Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Daniel Barenboim palaa Musiikkitaloon – ”Se on yksi maailman parhaista uusista konserttisaleista”

Kulttuuri
 
Ullstein Bild / Getty Images
Daniel Barenboim konsertoi Kölnissä vuonna 2013.
Daniel Barenboim konsertoi Kölnissä vuonna 2013. Kuva: Ullstein Bild / Getty Images

Kun Daniel Barenboim vieraili syksyllä 2014 Musiikkitalossa, hän piti kuulemastaan.

”Rakastin sitä salia! Se on yksi maailman parhaista uusista konserttisaleista”, Barenboim (s. 1942) sanoi viime viikolla puhelinhaastattelussa.

Artikkeliin liittyvät

”Musiikkitalon salissa on juuri oikea tasapaino kaiunnan ja läpikuultavuuden välillä. Yleensä saleissa on jompaakumpaa, ne ovat joko liian kuivia tai liian kaikuisia. Ongelmia tulee helposti myös dynamiikan ääripäissä, joko hiljaisissa tai kovaäänisissä kohdissa, yleensä molemmissa. Teidän salinne Helsingissä on aivan ihanteellinen molempiin.”

Vuonna 2014 Barenboim johti Musiikkitalossa luotto-orkesteriaan Staatskapelle Berliniä eli Berliinin valtionoopperan orkesteria. Nyt hän astelee lavalle yksin, sillä hän soittaa Musiikkitalossa pianoresitaalin eli soolokonsertin, ohjelmassaan romantiikan ajan keskeisiä pianoteoksia.

Tai ei hän aivan yksin saavu. Hän kuljettaa kiertueella mukanaan uutta flyygeliään, joka julkistettiin noin vuosi sitten.

Barenboim-flyygelin on rakentanut belgialainen soitinrakentaja Chris Maene. Pianoa rakentaessaan Maene ja Barenboim saivat apua konserttiflyygelien markkinajohtajalta Steinwaylta, jonka toimittamista osista Barenboim-flyygeli on suureksi osaksi koottu.

”Olen soittanut Steinwayta siitä asti kun olin seitsemänvuotias, siis vuodesta 1950, ja olen aina ollut hyvin tyytyväinen. Mutta aloin miettiä uutta pianoa sen jälkeen kun olin Italiassa päässyt soittamaan Franz Lisztille kuulunutta pianoa”, Barenboim sanoo.

1800-luvulla eläneen pianomusiikkimestarin Lisztin pianossa kielet ovat suorassa, kun taas nykyaikaisessa konserttiflyygelissä alarekisterin kielet on sijoitettu ristikkäin eri tasoihin.

”Tämä tekee sointiin omanlaisensa rikkauden. Mutta Lisztin pianon innoittamana halusin kokeilla, saisiko modernissa pianossa suorilla kielillä aikaan samanlaista selkeyttä, mutta hukkaamatta resonanssia. Teimme pianon yhteistyössä Steinwayn kanssa, sillä en halunnut historiallista soitinta, vaan pianon, jossa on kaikki modernin Steinwayn edut.”

Nyt Barenboimilla on soitossa jo uuden flyygelin toinen versio. ”Ensimmäisessä pianossani kaikupohjan puiden syyt menevät suoraan, eli samaan suuntaan kuin kieletkin. Tässä uudessa ne menevät diagonaalisesti, kuten normaalissa Steinwayssa. Jos se osoittautuu paremmaksi, saatan muuttaa kaikupohjan myös ensimmäiseen pianooni. Mutta pidän kovasti myös ensimmäisestä pianosta sellaisenaan.”

Barenboim olisi halunnut tuoda Helsinkiin pianonsa uudemman version, mutta logistisista syistä se osoittautui mahdottomaksi. Keikkapianona on siis Barenboim-flyygelin ensimmäinen versio, jolla Barenboim soittaa Helsingissä muun muassa Lisztin teoksia. ”Yritin valita monipuolisen ohjelman, joka esittelisi pianon eri ominaisuuksia, Beethovenista Schubertin ja Chopinin kautta Lisztiin”, Barenboim sanoo.

Muutama muukin pianisti on päässyt kokeilemaan Barenboimin tilaamaa soitinta. ” Radu Lupu ja András Schiff pitivät siitä kovasti – siis ensimmäisestä pianosta, kukaan muu ei ole vielä soittanut tätä uudempaa. Tai hetkinen, Martha Argerich on, sillä hän kävi Berliinissä viime viikolla. Hänen mielestään tämä uudempi piano on parempi.”

Daniel Barenboim on yksi aikamme merkittävimmistä muusikoista siksikin, että hän on tehnyt yhtä menestyksekästä uraa sekä pianistina että kapellimestarina. Moni muukin muusikko johtaa orkestereita ja toimii myös instrumentalistina, mutta harva pystyy yhtä näyttäviin saavutuksiin kummassakin.

Orkesterinjohtajana hän on tehnyt merkittävintä työtä juuri Berliinin valtionoopperassa, jonka musiikillisena johtajana hän on toiminut vuodesta 1992, ensin määräaikaisella sopimuksella ja sen jälkeen orkesterin nimitettyä hänet elinikäiseksi johtajakseen.

Juuri valtionoopperan orkesterin eli Berlin Staatskapellen kanssa hän vieraili Suomessa syksyllä 2014 ja sai hurmioituneen vastaanoton yleisöltä. Helsingin Sanomien musiikkikriitikko Jukka Isopuro ihasteli orkesterin ja johtajan yhteistyötä: ”Orkesteri toteutti viitteet millintarkasti ja täydellisen yhtenäisesti, mutta soitossa oli silti yksilöllinen, ammattiylpeä, joustava ja vapaa henki. Barenboim ja orkesteri muodostavat hioutuneen telepaattisen symbioosin.” (HS 9.9.2014).

Staatskapellen historia ulottuu vuoteen 1570, joten se on yksi maailman vanhimmista orkestereista ja sillä on oma historian muokkaama sointikulttuurinsa. Barenboim on kuitenkin osoittanut kykynsä myös uuden orkesterin rakentajana, sillä vuonna 1999 hän perusti kirjallisuusteoreetikko Edward Saidin (1935–2003) kanssa West-Eastern Divan -orkesterin, jossa palestiinalaiset ja israelilaiset nuoret muusikot soittavat yhdessä.

Palestiinalaistaustainen Said ja israelilaistaustainen Barenboim perustivat orkesterin huomattuaan omista keskusteluistaan, että kulttuurin kautta on mahdollista ratkoa erimielisyyksiä ja saavuttaa yhteisymmärrystä.

Viime syksynä Berliinissä aloitti toimintansa Barenboim-Said-akatemia, jonka tarkoituksena on kouluttaa lähi-idän muusikoita West-Eastern Divan -orkesterin hengessä, siis sopua hakien.

”Tämä ensimmäinen lukuvuosi on pilottiprojekti, johon otimme vain 13 oppilasta”, Barenboim sanoo. ”Koska akatemiassa on niin kokeellinen opetussuunnitelma, halusimme ensin nähdä miten se toimii. Oppilaat opiskelevat tietenkin musiikkia, soittamista, teoriaa ja historiaa, mutta kahtena aamuna on myös filosofian oppitunteja. Minun vastuullani on sitten opettaa heille, miten filosofiaa voi hyödyntää soittamisessa. Se ei ole varsinaisesti filosofian tutkimusta, vaan eri ajattelutapojen tutkimusta. Ensimmäisen session pidän heille tällä viikolla.”

Barenboim on käyttänyt Staatskapelle Berlinin muusikoita jo West-Eastern Divan -orkesterin nuorten muusikoiden opettajina, ja yhteistyö jatkuu myös orkesteriakatemiassa.

”Kunhan Staatskapellen kotisalin Unter den Lindenin remontti ensi vuonna valmistuu, toimimme kaikki samassa rakennuksessa, oppilaiden on helppo tulla seuraamaan harjoituksia ja oppituntien järjestäminenkin on helppoa.”

Daniel Barenboim Musiikkitalon konserttisalissa sunnuntaina 17. huhtikuuta klo 18.

Paul Schirnhofer
Daniel Barenboim pitää tänään sunnuntaina Musiikkitalossa pianoresitaalin, jossa hän soittaa Beethovenia, Schubertia, Chopinia ja Lisztiä.
Daniel Barenboim pitää tänään sunnuntaina Musiikkitalossa pianoresitaalin, jossa hän soittaa Beethovenia, Schubertia, Chopinia ja Lisztiä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat