yhdysvalloissa

Kulttuuri
 
MARIO ANZUONI / Reuters
Bruce Springsteen esiintyi Los Angelesissa 17. maaliskuuta.
Bruce Springsteen esiintyi Los Angelesissa 17. maaliskuuta. Kuva: MARIO ANZUONI / Reuters

Yhdysvalloissa on parhaillaan käynnissä ennennäkemätön boikottiaalto, jossa useat muusikot peruvat esiintymisiään eri puolilla Pohjois-Carolinan osavaltiota tai osoittavat muuten mieltään osavaltiossa.

Lista on jo pitkä: Ensin konserttinsa Pohjois-Carolinassa perui Bruce Springsteen, seuraavaksi Bryan Adams. Nyt joukon jatkoksi ovat ilmoittautuneet Ani DiFranco, Cyndi Lauper ja ex-Beatle Ringo Starr.

Mistä on kyse?

Koko tapahtumaketjun taustalla on maaliskuun lopulla osavaltiossa hyväksytty kiistelty HB2-lakiesitys, jota on kutsuttu myös ns. vessalaiksi.

Osavaltion laki määrittelee, että kansalaisia ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan ihonvärin, rodun, syntyperän, uskonnon, iän, sukupuolen eikä vammaisuuden vuoksi. Sukupuolisen suuntautumisen mukaan tapahtuva syrjintä jää kuitenkin lain ulkopuolelle.

Lakiesityksessä on kaksi keskeistä kohtaa, jotka ovat nostattaneet monissa ihmisissä raivoa. Toinen koskee transsukupuolisten henkilöiden vessassa käyntiä, toinen yritysten vapautta jättää palvelematta seksuaalivähemmistöjä uskonnollisista syistä.

Lakiesitys syntyi sen jälkeen, kun pohjoiscarolinalainen Charlotten kaupunki halusi yrittää estää yrityksiä syrjimästä ihmisiä sukupuolisen suuntautumisen vuoksi. Kaupunginhallitus halusi varmistaa, että sukupuoliseen vähemmistöön kuuluvat ihmiset voisivat esimerkiksi mennä baariin tai käyttää taksia ilman pelkoa siitä, että laki sallii heidän syrjimisensä.

Osavaltion väki ei pitänyt suunnitelmasta, vaan laati pikavauhdilla lakiehdotuksen, joka estää paitsi Charlotten kaupunkia myös muita kaupunkeja ja piirikuntia säätämästä syrjimisen estäviä lakeja.

Vessalaki-nimityksellä viitataan lain muotoiluun, jonka mukaan transsukupuoliset henkilöt, jotka eivät ole tehneet sukupuolenkorjausleikkausta, saisivat käyttää julkisia vessoja ja pukuhuoneita vain syntymätodistuksessaan olevan sukupuolen mukaan.

Vessamääräyksen taustalla vaikuttaa sitkeästi myytti, jonka mukaan transsukupuolisten henkilöiden päästäminen ”vääriin vessoihin” johtaa miesten tunkemiseen naisten käymälöihin ja sitten häirintään. Pohjois-Carolinan osavaltion kuvernööri Pat Mcrory ja muut lain puolustajat vetoavat sitkeästi myyttiin, vaikka sen kaltaisesta toiminnasta ei vastapuolen mukaan ole todisteita.

Lakiehdotus sallii julkisten laitosten rakentaa yhden hengen unisex-vessoja, mutta ei vaadi sitä.

HB2-lakiesitys jyrää myös kaikki paikallistason lait, jotka menevät syrjinnän suojassa osavaltion lakia pidemälle. Laki koskee esimerkiksi hotelleja, ravintoloita ja muita yleisöä palvelevia julkisia tiloja.

Yksityiset yritykset voisivat yhä päättää itse, miten he kohtelevat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Yrittäjällä on esimerkiksi mahdollisuus kieltäytyä palvelemasta heitä vain uskonnolliseen vakaumukseensa vedoten. Käytännössä laki sallii yrittäjien valita asiakkaansa syrjivin perustein. Symboliksi keskustelussa on noussut tapaus, jossa eräs yhdysvaltalainen leipomo muutama vuosi sitten kieltäytyi leipomasta hääkakkua homoparille.

Pohjois-Carolinan HB2-esitys on yksi monista sukupuolivähemmistöjen asemaa horjuttavista laeista, joita Yhdysvaltojen osavaltioissa on pantu vireille sen jälkeen, kun maan korkein oikeus hyväksyi viime vuonna samaa sukupuolta olevien avioliitot laillisiksi koko maassa.

Monet ovat sitä mieltä, että poliitikot käyttävät homo- ja sukupuolikysymyksiä hyödyksi saadakseen äänestäjiä liikkeelle tämän vuoden presidentinvaaleissa.

Artistien protestit ovat Pohjois-Carolinassa äänekkäitä.

”Olen pahoillani aiheuttaessani faneilleni pahaa mieltä, mutta meidän on noustava tällaista vihaa vastaan. Levittäkää maailmaan rauhaa ja rakkautta”, konserttinsa perunut Ringo Starr totesi Facebook-tiedotteessaan keskiviikkona.

Bruce Springsteen taas vetosi kotisivullaan julkaisemassaan tiedotteessa osavaltion asukkaisiin, jotta laki saataisiin kaadettua.

”Maamme on edistynyt valtavasti siinä, että tunnustamme jokaisen kansalaisen ihmisoikeudet, ja tämä on tätä kehitystä vihaavien yritys kääntää kelloa taaksepäin”, Springsteen totesi.

Cyndi Lauper ja monet muut artistit taas esiintyvät Pohjois-Carolinassa mutta kertovat lahjoittavansa keikkatulot lain vastaiseen taisteluun.

”Parasta tapa, jolla voin auttaa on tehdä keikastani kokonainen lain kaatamiseen tähtäävä toimintapäivä”, Lauper sanoi.

Protesteja on nähty myös elokuvan alalla. Dokumenttiohjaaja Michael Moore on kieltänyt elokuvateattereita Pohjois-Carolinassa esittämästä dokumenttielokuvaa Where to Invade Next HB2-lain takia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat