Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Netflix suunnittelee tv-sarjojen tekoa Pohjoismaissa: listalla ensin Ruotsi, sitten Suomi

Netflix haluaa lisää jalansijaa pohjoismaisilta televisiomarkkinoilta.

Kulttuuri
 
Netflix
Rikossarja Narcos on Netflixin alkuperäissarja, jota tehtiin Kolumbiassa.
Rikossarja Narcos on Netflixin alkuperäissarja, jota tehtiin Kolumbiassa. Kuva: Netflix

Yhdysvaltalainen suoratoistojätti Netflix valmistaa omia draamasarjojaan jo monilla puolilla maailmaa. Yhtiö on kertonut omista tuotannoista jo muun muassa Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Britanniassa, Brasiliassa ja Kolumbiassa.

Seuraavaksi Netflixin oma sarjoja tuottava koneisto on käynnistymässä myös Pohjoismaihin.

Aiemmin Netflix on esittänyt pohjoismaisia sarjoja, muun muassa Siltaa, jotka on alun perin valmistettu paikallisten televisiokanavien rahoilla. Netflixin johtaja Reed Hastings kertoo tuoreessa Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n haastattelussa, että päätöksiä ei vielä ole, mutta Ruotsi kiinnostaa.

”Toimimme maailmanlaajuisesti. Etsimme hyviä kertojia, annamme heille alustan”, Hastings kertoo SVT:lle.

Usea ruotsalainen tv-tuottaja vahvistaa SVT:lle, että Netflix on ollut yhteydessä.

”Netflixin väki on pyytänyt ideoita kevään aikana, ja syksyllä he tekisivät tilauksen”, kertoo muuan ruotsalaistuottaja SVT:lle.

”Jos teemme sarjan tai elokuvan Ruotsissa, se leviää koko maailmaan. Uskomme tämän lisäävän kilpailukykyä. Kun useampi on tekemässä tarjouksia, hinta nousee, ja tekijä voittaa”, kertoo Netflixin sisältöjohtaja Ted Sarandos SVT:lle.

”Kuka häviää, sitä en osaa sanoa, mutta kuluttaja voittaa.”

Televisiotuottaja Roope Lehtinen helsinkiläisestä Moskito-yhtiöstä pitää selvänä, että kansainvälinen suoratoistojätti Netflix tulee mukaan myös suomalaiseen tv-tuotantoon. Lehtisen tuottamiin televisiosarjoihin kuuluvat muun muassa Helppo elämä, Mustat lesket sekä Koukussa.

”Uskon että kahden vuoden sisällä Ruotsissa tehdään ensimmäinen Netflixin originaalisarja”, Lehtinen sanoo.

Ja se mikä tapahtuu Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa, tapahtuu usein pian myös Suomessa.

”On helppo veikata, että he tulevat jollain aikavälillä myös Suomeen. Mutta sitä en osaa sanoa, tekevätkö he kokonaisen alkuperäissarjan vai ryhtyvätkö suomalaisen kumppanin kanssa osatuottajaksi”, Lehtinen toteaa.

Sitä Lehtinen ei halua kertoa, onko hän yhtiöineen jo neuvotellut Netflixin kanssa.

Yle Draaman päällikkönä toimiva Jarmo Lampela on suomalaisen tv-draaman keskeinen vaikuttaja. Hänen mukaansa Netflix on jo lähestynyt suomalaisia tuottajia.

”Se on minun käsitykseni”, Lampela sanoo. Hän uskoo, että Netflixin tulo muuttaa televisiomarkkinaa Suomessa.

”Jos meillä on enemmän toimijoita, talentit tulevat olemaan kysyttyjä. Tv-käsikirjoittajien raskaasta sarjasta tulee entistä kysytympiä, kyse on siis tästä Miikko Oikkosen ja Laura Suhosen sukupolvesta joka on kasvanut näihin tuotantoihin.”

Olisiko Ylen ja Netflixin yhteistyö mahdollista, Jarmo Lampela?

”Yhteistyö voi olla hankalaa, sillä Yle Areenakin pyrkii kehittämään draamatarjontaa siten, että sarjat olisivat siellä pidempään esillä”, Lampela Yleltä sanoo. Ensi vuonna Yle esimerkiksi lanseeraa Areenassa uuden ”draamakanavan”, jossa katsottavissa olevien elokuvien ja sarjojen tarjonta kasvaa ja niiden esitysajat pitenevät.

Televisiomarkkinoilla huhutaan, että Netflixin perässä myös muut kansainväliset suoratoistopalvelut kuten vaikka HBO ja Amazon voisivat olla kiinnostuneita osallistumaan pohjoismaiseen draamantuotantoon.

Netflix on laajentunut tasaisesti ja nykyisellään sillä on maailmanlaajuisesti noin 75 miljoonaa tilaajaa. He maksavat kuukausimaksua ja saavat käyttöönsä yhtiön ohjelmakirjaston. Yhtiö toimii useimmissa maailman maissa, pois lukien muun muassa Kiina ja Pohjois-Korea.

Aiemmin Netflix on ollut mukana tuottamassa tv-sarjaa Pohjoismaista vain Norjassa. Draamasarja Lilyhammerissa Netflix teki yhteistyötä Norjan yleisradioyhtiön kanssa. Netflixin tunnetuimpia alkuperäissarjoja ovat yhdysvaltalaistuotannot House of Cards sekä Orange is the New Black.

Netflixin uskotaan tuovan mukanaan myös ison tuotantokassan. Esimerkiksi norjalainen Lilyhammer nousi Netflix-yhteistyön myötä maan kalleimmaksi tv-sarjatuotannoksi.

KEVIN LAMARQUE
Näyttelijä Kevin Spacey (oik.) on Netflix-sarja House of Cardsin pääosanäyttelijä. Helmikuussa hän oli mukana, kun hänen hahmoaan esittävä teos paljastettiin museossa Washingtonissa.
Näyttelijä Kevin Spacey (oik.) on Netflix-sarja House of Cardsin pääosanäyttelijä. Helmikuussa hän oli mukana, kun hänen hahmoaan esittävä teos paljastettiin museossa Washingtonissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat