Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eva Dahlgren: ”Ruotsin Vain elämää oli minulta virhe”

Pitkän levytystauon katkaissut ruotsalainen suosikkilaulaja palaa Helsinkiin keikalle vapun jälkeen

Kulttuuri
 
Sara Aaltio / HS
Eva Dahlgren vieraili Helsingissä haastateltavana torstaina. Pohjoismaiden kiertueen konsertti on luvassa The Circusissa Helsingissä 4.5..
Eva Dahlgren vieraili Helsingissä haastateltavana torstaina. Pohjoismaiden kiertueen konsertti on luvassa The Circusissa Helsingissä 4.5.. Kuva: Sara Aaltio / HS

Jos haluaa tietää, miten keski-ikäisellä naispuolisella rocktähdellä nykyään menee, niin on vaikea keksiä parempaa vastaajaa kuin Eva Dahlgren, 55.

Aikuiset naisnäyttelijät ovat kyllästyneet siihen, että heille ei ole enää kunnon elokuvarooleja. Miten on musiikkimaailmassa?

”Kävin hiljattain katsomassa New Yorkissa Bonnie Raittia, joka oli fantastinen. Hän on 67-vuotias, näyttää upealta ja soittaa loistavasti. Hän näytti iloiselta seistessään lavalla. Mutta onhan miesten helpompi vanheta rockissa, se on selvää. Kaikki on teille helpompaa”, Dahlgren sanoo ja virnistää.

Eva Dahlgren ei ainakaan näytä turhautuneelta, vaan itseltään: vaalealta, androgyyniltä, ruotsalaiselta ja tähdeltä.

Hän on tehnyt viimeisimmät kymmenen vuotta kaikkea muuta kuin sitä, mistä hänet tunnetaan parhaiten. Ei uusia levyjä eikä perinteisiä kiertueita, joilla hän laulaa kappaleita, jotka ovat tehneet hänestä kestotähden Ruotsissa ja Suomessa.

Nyt hän julkaisee yllättäen uuden albumin ja lähtee sen kunniaksi lyhyelle Pohjoismaiden-kiertueelle, joka päättyy vapun jälkeen Helsinkiin.

”Koko urani aikana olen esiintynyt yhtä paljon Suomessa kuin Ruotsissa.”

Dahlgrenia ei ole aikoihin vaivannut se, että vain osa suomalaisesta yleisöstä ymmärtää hänen laulujensa tekstejä.

”Musiikkia voi ymmärtää, vaikka ei ymmärtäisi sanoja. Olen kuullut, että Ruotsiin tulleet pakolaiset ovat opetelleet ruotsia kuuntelemalla kappaleitani.”

Dahlgrenin kymmenen vuoden levytystauko täyttyi monenlaisista projekteista, joihin laulaja innostui mukaan uteliaisuuttaan ja joiden toteuttaminen vei odotettua pidempään.

Yksi suurimmista projekteista oli viime vuonna valmistunut dokumenttielokuva Ingrid Bergman: Omin sanoin. Stig Björkmanin ohjaamassa elokuvassa oli keskeisenä materiaalina kaikkien aikojen suurimman ruotsalaisen filmitähden kotiarkistosta kaivettuja kaitafilmejä.

Dahlgren teki elokuvaan musiikin mutta toimi myös toisena kuvaajana. Hän kuvasi 8-milliselle filmille jaksoja, jotka yhdistivät Bergmanin vanhat filmit nykypäivään. Vaivalloisen mutta ainutlaatuista kuvaa taltioivan tekniikan käyttö inspiroi Dahlgrenin tekemään uusia lauluja, joihin hän haki kaitafilmielokuvan tunnelmia.

Vähemmän inspiroiva projekti oli puolestaan osallistuminen Ruotsin Vain elämää -sarjaan. Så mycket bättre -nimellä naapurissa esitettävää formaattiohjelmaa on tehty kuusi kautta, ja Dahlgren oli mukana toisella kaudella. Laulajan mukaan kollegoiden kappaleiden esittäminen oli pohjimmiltaan hauska idea.

”Olin naiivi, koska luulin, että menemme asumaan vähäksi aikaa sinne taloon ja soitamme musiikkia. Meidän piti sopeutua formaattiin, ja meille sanottiin, mistä aiheista piti puhua. Olen tehnyt urallani hyviä päätöksiä, mutta ehkä ainoa huono oli se, että lähdin mukaan siihen ohjelmaan”, Dahlgren sanoo.

Kevään keikkojen jälkeen Dahlgrenilla ei ole lukkoon lyötyjä suunnitelmia.

”Se on minulle etu. Minun ei tarvitse enää pohtia, miten tämä vaikuttaa uraani. Minä olen jo urani tehnyt”, Dahlgren sanoo ja hymyilee.

”Teen vain asioita, jotka ovat välttämättömiä ja joista innostun.”

Sara Aaltio / HS
Eva Dahlgrenilla ei ole lukkoon lyötyjä suunnitelmia kevään keikkojen jälkeen.
Eva Dahlgrenilla ei ole lukkoon lyötyjä suunnitelmia kevään keikkojen jälkeen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat