Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkittukaan kirjailija ei myy – Nähdäänkö jo piankin Rainbow- ja Pirkka-kirjoja?

Kirjojen myyntiluvut ovat pudonneet vuosi vuodelta, kirjoittaa kirjailija Tiina Raevaara

Kulttuuri
 
Tiina Raevaara
Kirjoittaja on kirjailija.
Outi Pyhäranta / HS
Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Kuulun ihmisryhmään, jonka kirjoihin voidaan painaa merkintä ”palkittu kirjailija”. Maininta kuulostaa hyvältä, ja yleisö saattaa luulla, että palkittu kirjailija on muutenkin menestyksekäs, että hänen kirjojaan esimerkiksi myytäisiin hyvin.

Palkitun kirjailijan kirjoja myydään yhtä huonosti kuin muitakin: Voitin Runeberg-palkinnon vuonna 2011, ja seuraavana vuonna minulta ilmestyi romaani, joka on vähiten myyty kirjani. Sitä on mennyt noin 500 kappaletta, ja jokainen kirjallisuusbisneksestä perillä oleva tietää, että se on hyvin vähän.

Palkintoja ei pystytä muuttamaan hyväksi kirjamyynniksi. Viime vuosina mitään ei ole pystytty muuttamaan hyväksi myynniksi. Ehkä enää vain Finlandia-palkinto on jonkinlainen tae myynnille.

Ketä voisi syyttää siitä, että kirjat eivät mene kaupaksi? Yleensä kirjailija syyttää ensimmäisenä itseään – mitäs tuli kirjoitettua kelvoton kirja. Toisaalta maailma on täynnä vieläkin huonompia mutta selvästi enemmän ostettuja kirjoja.

Ongelma ei myöskään ole yksittäisen kustantamon. Myyntiluvut ovat pudonneet vuosi vuodelta. Kirjailijakollegat kertovat samaa kuin tilastot: monen ennen niin tasainen myynti on viime vuosien aikana jopa puolittunut.

Kirjojen saatavuudessa mättää usea seikka. Kirjakaupoista on turha lähteä etsimään vähänkin tuntemattomamman kirjailijan teosta. Sitä ei löydy hyllystä, tai jos löytyy, hinta on hurja. Yllä mainittu kirjani maksoi kirjakaupassa 42 euroa. Ei sellaista osta kukaan.

Viime vuonna kirjamyynti päättyi Suomessa valonpilkahdukseen, mutta huolissaan saa edelleen olla. On kyse elinkeinosta. Kirjallisuudella elävät kirjailijoiden lisäksi kustannustoimittajat, graafikot, kirjakauppiaat ja kirjastonhoitajat.

Kirjallisuuden alamäelle on ehdotettu syyksi sosiaalista mediaa ja viihteen, varsinkin nettiviihteen monipuolistumista. Ihmisen aika ei riitä kirjoille kaiken somettamisen ja Netflixin katselun jälkeen.

On vaikea uskoa kirjallisuuden kuihtumiseen, sillä pitkät ja monimutkaiset tarinat kiinnostavat edelleen ihmisiä. Polveilevan Game of Thronesin seuraaminen vaatii vaivannäköä, huolella käsikirjoitettu True Detective kiehtoi, ja Tähtien sodille halutaan yhä jatkoa.

Kirjallisuusmaailma tuntuu välillä jähmeältä, mutta sekin muuttuu. Ehkä kirjailijat siirtyvät kirjoittamaan televisiosarjojen tai elokuvasaagojen novelisaatioita, siirtämään katsojien rakastamia tarinoita romaanimuotoon. Ehkä kirjailija kuuluu käsikirjoitustiimiin alusta asti.

Jos kirjan myynti kirjakaupoissa kompastelee, päivittäistavarakauppaketjujen kirjamyynti kasvattaa tulevaisuudessa edelleen merkitystään. Astuvatko seuraavaksi kuvaan ketjujen omat kirjasarjat, Rainbow- tai Pirkka-kirjat?

Verkon sisällöntuotannossa on jo jonkin aikaa ajateltu ”mobile first”: yleisö seuraa tekstiä, videoita ja musiikkia ensisijaisesti kännykän, ei enää tietokoneen kautta. Tässä asiassa suomalainen kirjallisuus ei ole astunut vielä edes jälkijunaan. E-kirjojen myynti on todella pientä, hinnat kalliita ja saatavuus huonoa. Sitä mahdollisuutta, että joku lukisi kirjoja pelkästään kännykästä, ei ole vielä ehditty edes ajatella.

Palkitun kirjailijan ei auta kuin odottaa mitä tuleman pitää.

Palstalla vuorottelevat Tiina Raevaaran kanssa Henkka Hyppönen, Pirkko Saisio ja Mikko Rimminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat