Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Some on kuin koko kansan lääkärikirja

Sosiaalista mediaa on helppo syyllistää, mutta syyllisiä tulisi etsiä toisesta suunnasta, kirjoittaa Jukka Petäjä

Kulttuuri
 

Kolme päivää sitten A-studiossa Ylen ykköskanavalla puhuttiin pääasiassa heikon talouskehityksen kääntämisestä nousuun ja kasvua estävien työmarkkinoiden rakenteiden purkamisesta. Äänessä olivat SAK:n erikoistutkija Tapio Bergholm, keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä, ajatushautomo Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen ja kansanedustaja Sanna Marin (sd).

Keskustelijat pohtivat myös sitä, miten erityisesti sosiaalisessa mediassa rehottava vihapuhe saataisiin vähenemään. Hiilenmustaksi pääpiruksi maalattiin juuri sosiaalinen media, joka A-studioon torstaina kutsuttujen keskustelijoiden mielestä estää rakentavan keskustelun. Sinänsä ymmärrettävä näkemys.

Mutta, mutta. Toisinkin voisi julkisuudessa usein kovin pintapuolisesti käsiteltyä vihapuhetta lähestyä. Onko peiliä syyttäminen, jos naama on vino?

Lienee paikallaan selittää väitettä. Sosiaalinen media on vähän kuin jumala, yhteiskunta, puolue tai tie- ja sähköverkko, jolla on kyllä oma olemuksensa, mutta sillä ei ole kuitenkaan omaa mieltä tai sielua. Sen kanssa on hankala puhua nokikkain. Tästä henkilötunnuksen puuttumisesta seuraa luonnollinen kysymys. Ketä me syytämme, kun me syytämme sosiaalista mediaa?

Itse asiassa sosiaalinen media on kollektiivinen peili. Se ei ole synnyttänyt vihapuhetta, vaan tarjonnut sille helpon alustan tai kanavan. Se paljastaa, kuinka matalamielisiä, pelokkaita, itsekkäitä, häiriintyneitä ja alamittaisia me olemme: minä ja sinä, me ja he, te ja erityisesti nuo, nuo toiset.

Sosiaalinen media on kuin koko kansan lääkärikirja. Siksi keskustelu somen vihapuheesta tulisi kääntää puheeksi siitä, miten suomalainen kulttuuri, asenteet, arvot ja käyttäytymismallit kylvävät siemeniä vihapuheen maaperään. Vihapuheella, herravihalla, kaksinaismoralismilla ja vieraan pelolla on pitkät perineet Suomessa. Ei some niitä Suomeen tuonut. Se vain toi ne kaikkien nähtäväksi.

Jos vihapuhe pysyy enemmän tai vähemmän piilossa – kuten tilanne oli agraari-Suomessa – se ei tarkoita sitä, että ihmiset eivät antaisi omissa nurkissaan myrkyllisen kielen laulaa vihan ja kaunan lauluja. Tässä mielessä edessä on iso remontti, jos jotakin muutosta halutaan.

Sivistys on hyvä lääke myös vihapuheeseen, mutta ”ajattelemiseen tarvitaan ihminen, aivoista puhumattakaan” – kuten puolalainen aforistikko Stanisław Jerzy Lec on kirjoittanut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat