Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muusikko Marzi Nyman vastaa yleensä pyyntöihin myöntävästi ja siksi hänen uransa on niin huikea

Taiteilijan työssä pelko pitää voittaa. Esiintyminen on aina kauhun ja hurmion liitto, sanoo Marzi Nyman joka johtaa April Jazzissa Espoo Big Bandia.

Eeva-Liisa Pere HS

Kitaristi Marzi Nymanin vatsassa on perhosia.

On taas se aika vuodesta. Muutaman päivän päästä jazzin ystävät rientävät sankoin joukoin Espoon Tapiolaan, kun 30-vuotisjuhlaa viettävä April Jazz alkaa. Se on Nymanin ja monen muun jazzmuusikon vuoden kohokohta.

Marzi Nyman johtaa jazzeilla Espoo Big Bandia kuten joka kevät vuodesta 2013. Hänet nimitettiin loppuvuodesta 2012 EBB:n kapellimestariksi – toiseksi sen 30-vuotisen historian aikana. Orkesterin ja jazzien perustaja, legendaarinen Martti ”Mape” Lappalainen oli kuollut yllättäen, ja hänen jättämiinsä suuriin saappaisiin piti löytää ne täyttävä henkilö.

”EBB on mahtava bändi, jossa soittaa huippumuusikoita. Ei ollut ihan helppoa mennä niiden eteen ja alkaa ottaa haltuun Mapelta kesken jäänyttä hommaa”, Nyman sanoo istahtaessaan myöhäiselle lounaalle suosimassaan etelähelsinkiläisessä ravintolassa.

Päivä on aamusta asti mennyt tiiviissä treeneissä. Nyt ne ovat ohi, ja isolla miehellä on nälkä.

”EBB:n arkistot olivat täynnä vanhaa hyvää musiikkia, joka kestää vuodesta toiseen. Päätin ryhtyä tekemään tutun ohjelmiston oheen uutta musiikkia. Sillä tavalla olen yrittänyt luoda bändiin omaa fiilistä. Olen Mapen tavoin sitä mieltä, että kapellimestarin pitää aina ajatella soittajia. Yhdessä tekeminen on koko jutun A ja O”, Nyman sanoo tilattuaan ruuan ja otettuaan mukavan asennon.

Ravintolassa on hiljaista, iltapäivän laskeva aurinko valaisee lähes tyhjää salia.

Marzi Nyman on 37-vuotias, mutta hänellä on takanaan pitkä ja näyttävä ura. Hän on soittanut monessa kymmenessä kokoonpanossa – muun muassa Anna-Mari Kähärän orkesterissa, Nylon Beatissa ja Hemma Beastissa –, säveltänyt sekä toiminut sovittajana ja tuottajana.

Hemma Beastissa soitti myös Nymanin hyvä ystävä Zarkus Poussa, joka kuoli tammikuussa yllättäen sydänkohtaukseen ruotsinlaivalla vain 40-vuotiaana. Tutut soittokaverit, Nyman muiden mukana, järjestivät maaliskuun lopussa Poussan muistokonsertin Tavastialle.

”En voi puhua Zarkuksesta. Se on liian lähellä”, Marzi Nyman sanoo ja jää katsomaan ikkunasta kadun ohikulkijoita.

Puhutaan siis muusta, vaikka siitä, kuinka Nyman on tullut tehneeksi musiikkia niin monipuolisesti laidasta laitaan. Hän on säveltänyt muun muassa Avantille ja soittanut Joonas Hytösen tv-show’n bändissä.

”Olen halunnut oppia uutta ja sanonut lähes kaikkiin tarjouksiin ’joo’. Uskon intuitioon ja sydämen ääneen. Meitä on kahdenlaisia: niitä, jotka sanovat aina ei, ja niitä, jotka ovat heti valmiita uuteen.”

Espoo Big Bandille oli tarjouksen tullessa helppo sanoa ’joo’.

”Se oli kotiinpaluu”, Nyman sanoo.

Hän on kotoisin Lohjalta, mutta on lukiosta saakka ollut Tapiolan poikia.

Perhe oli keskiluokkainen. Isä soitti kristillisessä Pro Fide -yhtyeessä, ja nuori Markuskin pantiin pianotunneille.

Kitaran hän löysi teini-iässä lähdettyään Lohjalta Tapiolan lukion musiikkilinjalle.

”Minulla oli muutama kaveri Tapiolassa. He sanoivat minulle ja ystävälleni Lenni-Kalle Taipaleelle, että meidän piti ehdottomasti tulla Tapiolaan. Siellä oli kuulemma hyvä opetus ja mahtava meno.”

Marzi Nyman ja Lenni-Kalle Taipale uskoivat kokeneempia kavereita ja vaihtoivat koulua.

”Ne olivat hienoja vuosia, joiden aikana tutustuin myös Iiro Rantalaan. Pitkäaikainen rehtori Heikki Niemelä oli luonut kouluun modernin ja rohkean hengen. Mape opetti musiikkia omalla ainutlaatuisella tyylillään. Hän luotti soittajiinsa ja antoi heille mahdollisuuksia. Ulkomaan keikalle saattoi päästä, vaikkei itse olisi ollut varma kyvyistään. Mapen luottamuksesta syntyi myös itseluottamus.”

Lukiovuodet ratkaisivat uran. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Marzi Nyman jatkoi musiikkiopintoja Sibelius-Akatemian jazzosastolla.

”Tapiolan musiikkiluokka oli käännekohta. Sen käytyäni en voinut ajatellakaan tekeväni työkseni muuta kuin musiikkia. Jotkut musikaalisesti lahjakkaat harkitsevat monia uravaihtoehtoja. Minä en, minulle oli vain musiikki. Olen aikuisena ajatellut, että lahjakkuus on kiintopiste, ikään kuin majakka, jota ihmisen on seurattava ollakseen rehellinen itselleen.”

Rehellisyys toistuu Marzi Nymanin puheessa usein. Hän on pitänyt sitä johtotähtenään nuoresta asti.

”En mieti elämää järkiperäisesti. Kuuntelen sisäistä ääntä, ja menen sinne, minne se käskee. Rakastan myös mystiikkaa. Haluan säilyttää kyvyn heittäytyä hulluuteen asti mitään pelkäämättä. Se on mielestäni oikeastaan kristillinen katsomus.”

Liekö mystisen elämänkatsomuksen vaikutusta vai mitä, että Marzi Nymanista huokuu outoa rauhallista karismaa. Hänen lavaesiintymistään kuvataan hypnoottiseksi. Kun Nyman ottaa kitaran, antaa merkin orkesterille ja näppäilee ensimmäiset soinnut, yleisö kuuntelee niitä kuin paikoilleen naulittuina.

”Karismasta en tiedä mitään. Olen vain tavallisen hajamielinen, ihmisistä ja ilmiöistä loputtoman kiinnostunut toope”, hän sanoo nauraen.

”Pelkään lavalle menoa ja itseni nöyryyttämistä, mutta tässä työssä pelko pitää voittaa. Esiintyminen on aina kauhun ja hurmion liitto.”

Pelon voittamisen palkinto on nautinto, jonka muusikot ja yleisö luovat yhdessä.

”Se on parasta, silkkaa musiikin juhlaa.”

30. April Jazz 20.–26.4. www.apriljazz.fi

Juhani Niiranen / HS
Marzi Nyman on pitänyt rehellisyyttä johtotähtenään nuoresta asti.
Marzi Nyman on pitänyt rehellisyyttä johtotähtenään nuoresta asti.
Juhani Niiranen / HS
Marzi Nyman on vasta toinen Espoon Big Bandin kapellimestrai yhtyeen 30-vuotisen historian aikana.
Marzi Nyman on vasta toinen Espoon Big Bandin kapellimestrai yhtyeen 30-vuotisen historian aikana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat